Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSRET 1993. U BIH

Britanski novinar: 'Zatvorenici su izgledali kao kosturi i pili su urin'

Slobodan Praljak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
30.11.2017.
u 13:55

Navodi i kako su se mnogi muslimani borili za HVO protiv srbijanskog neprijatelja, no bivši suborci zatvorili su ih i progonili.

Britanski novinar Ed Vulliamy napisao je za Guardian članak o svojem susretu sa Slobodanom Praljkom 1993. godine. 

Britanac je 2006. godine svjedočio na desetak suđenja na Haaškom sudu, ne samo u slučaju Slobodana Praljka. Vulliamy je u članku napisao kako je 1993. godine Praljak potpisao propusnicu za tri novinara, uključujući i njega, kojima je dopušten ulazak u koncentracijski kamp Dretelj koji se nalazio u blizini Čapljine. Napisao je kako su se tamo nalazili bosanski muslimani koji su bili zlostavljani, izglađivani, a na kraju i ubijani.

Novinarima prvo nije bio dopušten ulazak u Dretelj, no Vulliamy piše kako je Praljak izdao dozvolu ''iz razloga znanih njemu''.

Kaže kako je u jednom skladištu vidio ''stotine prestrašenih muškaraca'' koji su znali biti zatvoreni i po 72 sata ''ostavljeni da se guše u toplini i smradu pijući vlastiti urin''.

Napisao je i kako je u dva hangara koja su bila ukopana u brdo vidio zatvorenike u strašnom stanju te da su izgledali kao kosturi. Piše i kako su imali problema s kožom.

– Rekli su nam kako su vrata često bila zaključana i da je jedne noći pijani stražar pucao kroz njih te tako ubio i ranio nekoliko osoba – napisao je Vulliamy.

Dodao je kako su na metalnim vratima mogli vidjeti rupe kao i oštećenja na tunelu. Navodi i kako su se mnogi muslimani borili za HVO protiv srbijanskog neprijatelja, no bivši suborci su ih zatvorili i progonili.

Komentara 62

Avatar abakus
abakus
14:23 30.11.2017.

A britanski novinari, kao i novinari općenito, su ogledalo nepristranosti i objektivnog izvješćivanja... :D Ma dajte... Nema više nepristranog novinarstva, ako ga je ikad i bilo.

DU
Deleted user
14:07 30.11.2017.

Da ste vi strani i "objektivni " novinari prenosili šta se dešava na Ovčari do rata u Bosni nije trebalo nikada doći !

Avatar jest
jest
14:41 30.11.2017.

Novinari e da i tako se nazivaju agenti MI6, poznata je stvar da su britanski tajni agenti redovito novinari, profesori engleskog, arheolozi, humanitarci i slični "dobrotvori".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije