Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manifestacija

Završeni Hrvatsko-američki dani u Chicagu

kolinda
Foto: Ivan Mlinarich
1/4
18.05.2010.
u 15:04

Promocijom knjige „Croatians in Chicagoland“ autorice Marije Dugandžić Pašić u ponedjeljak je završila manifestacija „Hrvatsko-američki dani u Chicagu".

Promocijom knjige „Croatians in Chicagoland“ autorice Marije Dugandžić Pašić u ponedjeljak je završila manifestacija „Hrvatsko-američki dani u Chicagu“ tijekom koje je 14. do 17. svibnja predstavljena 170 godina stara povijest doseljavanja Hrvata u Chicago, njihova kultura, gastronomija i umjetnost.

„Hrvati su na ovim prostorima još od 1800. godine, a prvi se u dokumentima spominje fra Josip Kundek koji je utemeljio nekoliko gradova, župa i škola u Indiani“ – naglasio je dugogodišnji gradonačelnik Chicaga Richard Daley koji je zajedno s kongresnicom Jan Schakowsky sudjelovao na hrvatskim proslavama.

„U Chicagu djeluju četiri hrvatske župe, Hrvatski etnički institut, Hrvatski centar, tri radiopostaje, šest hrvatskih nogometnih klubova i brojne hrvatske humanitarne udruge. Ovdje živi 150 tisuća Amerikanaca hrvatskog podrijetla i stoga ne čudi što je predsjednik Obama tijekom nedavnog susreta s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u Pragu naglasio kolika je važnost hrvatske zajednice u ovom gradu. U Hrvatskoj je dobro poznato koliko ste truda uložili u očuvanje svog nacionalnog identiteta i pomogli u stvaranju suverene hrvatske države i stoga vam veliko hvala“ - kazala je veleposlanica RH u SAD Kolinda Grabar- Kitarović.

Poručila je da će jedan primjerak knjige „Croatians in Chicagoland“ u kojoj je predstavljena bogata povijest hrvatske zajednice u Chicagu pokloniti predsjedniku Obami. Gradonačelniku Daleyju poklonjena je replika Meštrovićevih Domagojevih strijelaca te njegova fotografija s ocem koji je također bio gradonačelnik iz 1973. godine kada su sudjelovali u procesiji hrvatskih iseljenika u povodu blagdana Velike Gospe na ulicama Chicaga. Zaslužnim pojedincima iz hrvatske zajednice  veleposlanica Grabar-Kitarović uručila je nagrade Pleter.

Primili su ih košarkaš Toni Kukoč, poznati radijski voditelj Bill Kurtis, bivši igrač Chicago Bears, Chris Zorich, televizijski voditelj postaje NBC Bill Rančić, politički komentator John Jurković i David Diehl, igrač New York Giantsa, poznat po tetovaži hrvatskog grba na ruci, umjesto kojega su nagradu primile majka i baka stara 95 godina. Obitelji pokojnog Michaela Anthonyja Bilandica, istaknutog političara i gradonačelnika hrvatskog podrijetla, uručena je nagrada Vinodolskog kodeksa. Uz  nastupe folklornih skupina hrvatske zajednice održan je i koncert Srđana Bulata, poznatog splitskog klasičnog gitarista. U sklopu „Hrvatskih dana u Chicagu“ proslavljena je i 20. godišnjica osnutka Hrvatsko-američke udruge CAA koja je lobirala za priznanje Hrvatske i pomaže u prijateljskom približavanju naše zemlje i Amerike.

Komentara 4

HE
heather
15:16 18.05.2010.

i ja bi sad u ameriku išla živjet

VI
vidimškoj
18:21 18.05.2010.

a vidi,sve piše na hrvatski.

CU
cunt
22:42 18.05.2010.

Završeni Hrvatsko-američki dani u Chicagu ja,,,,ja,,,,,pa opet ja pa onda niko 100g. pa opet je a onda tek dođe Američko-hrvatski dani u Chicagu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije