Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
još nema kraja

Završne riječi na suđenju za Fimi Mediju: 'Svjedoci smo reprize jednog izblijedjelog slučaja'

Zagreb: Nastavak suđenja Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/8
06.11.2020.
u 14:59

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak kada završnu riječ treba iznijeti obrana Mladena Barišića, nakon čega će se znati i kada će biti objavljena nepravomoćna  presuda.

U ovom ponovljenom postupku, mi smo sudionici reprize jednog izblijedjelog slučaja. Kada je ovaj postupak prije 10 godina počeo, bio je izuzetno značajan s dva aspekta. Prvi aspekt je da je u njemu  optužen Ivo Sanader, za kojeg tužiteljstvo tvrdi  da se pozivao na svoj  neprikosnoveni autoritet kako bi drugima davao naloge koji su oni bespogovorno provodili. A drugi je aspekt da je  optužen i HDZ  koji je u proteklih 30 godine determinirao političke  odnose u Hrvatskoj te je imao koncentraciju moći preko koje je mogao ishodovati alimentiranje sredstava ne nezakonit način -  kazao je Čedo Prodanović, branitelj Ive Sanadera.

Prodanović je zajedno s Jadrankom Sloković jučer na zagrebačkom Županijskom sudu iznio završnu riječ na ponovljenom suđenju za aferu Fimi medija. 

Osim  Sanadera i HDZ-a, još su optuženi Mladen Barišić, Branka Pavošević i Ratko Maček. Sanaderovi odvjetnici detaljno su analizirali provedeni dokazni postupak te su  ustvrdili kako smatraju da nisu dokazani navodi optužnice.

- U ovom predmetu  pojedini optuženici i svjedoci zaključili  su formalne ili neformalne  sporazume s tužiteljstvom, a da je tome tako vidi se iz prijedloga izuzetno blagih kazni  koje su pojedinim optuženicima izrečene na prvom suđenju. Ivan Jarnjak je fantomski nestao iz ovog postupka iako je on bio ključna osoba stranke za financije, a da je Barišić predao oko 15 milijuna kuna Sanaderu nema nikakvih materijalnih dokaza - ustvrdio je Prodanović.

Da USKOK  nije dokazao svoje optužbe smatraju  i Tihomir Rubeša, branitelj Ratka Mačeka i Neven Gotal, branitelj Branke Pavošević.  Rubeša je  kazao da se optužbe protiv Mačeka temelje na iskazu B. Pavošević  iz istrage koje je ona povukla na glavnoj raspravi. Kazao je i da je za  optužbu da  je Maček bio član zločinačke organizacije nastupila apsolutna zastara  pa je zatražio da se Mačeka oslobodi optužbe, jer kako tvrdi Rubeša, za nju nema dokaza.

Gotal je također ustvrdio  kako smatra da USKOK nije dokazao djela koja se B. Pavošević stavljaju na teret, dok je Krešimir Vilajtović zatražio da se protiv Nevenke Jurak obustavi postupak jer je u  međuvremenu preminula. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak kada završnu riječ treba iznijeti obrana Mladena Barišića, nakon čega će se znati i kada će biti objavljena nepravomoćna  presuda.

Ključne riječi

Komentara 2

RO
roland
15:18 06.11.2020.

Fimi medija pada. Sanader će biti oslobođen. Ovo je fijasko jednog skupog kaznenog procesa koji je provđen s ciljem da bi se bacala prašina u oči hrvatskoj javnosti i da bi odvjetnici i suci mogli uzeti dio novca koje je Sanader stekao nedokazanim koruptivnim kaznenim djelima.

RO
roland
15:22 06.11.2020.

Na kraju će ispasti da je novac išao slijedećim tragom: Državni proračun - Fimi Medija- Sanader - odvjetnici, a da je ovaj put novca samo tlapnja jer ne postoji pravomoćna osuđujuća presuda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije