Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pod okriljem Europske unije

Završena druga videokonferencija Vučića i Hotija: 'Dijalog Srbije i Kosova vraćen na pravi put'

Predsjednik Macron na sastanku sa srpskim i kosovskim vlastima
Foto: Lafargue Raphael/ABACA/PIXSELL
1/3
13.07.2020.
u 09:56

Prvotno je bilo planirano da se nakon te videokonferencije jučer u Bruxellesu održi fizički sastanak koji će označiti nastavak dijaloga, no to je jučer, očito zbog nedovršenih priprema i nekih nesuglasica, opet bio razgovor u obliku videokonferencije.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine vraćen je na pravi put nakon 20 mjeseci, izjavio je jučer Miroslav Lajčak, posebni predstavnik EU za taj dijalog, po završetku videokonferencije na kojoj su razgovarali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti. EU, pod čijim okriljem se odvija dijalog Kosova i Srbije, osim Lajčaka je predstavljao visoki predstavnik za vanjsku politiku Josep Borrell.

– Dogovorene su teme za sastanak u Bruxellesu u četvrtak – objavio je Vučić, potvrdivši također da jučerašnja videokonferencija označava nastavak dijaloga pod pokrivetljstvom EU, koji je zamrlo 2018.

Novom zamahu pomogle su Francuska i Njemačka: francuski predsjednik Emmanuel Macron prošloga je tjedna primio i premijera Kosova i predsjednika Srbije na odvojenim, bilateralnim sastancima u Elizejskoj palači u Parizu, a u petak je organizirana i videokonferencija za Vučića i Hotija, na kojoj su još sudjelovali i Macron i njemačka kancelarka Merkel, te Borrell i Lajčak. Prvotno je bilo planirano da se nakon te videokonferencije jučer u Bruxellesu održi fizički sastanak koji će označiti nastavak dijaloga, no to je jučer, očito zbog nedovršenih priprema i nekih nesuglasica, opet bio razgovor u obliku videokonferencije.

Zato se sada spominje četvrtak kao dan fizičkog okupljanja u Bruxellesu, no i dalje je dojam da je sve oko nastavka dijaloga vrlo krhko i podložno promjenama. Sve se, inače, odvija daleko od očiju javnosti, uz strogo kontrolirana priopćenja i video poruke snimane u praktički laboratorijskim uvjetima. Ranije je Vučićev partner u dijalogu bio predsjednik Kosova Hashim Thaci, no njega je iz forme izbacila neobična, politički tempirana najava optužnice specijalnog tužitelja za ratne zločine na Kosovu, zbog čega bi Thaci danas, najavljeno je, trebao biti u Haagu.

Komentara 1

Avatar Croatino
Croatino
12:59 13.07.2020.

Sreca sto je zavrsilo nase predsjedanje EU. Mi bi bili glavni krivci kad Vucic prizna Kosovo. Ironija povijest da jedan glavni akter 90-ih, provokator i huskac sada mora priznati neovisnost Kosova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije