Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demografija

Zaustavljen negativan trend pada broja poroda: novorođenčadi 241 više

djeca
Foto: Robert Anić/PIXSELL
10.08.2017.
u 19:20

Negativan trend pada broja poroda u Hrvatskoj lani je zaustavljen, a polovina novih majki su prvorotkinje. Najčešće su rađale žene u dobi od 30 do 34 godine

U hrvatskim je bolnicama lani rođeno 241 novorođenče više nego godinu prije, podatak je Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji objedinjuje podatke svih bolnica, odnosno rodilišta. Konkretno su 37.493 djeteta živorođena u prošloj godini što je pozitivan pomak u usporedbi sa 37.252 živorođena u 2015. godini. Razlika od 241 više rođene djece velika je vijest s obzirom na najavljivane trendove o neupitnom daljnjem padu broja rođenih koji u nas traje godinama.

Mame u Europi sve starije

Točno polovica svih poroda prošle godine odnosi se na prvorotkinje, a najčešće su rađale žene u dobi od 30 do 34 godine života. Porastao je općenito broj poroda žena u dobi iznad 35, odnosno do 44 godine. Trend starijih rodilja, pa i prvorotkinja aktualan je godinama u nizu europskih zemalja, pa tako i u nas. Odgađanje majčinstva jednostavno je postalo dijelom modernog načina života evidentan i u Hrvatskoj dok broj rodilja mlađe životne dobe i dalje pada. Starije rodilje, štoviše prvorotkinje, ujedno su i jedan od razloga porasta broja carskih rezova kojima je lani završilo 23 posto poroda. Tih 23 posto u realnim brojkama znači da su u bolnicama lani napravljena 8523 carska reza što je deset posto više nego u 2015. godini.

– Važno je da je pad broja poroda zaustavljen. Iako ne govorimo o velikoj razlici, važno je da je takav trend u prošloj godini zaustavljen. Što se tiče porasta broja carskih rezova, mora se reći da je tu više faktora zbog kojih raste učestalost, a trebamo očekivati i daljnji porast sljedećih godina. Naime, kako nam stari cijela populacija, tako je sve više i žena starije životne dobi koje se odlučuju za dijete. A može se očekivati da će u rodilištima i ubuduće biti više žena koje su prethodno rodile carskim rezom, a tada se često ponovno odlučuje upravo na takav način poroda. Situacija je to u cijelom razvijenom svijetu – poručuje prof. dr. sc. Ratko Matijević, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode Kliničke bolnice Merkur.

I dalje je postotak carskih rezova u nas niži nego, primjerice, u Češkoj, Austriji, Mađarskoj.

Pravo pacijentice da bira

U svojem objašnjenju ovog podatka HZJZ dio tog porasta povezuje s “tumačenjem prava pacijenata, odnosno utjecajem volje rodilje na odluku o načinu dovršenja poroda te mogućnostima naplaćivanja ovakvih postupaka u privatnim rodilištima čak i onda kada nisu stručno opravdani”.

Navode kao jedan od razloga i “povećan oprez struke vezan uz sve češće tužbe za eventualnu stručnu grešku u trudnica s komplikacijama u trudnoći ili porodu i nepovoljnim perinatalnim ishodom”. Prema podacima Zavoda, lani je preminula jedna rodilja zbog krvarenja na porođaju, a glavni uzrok mrtvorođenja u hrvatskim bolnicama komplikacije su u trudnoći, najčešće one s posteljicom i pupkovinom.

Komentara 12

TR
Trisestrice
20:22 10.08.2017.

Pa ovo je vrlo pozitivna vijest pa i nije cudno da se ne spominje na vijestima! Da je nesto lose brzo bi se te novosti prosirile. Cudno kako masa ljudi navodno iseljava a rodilo se vise djece! Stvarno nije mi jasno.

DU
Deleted user
20:10 10.08.2017.

u našoj opčini prirast od 90 djece od toga 60 roma . pametnom dosta

Avatar obrezani-hassan
obrezani-hassan
21:09 10.08.2017.

to su romi se bacili na posao,posto su im domoljubi obecali 1000 eura,masovno su poceli radit djecu,najvise novorodjenih je u medjimurju,naravno vecinom romska djeca,sljedece godine nastavlja se negativan niz,jer hdz prevario rome,nista od 1000 eura

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije