Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proslava Vincekova

Zazivanje blagoslova i Vincekov pohod

vincekovo
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
20.01.2011.
u 16:29

Proslave Vincekova u petak u 16 sati otvara Udruga Trsek iz Lepoglave kod klijeti S. Mačeka

Ovog vikenda vinske će se pjesme oriti goricama Varaždinske i Međimurske županije. Članovi vinskih udruga spremaju se za proslavu Vincekova, 22. siječnja, koje tradicionalno označava početak vinogradarske sezone radova pa podrumari već spremaju škafove u koje će uroniti orezane trsove šibe.

One će nakon izvjesnog vremena potjerati, a po broju pupova iskusni će vinogradari odrediti kakva će biti ova vinska godina.

Proslave Vincekova u petak otvara Udruga vinogradara Trsek iz Lepoglave, koja u 16 sati počinje kod klijeti Stjepana Mačeka u Žarovnici. U isto vrijeme, feštu u Salinovcu priređuje Udruga vinogradara i voćara Skrajski pajdaši. Nakon što trsove okite kobasama i šunkom na Peščenjaku, kod Stjepana Hudoletnjaka, brojni sudionici, kojima će se pridružiti članovi mjesnog folklora i muzikaša, proslavu će nastaviti na toplom, u prostorijama stare salinovečke škole.

U subotu, na samo Vincekovo, veselo će biti i u bednjanskome kraju. Udruga vinogradara Gerico ove godine prvi put organizira zajedničku proslavu s KUD-om Cvetlinski zvon iz Cvetlina. Početak je u 15 sati na Briškom brijegu u Mjesnom odboru Šaši. Istodobno, Vincekovo slave u Klenovniku. Kod kapele sv. Vinka u Brezovcu misu će u 15 sati služiti direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić i mjesni župnik vlč. Josip Jagarčec, a proslavu potpisuje Organizacijski odbor „Kapela sv. Vinka“. Vinička Udruga vinogradara Vinea Vincekovo organizira u suradnji s općinom Vinica, a proslava će započeti u subotu u 13 sati u Natkrižovljanu, u vinogradu kod Stjepana Kovačića Grofa.

I Međimurci kreću u Vincekove pohode. Štrigovčanci u subotu u 11 sati iz Štrigove kreću u obilazak okolnih bregova. Po putu će, naravno, zastati kod podruma i gorica nekoliko vinarskih obitelji, orezati njihove trsove i degustirati vina.

Najpoznatiji je pohod u nedjelju, u organizaciji PD-a Bundek iz Murskog Središća. Planinari, vinoljupci, ali i brojni turisti za 4 do 5 sati prohodat će 15-ak kilometara. Put počinje u Toplicama Sveti Martin, na parkiralištu, oko 8.30 sati. U toku pohoda kod obitelji Bohnec bit će organiziran Vincekov obred.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije