Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOSTRUKA MJERILA

Zatvaranje političara u EU je u redu, ali ne i u Venezueli ili Turskoj

04.11.2017.
u 22:15

Europksa komisija glasno poziva na puštanje političkih zatvorenika izvan EU, a bez komentara je o uhićenim katalonskim ministrima

Europska komisija obično je jasna i glasna u zauzimanju principijelnih stavova kad treba pozvati na puštanje političkih zatvorenika u Venezueli, Turskoj i sličnim zemljama izvan EU, ali jučer, unatoč upornim pitanjima novinara u Bruxellesu o tome kako Komisija gleda na progon katalonskog političkog vodstva u Španjolskoj, sasvim druga priča: Europska komisija nema komentara i samo ponavlja da je “to u cijelosti pitanje za pravosudne vlasti, čiju neovisnost potpuno poštujemo”.

Europski presedan

Prvi put europski uhidbeni nalog koristi se za uhićenje nekog aktualnog političkog lidera jedne regije u EU zbog toga što je provodio svoj politički program, no Europska komisija, idejni tvorac mehanizma europskog uhidbenog naloga, nema komentara ni na taj mali detalj.

U snimljenom televizijskom obraćanju iz Bruxellesa, razvlašteni katalonski lider Carles Puigdemont zatražio je puštanje na slobodu članova svoje vlade.

1/11

– Kao legitimni predsjednik Katalonije, tražim da se okonča ova politička represija – poručio je Puigdemont iz Belgije, u koju je pobjegao od španjolskih tužitelja i iz koje se planira opirati izručenju u Španjolsku.

I Komisija, kao i sve države članice koje su dosad javno komentirale krizu između Barcelone i Madrida, ustraju na stavu da je referendum o neovisnosti Katalonije bio ilegalan i da je sve što se događa nakon tog referenduma unutarnja stvar Španjolske, koju će španjolske vlasti, uvjereni su svi u EU, riješiti najbolje što znaju. No, nakon što je sud u Madridu pozatvarao pola razvlaštene katalonske vlade, a španjolski tužitelji zatražili od suda da izda europski uhidbeni nalog za predsjednikom te vlade Carlesom Puigdemontom, pitanje je koliko dugo će moći trajati takva politika EU koja gura katalonsko pitanje pod tepih. I kako će (više nego: hoće li) naškoditi vjerodostojnosti cijelog EU kad kritizira politička uhićenja u autoritarnim i diktatorskim režimima drugdje u svijetu.

Otišlo se predaleko

Katalonska kriza može uzdrmati i belgijsku vladu, koju čini koalicija stranaka među kojima je i flamanska nacionalistička stranka N-VA, koja gaji simpatije prema katalonskim težnjama za neovisnost, a i sama se poigrava idejom proglašenja neovisnosti Flandrije.

Premijer Flandrije Geert Bourgeois jučer je pozvao Europsku komisiju da se uključi kao posrednik između Madrida i Barcelone, što Komisija i države članice EU zasad odbijaju kao pomisao.

– Pritvaranje demokratski izabranih političkih vođa most je preko kojeg se otišlo predaleko. Zapanjen sam činjenicom da je takvo što moguće u današnjoj Europi – rekao je Bourgeois.

 

 

Komentara 17

Avatar krkcro
krkcro
23:08 04.11.2017.

to su teški licimjeri ništa drugo

LU
Lujo123
06:30 05.11.2017.

EU je jedno veliko ZLO!!

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
04:29 05.11.2017.

Pa nije u pitanju politika EU nego njenog gospodara. Amerikanci mogu Rusima prodavati telefone a njihovi robovi ne smiju ni narandzu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije