Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bizarna tužba

Zatvorenik od države traži 100 milijuna kuna zbog krumpira: 'To je čisto zlostavljanje!'

krumpir
Foto: Getty Images
06.11.2018.
u 16:43

Kako je vegetarijanac, liječnik mu je propisao konzumaciju raznovrsnog kuhanog povrća bez mesa tri puta na dan, no on bi, požalio se, umjesto povrća dobivao marmeladu

M. T. tužio je državu tražeći čak 100 milijuna kuna za naknadu štete i dva milijuna kuna naknade troškova postupka. No, ne samo da mu je Općinski sud u Varaždinu odbio zahtjev, već mu je naložio da podmiri sudske troškove u iznosu od 100.500 kuna. Nakon što se, kako je naveo, Općinsko državno odvjetništvo nije htjelo nagoditi, podigao je tužbu radi "nadoknade štete koju mu je učinila država i službenici nepravilnim radom i kršenjem zakona".

Tvrdi da je bio žrtva upravitelja i njegovih "monstruma" u kaznionici u kojoj je bio na odsluženju zatvorske kazne na koju je osuđen 2010. zbog prijetnje. U tužbi je naveo da je u sobi bio s dva zatvorenika, od kojih je jedan pušio i "čitav život bio narkoman", pa su od njegove uredne sobe napravili plinsku komoru. Žalio se na kvalitetu liječničke skrbi i pretvrdi krevet. Nije, veli, dobivao hranu koja je propisana za kronični gastritis.

Kako je vegetarijanac, liječnik mu je propisao konzumaciju raznovrsnog kuhanog povrća bez mesa tri puta na dan, no on bi, požalio se, umjesto povrća dobivao marmeladu. Za međuobroke i ručak bilo je propisano raznovrsno kuhano povrće sa sojom, a umjesto toga je dobivao kuhani krumpir, što također smatra nehumanim postupanjem jer je "kuhani krumpir svaki dan bez druge hrane čisto zlostavljanje".

Saslušano je više svjedoka. Sud mu je, uz ostalo, obrazložio da se to što je u većoj ili manjoj mjeri bio izložen neugodnostima u kaznionici, gdje je bio u kontaktu s brojnim, nepoznatim ljudima različitih osobina, ne može smatrati povredom njegovog prava osobnosti.

Tužbeni zahtjev u cijelosti je neosnovan i njegova prava tijekom izdržavanja kazne nisu povrijeđena do te mjere da bi postojao razlog za usvajanje tužbenog zahtjeva. Sud je, nadalje, ustvrdio da je medicinska zaštita koju je imao u kaznionici udovoljavala svim kriterijima medicinske zaštite na području Hrvatske, a u nekim dijelovima bila mu je i dostupnija nego ostalim građanima.

Uz 100 milijuna kuna odštete, tražio je i da mu se prema Zakonu o obveznim odnosima isplati i zakonska kamata u visini od 50 posto na utuženi iznos, koja bi tekla od trenutka kad je Općinsko državno odvjetništvo zaprimilo zahtjev za mirno rješenje spora, pa do presude, kao i zakonsku kamatu u visini od 20 posto od presude do konačne isplate.

Pogledajte video: Obitelj pretraživala rijeku pa se šokirali kada su vidjeli što su izvukli iz vode

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar Celzijus
Celzijus
18:19 06.11.2018.

Dobra ideja. Danas mi je žena kuhala krumpir i sad idem k advokatu. Tužim i nju i državu.

DU
Deleted user
19:18 06.11.2018.

mnogi ljudi nemaju niti krumpira dok se ovaj kriminalac svojom krivnjom našao u toj situaciji

KO
koki
19:42 06.11.2018.

Prosirite mu jelovnik. Jednom krumpir, drugi put pendrek sa nekoliko vritnjaka, onda suhi kruh sa izvorskom vodom, i tako u krug. Porezni obveznici placaju sve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije