Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREPORUKE STOŽERA

Zatvaraju se dječja igrališta, pogrebi samo uz obitelj

Sisak: Odlukom Stožera civilne zaštite Grada Siska zatvorena dječja igrališta
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/20
20.03.2020.
u 16:24

Mjere su poduzeli u Zagrebu, Sisku, Vukovaru, Vinkovcima, Bjelovaru i drugim gradovima

Sva dječja igrališta u Zagrebu, ali i mnogim drugim hrvatskim gradovima, uključujući sva vrtićka i školska igrališta i dvorišta, bit će zatvorena s ciljem prevencije širenja zaraze koronavirusom

– Upućuju se svi građani da se pridržavaju svih mjera i naputaka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a posebno se pozivaju roditelji da ne puštaju djecu da se okupljaju i zajednički druže, već da im privremeno ograniče društvene kontakte kako bi svi zajedno pridonijeli suzbijanju zaraze koronavirusom – poručuju iz Stožera civilne zaštite grada Siska.

Grad Sisak donio je odluku kako će svi koji obavljaju uslužne djelatnosti i kojima je Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske  obustavljen rad  biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade i odvoza otpada, a oni koji rade u prostoru koji je u vlasništvu Grada Siska bit će oslobođeni i od plaćanja zakupnine.

Obustava naplate vrijedi od 1. ožujka 2020. do dana trajanja zabrane obavljanja djelatnosti.

Sisak: Odlukom Stožera civilne zaštite Grada Siska zatvorena dječja igrališta
1/10

Uprava Gradskih groblja Viktorovac donijela je preporuku za građane da se zbog zaštite zdravlja i sprečavanja širenja zaraze koronavirusom ispraćaji obavljaju uz nazočnost samo užih članova obitelji. Također, preporuka je građanima da se sućut obitelji pokojnika izražava samo naklonom, bez rukovanja ili drugih fizičkih kontakata kako bi se smanjila mogućnost zaraze ili prijenosa koronavirusa te, koliko god je to moguće, održavaju međusobnu fizičku odaljenost na preporučenoj udaljenosti većoj od jednog metra.

– S ciljem zaštite vašeg i našeg zdravlja te prevencije mogućeg širenja virusa COVID-19 obavještavamo cijenjene stranke da naša pogrebna služba radi samo za ugovaranje pokopa. Ako dolazite u urede Gradskih groblja, molimo vas da se pridržavate preporučenih mjera opreza i zaštite zdravlja građana i zaposlenika – naglasio je direktor Gradskih groblja Viktorovac Srđan Marić. 

Sva dječja igrališta u Zagrebu, uključujući sva vrtićka i školska igrališta i dvorišta, bit će zatvorena s ciljem prevencije širenja zaraze koronavirusom. Nalog je to Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koji je upućen Gradu Zagrebu. Već danas počinju s primjenom, kažu u gradskoj upravi, tako da će zaključati ograđena igrališta, dok će druga biti omeđena trakama komunalnog redarstva. 

– Na sva će se igrališta postaviti i ploče i obavijesti o zabrani njihova korištenja – istaknuo je Ivica Lovrić, pročelnik Ureda za obrazovanje.

Također, obustavljen je i rad sportskih građevina ustanove Upravljanje sportskim objektima na razdoblje od 30 dana.

– Molimo sve korisnike naših otvorenih objekata (RSC Jarun i SRC Bundek) da se zbog osobne sigurnosti i sigurnosti drugih korisnika pridržavate zadanih protuepidemijskih mjera te strogih mjera socijalnog distanciranja – kažu u gradskoj upravi.

– Ured za upravljanje u hitnim situacijama moli sve građane Zagreba da striktno poštuju strogu mjeru socijalnog distanciranja iz "Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja". Mjera nalaže izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje dva (2) metra u zatvorenom prostoru i jednog (1) metra na otvorenom prostoru.  Mjera se odnosi i na igrališta, parkove i sva mjesta na otvorenom. Samo poštujući mjere možemo zaštiti naše zdravlje – stoji u priopćenju Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Ograđuju se dječja igrališta u Osječko-baranjskoj županiji

Novooboljelih od  koronavirusa u Osječko-baranjskoj županiji nema, brojka je u petak ostala na sedam, koliko ih je zabilježeno proteklog vikenda.

– To znači da se pridržavamo uputa, činite to i dalje, molim vas – poručio je župan Ivan Anušić. Novost je, pak, kako će sva dječja igrališta biti ograđena i mališani se na njima neće moći igrati.

– Zavod za javno zdravstvo od danas obavlja testiranja na koronavirus u Osijeku, a što će značajno olakšati rad bolnicama u Osijeku i Našicama. Ne dolazi se k nama, već u bolnicu, a mi obrađujemo uzorke kojih možemo obraditi oko 40-tak dnevno – rekao je Zlatko Pandžić, ravnatelj županijskog ZJZ-a.

– Svi su naši bolesnici stabilni, samo je jedan srednjeg teškog općeg stanja i ima temperaturu. Stanje mu je stabilno. Naše je očekivanje da će u konačnici biti dobro – navela je epidemiologinja prof.dr.sc. Ljiljana Perić.

Policija je zaprimila 16 dojava o kršenju samoizolacije, od kojih su tri bile točne, dok kršenja mjera otvorenih kafića nije bilo.

U Vukovaru i Vinkovcima zatvorena dječja igrališta

Na području Vinkovaca i Vukovara privremeno će se ograditi i zatvoriti sva dječja igralište i vanjski sportski tereni.
- Nekada se mjere čine rigorozne ali jedino takve daju rezultate u ovakvim izvanrednim situacijama. Morali smo zabraniti korištenje dječjih igrališta i vanjskih sportskih terena kako bi spriječili okupljanje više od 5 osoba i spriječili širenje virusa. Pozivam građane da situaciju shvate ozbiljno te se pridržavaju mjera koje je stožer donio, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Direktor vukovarske gradske tvrtke Komunalac Igor Štrangarević kazao je kako se također sukladno odluci Nacionalnog stožera zatvaraju sva dječja igrališta na području Vukovara.

- Ograničili smo broj sudionika na pokopima. Izričito iz Odluke Županijskog stožera civilne zaštite smještaj pokojnika će se organizirati u prostoru, bez nazočnosti drugih osoba. Sat vremena prije obreda pokopa u mrtvačnici je dozvoljena nazočnost samo najuže rodbine, u isto vrijeme do pet osoba. Nakon završetka ukopa prostor mrtvačnice će se dezinficirati od strane ovlaštenih osoba. Ukopi će se održavati u razmacima od najmanje dva sata, a za zadržavanje na vanjskim prostorima vrijedi odluka o mjerama društvenih okupljanja koje je izdao Nacionalni stožer civilne zaštite, rekao je Štrangarević.

I Grad Bjelovar zatvorio igrališta

U sklopu sve strožih mjera koje se provode diljem Hrvatske u pokušaju suzbijanja daljenjg širenja zaraze koronavirusom, Grad Bjelovar zatvorio je i dječja igrališta, a da su dobili uputstva za to potvrdila nam je Valna Bastijančić Erjavec.

- Da, dobili smo naputak da ogradimo dječja igrališta. Naime, kao prvo ljudi trebaju držati odmak jedni od drugih jedan metar ako su na otvorenom, a dva ako su u zatvorenom prostoru. Na dječjim igralištima djeca se igraju na toboganima i ostalim zabavnim sadržajima i postoji mogućnost da tako ostvare kontakt s virusom. Stoga, iz predostrožnosti ćemo zatvoriti sva dječja igrališta u gradu – izjavila je Valna Bastijančić Erjavec, zamjenica gradonačelnika i načelnica kriznog stožera Grada Bjelovara.

- Također, pozivam građane da drže razmak između sebe kada razgovaraju i da paze na higijenu te više puta dnevno detaljno peru ruke. Moramo biti odgovorni i savjesni u ovim danima – zaključila Bastijančić Erjavec.

Tema: Koronavirus

Komentara 3

KO
Kokoiduhovi
13:20 20.03.2020.

Preporuke Kriznog stožera u vezi posla, za poslodavce i radnike i opet su nesuvisle. Što znači "uvjeti za siguran rad radnika", ako je u prostoriji od npr. 9 m2 nagurano 4 radnika sa stolovima, računalima,ormarima, te je razmak među radnicima manji od 1, 2,5 i 2 metra? U takvu prostoriju ulaze i stranke te drugi radnici? Koja je to sigurnost? I čija? Kome se to javlja? Kome se šalju slike takvih prostorija? Ma dajte. Mjere, preporuke, a nema nadzora, nema sankcija.

KO
Kokoiduhovi
13:12 20.03.2020.

Jesu li to naredbe mjera ili preporuke? Je li ih dao Krizni stožer RH za cijelu RH? Daje li Krizni stožer naloge o mjerama ili preporuke za cijelu RH ili od sela do sela? Gdje se mogu vidjeti obvezne mjerere za cijelu RH? Gdje se mogu vidjeti preporuke za cijelu RH?

DH
dalibor.hren
13:29 20.03.2020.

Ja ću se ukopati sam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije