Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žrtve ovrhe

Zbog 16.000 kuna duga na bubanj kuća od pola milijuna

ovrha (1)
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
1/3
20.08.2011.
u 12:00

Tri dana prije javne dražbe sačuvali kuću, ali banci moraju vratiti još 6200 eura, a žive od 800 kuna invalidske mirovine

Zbog 16.000 kuna duga, obitelj Žganec umalo je ostala bez kuće procijenjene na 466.000 kuna! U posljednji čas uspjeli su skupiti novac i tri dana prije javne dražbe podmiriti dug Međimurskoj banci. Ovrha zakazana za jučer, u petak, u 11.45 sati na Općinskom sudu u Čakovcu tako ipak nije održana.

– Nekako smo skupili novac i sačuvali kuću! Da je prodana, završili bismo na ulici jer nemamo kamo otići. Sin ima petero djece i u njegovu kuću ne možemo – kaže Nada Žganec (56) iz Ivanovca pokraj Čakovca. Ona i suprug Ranko (55) odahnuli su, ali nakratko, jer još moraju vratiti oko 6200 eura duga Privrednoj banci, koja bi također mogla pokrenuti ovršni postupak. A žive od 800 kuna Nadine invalidske mirovine!

Osam godina otplatili

Poziv na javnu dražbu njihove kuće u Gornjom Vidovcu 63 u Ivanovcu jučer je još bio oglašen u očevidniku nekretnina i pokretnina koje se prodaju u ovršnom i stečajnom postupku na internetskim stranicama Hrvatske gospodarske komore. U Općinskom sudu u četvrtak prijepodne kazali su nam da nemaju informacije o otkazivanju javne dražbe, no poslijepodne pronašli su dopis iz banke.

– Banka nam je 17. kolovoza dostavila prijedlog o obustavi ovršnog postupka, tako da se javna dražba otkazuje. Sud će donijeti rješenje o brisanju zabilježbe u zemljišnim knjigama – kazali su na Općinskom sudu.

Agonija supružnika Žganec počela je nakon što je Nadi (56) stroj za čišćenje kukuruza otkinuo prste na lijevoj šaci. Dvije godine mučila se s ozljedom i nije mogla raditi.

– Kredit smo podigli nakon što sam u tvornici obuće Jelen ostala bez posla. Imala sam problema sa zdravljem jer sam radila s ljepilom za obuću koje se isparavalo. Imamo nešto zemlje, pa smo se suprug i ja odlučili više posvetiti poljoprivredi. Podigli smo kredit i plaćali ga uredno osam godina. Sve je išlo po planu do te nesreće. Dvije godine zacjeljivale su mi rane, suprug je u međuvremenu ostao bez posla i javili su se problemi s otplatom kredita. Godinu i pol dana čekala sam na invalidsku mirovinu. Priznali su mi 100 posto invaliditeta, 40 posto za profesionalnu bolest, a 60 posto za ruku – kaže. Od duga, ističe, ne bježi. Zna da ga mora vratiti i ne krivi banku za probleme s otplatom. Za dug Privrednoj banci pokušat će dogovoriti produljenje roka otplate i manje rate. Nada se i pomoći prijatelja.

Neka sjednu na mirovinu!

– Spremna sam potpisati da mi sjednu na cijelu mirovinu – kaže. Suprug Ranko je automehaničar i bezuspješno pokušava pronaći bilo kakav posao. U građevinskoj tvrtki proglašen je tehnološkim viškom. Ima 55 godina i 30 godina staža.

– Tko će ga zaposliti u tim godinama? – pita Nada. Supru Žganec uspjeli su "5 do 12" sačuvati kuću. Novi val ovrha u Međimurju slijedi 23. kolovoza, za kada su zakazane dražbe kuća u Donjem Kraljevcu, Gardinovcu, Ivanovcu, Lopatincu. I u "Maloj Švicarskoj" kako tepaju Međimurju, kriza uzima svoj danak.

Ključne riječi

Komentara 18

UK
Ugo Kajvez
12:23 20.08.2011.

Feudalizam ne dijelu ......................

UK
Ugo Kajvez
12:24 20.08.2011.

Za ovo smo se borili da se oslobodimo tlake bivše juge .........

Avatar alien79
alien79
12:14 20.08.2011.

Na djelu je bezobzirna pljačka i haračenje u maniri osmanlija, a ljudi ko ovce, šute i trpe, dokada? Kada treba prosvjedovat onda svako ima svoja posla, pa eto vam sad. Ništa bez Londonskog scenarija....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije