Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brže i jeftinije

Zatvaranje tvrtki od 600 do 2500 kuna, bilježnici i Narodne novine gube milijune

Orsat Miljenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
31.10.2015.
u 21:55

Web-stranica sudskog registra umjesto objave u Narodnim novinama

Nema poduzetnika koji će podržati čestu promjenu zakonodavnog okvira, no nekoliko zakonskih izmjena koje sa danas stupile na snagu zavit će u crno samo Narodne novine i javne bilježnike jer im država izbija iz ruke sigurnih 50-ak milijuna kuna godišnjeg prihoda.

90% jeftinije

Od sutra je trošak likvidacije tvrtki niži 70 do 90 posto i iznosi 600 kuna za j.d.o.o, odnosno 2500 kuna za d.o.o društva. Da bi potaknula poduzetničku inicijativu, država je prije nepune dvije godine omogućila osnivanje jednostavnih trgovačkih društava čiji je osnivački kapital samo 10 kuna. Dosad je registrirano 20-ak tisuća takvih tvrtki, kod čije su se registracije popratni troškovi osnivanja penjali na 800 kuna. Prihvatljiva je to cijena u odnosu na trošak pokretanja d.o.o. društava ili obrta, no pokazalo se da je lako ući u biznis, ali prilično skupo izaći iz njega čak i kada nemate ni lipe dugova i gubitaka. Postupak zatvaranja tvrtki trajao je godinama, a samo na takse i obvezne naknade odlazilo je 8000 kuna, ne računajući na troškove pravnika i konzultanata. Sutra stupaju na snagu izmjene četiriju zakona, i to onog o trgovačkim društvima, sudskom registru, sudskim pristojbama te javnobilježničkim pristojbama, koji će bitno ubrzati postupak likvidacije te cijenu otvaranja i zatvaranja ‘tvrtke od deset kuna’ spustiti na 600 kuna.

Obavezne tarife kod likvidacije d.o.o tvrtki spuštene su na 2500 kuna, dok su popratni troškovi osnivanja d.o.o.-a pali s tri na dvije tisuće kuna. Većina tog novca odlazila je javnim bilježnicima, državi ili Narodnim novinama. To javno poduzeće ostat će bez desetak posto dosadašnjih prihoda jer se napušta obveza objave statusnih promjena tvrtki u službenom glasilu, a od danas sve će se takve informacije nalaziti na mrežnoj stranici sudskog registra. Ministarstvo pravosuđa ističe da se godišnje objavljivalo 45 tisuća oglasa koji se tiču sudskog registra, cijena im se kretala od 200 do 900 kuna, a na njihovu se objavu čekalo tri do četiri mjeseca! Srezane su i naknade javnih bilježnika pa, primjerice, cijena ovjere prijave za upis u sudski registar pada sa 200 na 30 kuna, a izrada i ovjera prijave sa 3000 na tisuću kuna! Članovi j.d.o.o.-a oslobođeni su plaćanja javnobilježničkih pristojbi za sve isprave javnog bilježnika vezane s likvidacijom društva. Inače, javni su bilježnici žestoko lobirali protiv posljednjih zakonskih izmjena, jednako kao i odvjetnici kad su im srezane naknade kod ovrha, to više što promjene potpisuje čovjek koji je iz odvjetničkih krugova došao na ministarsko mjesto, a tamo bi se trebao i vratiti kad mu istekne mandat. Orsat Miljenić na sve to kaže da se ne boji za sebe.

– Ja još dugo neću morati mijenjati posao, a kao ministar dužan sam štititi interese građana, što ovim i činim – kaže Miljenić.

Izgubili i dobili

No, dok su izgubili kod tarifa, odvjetnici i javni bilježnici dobili su na otvaranju zemljišnih knjiga. Od ponedjeljka će se se ZK izvaci izdavati u odvjetničkim i javnobilježničkim uredima, a cijena njihove usluge ne može biti veća od cijene sudske pristojbe za ZK izvadak koja je sad 20 kuna.

Dokument o dokazu vlasništva moći će se povući i preko aplikacije e-Građani putem koje će građani moći platiti i sudsku pristojbu od 20 kuna. U sudskom se, pak, registru šire javni podaci o članovima uprave, izvršnim direktorima, prokuristima, NO-u i slično.

>>Narodne novine 
gube 5% prihoda

>>Javni bilježnik svojim se poslom može baviti i u drugoj članici EU

Komentara 42

KU
kulenthegang
22:12 31.10.2015.

Jadni javni bilježnici. Evo mi oči zasuzile.

CH
Challenger
22:41 31.10.2015.

Bilježnici i Narodne novine gube milijune! A koliko su ljudi gubili plačajući te lihvare???? To Vas nije briga! Bitno je vama da bilježnici gube fuuujjj!

Avatar Azriel
Azriel
22:11 31.10.2015.

jadni biljeznici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije