Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjeverna koreja

Zatvorili sve fakultete i studente potjerali na rad u tvornice i polja

Otac i sin u skupocjenim šubarama
AFP/PIXSELL
30.06.2011.
u 18:08

Japanski analitičari vjeruju da je razlog za zatvaranje fakulteta strah državnog vrha od moguće studentske pobune i izbijanja revolucije

Sjevernokorejske vlasti odlučile su na deset mjeseci zatvoriti sve fakultete, a studenti će, umjesto na predavanja, ići u tvornice i na polja kako bi pomogli radnicima i seljacima da zemlju što brže izvuku iz gospodarske krize, objavio je The Daily Telegraph.

Pozivajući se na izvore iz Južne Koreje, britanski list navodi da će fakulteti biti zatvoreni do travnja 2012. Svi se studenti moraju odazvati pozivu državnog rukovodstva, a izuzetak su strani studenti i oni koji trebaju diplomirati u idućim mjesecima. Većina studenata trebala bi sudjelovati u građevinskim radovima u velikim gradovima te raščišćavanju područja koja su nedavno pogodili tajfuni.

Napredak za rođendan

Državni je vrh obećao narodu da će Sjeverna Koreja iduće godine postati velika, prosperitetna i moćna država, a to postignuće poklopit će se s proslavom stote godišnjice rođenja osnivača države, velikog vođe Kim Il-Sunga i 70. rođendana dragog vođe Kim Jong-Ila. Japanski analitičari vjeruju da je razlog za zatvaranje fakulteta strah državnog vrha od moguće studentske pobune. “Državno rukovodstvo ne želi da se u Sjevernoj Koreji ponovi Revolucija jasmina iz nekih arapskih zemalja i plaši se da bi studenti mogli organizirati pobunu protiv vlasti”, smatra Toshimitsu Shigemu, profesor tokijskog sveučilišta Waseda i autor više knjiga o liderima Sjeverne Koreje.

Pojačana represija

Shigemu svoje mišljenje potkrepljuje i činjenicom da je Sjeverna Koreja iz Kine nabavila veću količinu palica i suzavaca za suzbijanje demonstracija te da sva važna mjesta u Pyongyangu čuvaju pojačane policijske snage. Sjevernokorejske vlasti nisu samo nervozne zbog mogućih prosvjeda nego i zbog smjene vlasti, što je izazvalo pojačani val represija, prenosi Deutsche Welle. U sljedećih nekoliko godina vlast bi s diktatora Kim Jong-Ila trebala prijeći na njegova sina Kim Jong-Una. Promatrači govore o valu represija koje se u ovoj zemlji primjenjuju nad onima koji se ne žele zakleti na vjernost novom vođi. Takve strijeljaju ili oni nestanu u nekom od radnih logora. Koliko točno ima takvih logora, nitko ne zna. No otkako sve više i više izbjeglica stiže preko Kine u Južnu Koreju, sve je više i svjedočanstava bivših logoraša.

Komentara 34

KA
Kamarat
18:11 30.06.2011.

Ipak je kod nas demokracija pa će studenti i profesori sami zatvoriti fakultete i otići ne na polja već na ulicu!!!!!!\"##$%&/()=?*

OB
-obrisani-
18:14 30.06.2011.

I kaže : “Državni je vrh obećao narodu da će Sjeverna Koreja iduće godine postati velika, prosperitetna i moćna država, a to postignuće poklopit će se s proslavom stote godišnjice rođenja osnivača države, velikog vođe Kim Il-Sunga i 70. rođendanaa dragog vođe Kim Jong-Ila.“ A narod guta ko pelika :)) OK, sljedeče godina i sada narod veselo čeka, a onda će reformirati kalendar i počet brojit unatrag, Sjevrna Koreja je shupak svijeta a ne prosperitetna država, mogu od shupka svijeta postati prosperitetni jedino ako maknu shopka dinastije Kim sa vlasti, ovaki je to jadnije od najjadnijeg

PA
Pasdaran
22:08 30.06.2011.

To bi trebalo napraviti i kod nas, ali hebiga kad nemamo ni tvornice ni polja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije