Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjesec dana radova

Završen remont Nuklearne elektrane Krško, od jutros je ponovo u mreži

Krško
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
05.05.2021.
u 10:01

Redovni remont nuklerke u Krškom započeo je 1. travnja, a tijekom njega je obavljeno više od 40 tisuća aktivnosti bez kašnjenja i u planiranom roku, unatoč uvjetima epidemije, koji su otežavali isporuku robe i usluga, izjavio je član uprave NEK-a Saša Medković.

Nuklearna elektrana Krško (NEK) jutros je ponovno priključena u elektroenergetski sustav, a nakon redovnog remonta koji je trajao nešto više od mjesec dana, izvijestili su iz NEK-a.

"Nuklearna elektrana Krško ponovno je uključena u elektroenergetski sustav. Nakon ispitivanja na niskoj snazi postupno će se povećavati snaga elektrane", navodi se u priopćenju. 

Redovni remont nuklerke u Krškom započeo je 1. travnja, a tijekom njega je obavljeno više od 40 tisuća aktivnosti bez kašnjenja i u planiranom roku, unatoč uvjetima epidemije, koji su otežavali isporuku robe i usluga, izjavio je član uprave NEK-a Saša Medković.

Krško
1/8

Tijekom remonta je u jezgri reaktora zamijenjeno 56 od 121 gorivnog elementa, čime je, kako se navodi, osiguran izvor energije za pogon elektrane do sljedećeg remonta, u jesen 2022. godine. Obavljeni su i planirani radovi održavanja, pregledana je cjelovitost materijala opreme i struktura te provedeno više od sto nadzornih ispitivanja, koja su potvrdila ispravnost rada komponenti i sustava.

Od trinaest većih provedenih tehnoloških modernizacija glavni je dio projekata treće faze Programa nadogradnje sigurnosti. Među ostalim su ispitani i priključeni na postojeće sustave elektrane novi neovisni sustav hlađenja jezgre i zaštitne zgrade, alternativni sustavi sigurnosnog ubrizgavanja, alternativni sustav za punjenje parogeneratora i električno napajanje nove posebno utvrđene sigurnosne zgrade.

Kvalitetu remontnih radova nadzirala je Uprava Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost, a pratile su ih i ovlaštene organizacije.

"Zaštitne mjere i ograničenja zbog epidemije činili su radne procese zahtjevnijima. Zadovoljni smo što smo unatoč dnevnoj prisutnosti više od 1500 radnika te velikom i zahtjevnom opsegu radova uspjeli provesti sve planirane radove i jamčiti sigurno radno okruženje", kažu u NEK-u.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije