Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIKAD ISPRIČANE PRIČE

Zavadlavu stiže više od 800 pisama mjesečno. Otkriveni tragični detalji zbog kojih ga mnogi podržavaju

Split: Suđenje Filipu Zavadlavu optuženom za trostruko ubojstvo u Splitu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/4
05.10.2020.
u 08:06

– Tko je reagirao kad je Filipa majka Etel Zavadlav, kao osmogodišnjaka, objesila na tiramol? Zamislite, stavila ga je na žice za sušit robu, na balkonu na prvom katu, kao da je komad robe, jer joj nije otišao kod dilera po drogu! – govore žene dobro upućene u djetinjstvo braće Zavadlav.

Filipu Zavadlavu novac uplaćuju i žene i muškarci, grupe podrške na Facebooku imaju više od 20.000 članova, a ljudi svih uzrasta pišu mu pisma u zatvorsku ćeliju u Gospiću gdje je smješten dok mu se sudi za trostruko ubojstvo u Splitu. Mjesečno mu stigne više od 800 pisama.

– Nitko od nas nije bio tu kad smo mu bili najpotrebniji; ni socijalni radnici, ni učitelji, ni policija, nitko mu nije pomogao. Šest dana je kao dječak bio gladan jer ga je majka ostavila bez hrane. On je imao šest godina, brat mu Stanislav pet, a Anton tek tri godine. Nije to bilo ni ratno vrijeme niti su bili izbjeglice, to je bilo 2001. godine! Oni su bili naši sugrađani koje je sustav zaboravio. Pa zašto onda imamo državu, policiju, institucije ako ne rade svoj posao, ako ne štite djecu? – kazale su tri mlade žene za Slobodnu Dalmaciju objašnjavajući zašto podržavaju Filipa.

– Tko je reagirao kad je Filipa majka Etel Zavadlav, kao osmogodišnjaka, objesila na tiramol? Zamislite, stavila ga je na žice za sušit robu, na balkonu na prvom katu, kao da je komad robe, jer joj nije otišao kod dilera po drogu! – dodaju.

Među onima koji mu pišu jest i 12-godišnja djevojčica koja je Filipu, uz pismo podrške, poslala i 20 kuna od svoje školske marende.

Jedna od žena odrasla je na Skalicama uz obitelj Zavadlav i djetinjstvo je provela s braćom pa zna sve njihove priče. 

– Najmlađi mu brat Anton, koji ima 22 godine, sada se nalazi u komuni u Zagrebu. Liječi se od ovisnosti o speedu, na kojemu je od 13. godine. I sad mu dobro ide – govori ona.

Ističu da je njihova majka bila monstrum. Ona im je, prisjeća se susjeda Zavadlovih, lomila i ruke i noge i nos, izbila im zube.

– Pa ona je Stanislava nakačila na drogu. Počeo je s 12 godina pušiti travu, a kad je imao 13 godina, poslala ga je po paket kod jednog barbe. Kako nije htio, obećala mu je da će mu dati da i on proba. Tada je prvi put dala svojem sinu drogu! – tvrdi jedna od žena upućenih u teško djetinjstvo braće Zavadlav.

– Stane je kao 12-godišnjak našao ranjenu vranu na cesti, uzeo ju je doma, molio je od mesara sa Skalica komadiće mesa za nju, čuvao ju je i nazvao je Hilda. Ispričao nam je kako se jednog dana Etel naljutila na njega, zaklala je vranu i rekla mu: "Bolje da sam te abortirala, sad ćeš to požderat!" – prisjetile su se žene.

Nitko, smatraju one, nije Filipu da priliku za normalan život.

– Ma zar jedan dječak u Hrvatskoj mora proživjeti to da je prisiljen ukrasti bicikl kako bi sebi kupio knjige za prvi razred srednje škole? Pročitajte u njegovu pismu kako je preprodao ukradeni bicikl da kupi knjige za školu, a bio je odličan učenik, dok su se drugi provlačili s ocjenama, a imali su sve što im je trebalo u životu – pita se jedna od Filipovih sugrađanki.

– Radio je na građevini, skupljao boce, pa navigavao, prvo na Jadranu pa poslije na strancu, a onda su se dileri okomili na njega zbog izmišljenog Stanislava duga za drogu. Odavno je Filip otplatio dug, dvije, tri godine ga je vraćao, no oni su tražili još novca. Prvo su ga dobro pretukli zbog izmišljenog duga, a onda su mu došli u stan i zaprijetili mu nožem pod vratom. Prijetili su mu kako će biti mrtav i on, ali i mali nećak, Stanislavov sin kojeg Filip obožava. Stalno su mu dolazili na vrata, prijetili, lupali, danima nije spavao... – dodaje druga.

Na pitanje zašto je Filip tako omiljen, jedna od sugovornica Slobodne Dalmacije odgovara:

– Jer se svi možemo prepoznati u njemu. Imamo državu gdje u zatvor ne idu bogati ubojice koji su ubili nevine ljude na pješačkim prijelazima, kriminalci su nam ugledni građani, a dileri ubijaju djevojčice ispred škole. Pa narkomani imaju veće prednosti u ovoj državi nego bolesna djeca!

Otkrile su i da su jedine svijetle točke u toj obitelji bili djed Slovenac, koji nije dopustio da se proda stan pa da svi završe na ulici, te baka koja im je bila sve.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Damating
Damating
09:25 05.10.2020.

A kad se ta "majka" gurala ovdje po večernjem i "davala izjave" brisali ste svakog tko je napisao da je mater iz pakla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije