Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STROŽE MJERE DO BOŽIĆA

Zatvaraju se kafići i restorani, kina, kazališta, obustavljaju se treninzi i utakmice?

Građani Rijeke na dan najvećeg broja oboljelih nose zaštitne maske i posjećuju terase kafića
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/5
25.11.2020.
u 22:24

Ministar Josip Aladrović je poručio da će svaku novu epidemiološku mjeru pratiti ekonomska protumjera te najavio da će to svojevrsno obeštećenje gospodarstvu Vlada uskoro predstaviti.

Uži kabinet Vlade u srijedu je satima brusio nove, strože mjere koje bi trebale obuzdati širenje COVID-19, a koje će i formalno biti objavljene na današnjoj sjednici Vlade, no jučer je u Banskim dvorima vladao zavjet šutnje o njihovu sadržaju.

Sve će se znati sutra

– Sve ćete čuti sutra – ponavljao je premijer Andrej Plenković novinarima u Saboru, gdje je popodne branio ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića od oporbenog zahtjeva za njegovom smjenom.

Ono što se zna je da će mjere koje se donesu vrijediti za čitavu državu i neće ovisiti o volji pojedinih županija, što se dan ranije tražilo na sastanku premijera sa županima. Plenković je otkrio i da će se nove mjere provoditi najkraće do Božića, kao i da je u međuvremenu moguće i njihovo dodatno postroženje, ukoliko epidemiolozi procijene da je nužno.

Iz izjava pojedinih ministara nakon sastanka užeg kabineta Vlade moglo se, pak, zaključiti da stroži režim nije planiran za škole niti za kulturne događaje. Ministrica Nina Obuljen Koržinek izvijestila je da kazališne predstave i kinoprojekcije idu dalje, uz mogućnost povećanja razmaka među gledateljima. S druge strane, vjerojatno će se donijeti preporuka da se na kraće razdoblje ograniče amaterska okupljanja, poput zborova i kulturnoumjetničkih društava koja vježbaju u skučenim prostorima.

Danas se nagađalo i o zatvaranju kafića i restorana, no to iz Vlade nije potvrđeno. Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović nastojao je tek umiriti ugostitelje koji su zaprijetili otpuštanjima ukoliko im država ne pomogne zadržati radnike. Poručio je da će svaku novu epidemiološku mjeru pratiti ekonomska protumjera, kao svojevrsno obeštećenje gospodarstvu koje će Vlada uskoro predstaviti.

– Do sada smo pokazali da se znamo kompenzacijskim ekonomskim mjerama nositi s pandemijom – naglasio je Aladrović, svjestan da Vladine mjere izazivaju nesigurnost poslodavaca, pogotovo u uslužnom sektoru. Vlada, ipak, nije spremna vlasnicima noćnih klubova isplatiti obeštećenje zbog zatvaranja u iznosima koje traže, a koji su vezani uz postotak prihoda koje su ostvarili prošle godine.

– Ovisi kako gledate obeštećenje, i dosadašnje mjere se mogu smatrati obeštećenjem, one i jesu bile obeštećenje – kazao je Aladrović, podsjećajući da je Vlada kroz ekonomske protumjere u ekonomiju dosad uložila više od 7,5 milijardi kuna.

Građani Rijeke na dan najvećeg broja oboljelih nose zaštitne maske i posjećuju terase kafića
1/8

Da se traže rješenja za poduzetnike poručuje i premijer Plenković, a na pitanje ima li država za to novca uzvraća: Imat će. O režimu po kojem će u narednom periodu raditi državni službenici ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica kazao je kako će se do kraja tjedna dopuniti i precizirati upute za njihov rad kod kuće, koji će ovisiti o procjeni čelnika upravnih tijela. U Arenu Zagreb tijekom nadolazećeg vikenda premjestit će prve lakše pacijente oboljele od COVID-19 iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i iz KB Dubrava.

– Prvenstveno će to biti oni koji se oporavljaju, ali im treba još nekoliko dana prije otpusta kući te stariji pacijenti koji moraju još biti u izolaciji. Procjenjuje se da takvih pacijenata u respiratornim centrima u Dubravi i Zaraznoj ima između 20% i 30% pa će se time osloboditi kapaciteti u tim bolnicama za teško bolesne – rekao nam je prof. Mario Zovak, ravnatelj KBC Sestre milosrdnice.

Prof. Davor Vagić, koordinator za COVID-centar Arenu Zagreb, kaže da Arenu mogu otvoriti u petak ujutro.

Arena se otvara za vikend

– Prepostavljam da će odluka biti za petak ili vikend. Osoblje je na “stand by” položaju - kazao nam je prof. Vagić.

Kisika ima dovoljno, prva posada za dvotjedni termin predviđa 18 liječnika i 55 medicinskih sestara za stotinu pacijenata, ali će se početi s manjim brojem pacijenata prvih dana.

Nove mjere uglavnom se temelje na pooštravanju i na restriktivnim mjerama koje su već na snazi u Varaždinskoj županiji, a to su:

1. Zabranjuju se sva okupljanja na kojima je prisutno više od 20 osoba,

2. Obiteljska druženja privremeno treba odgoditi ili svesti na minimum, najviše iz dva kućanstva,

3. Zatvaraju se kafići i restorani, restorani i slastičarnice mogu dostavljati hranu do 22 sata,

4. Obustavljaju se sve izložbe, sajmovi, kino predstave i kazališne izvedbe,

5. Obustavljaju se svi treninzi i utakmice za kontaktne sportove, zatvaraju se sportske dvorane. Teretane bi nastavile raditi jer su ionako slabo posjećene,

6. Trgovine bi radile kao i do sada, uz pojačanu kontrolu broja ljudi ovisno o veličini prostora,

7. Smanjenje broja putnika u javnom prijevozu na 25 posto od ukupnog kapaciteta, uz pojačani broj vozila gradskog i prigradskog prijevoza.

VIDEO: U iščekivanju novih mjera, Hrvatska ponovno ima najgori dan od početka epidemije

Ključne riječi

Komentara 59

DU
Deleted user
23:02 25.11.2020.

Radije počnite zatvarati kriminalce , već jednom.

DU
Deleted user
23:25 25.11.2020.

Ovo nece biti nito 0.01% korisno a unistit ce privatnike. Ali opet... kao da je ove iz HDZa briga.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
23:39 25.11.2020.

Zatvorite cijeli HDZ,lopovsku organizaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije