Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božinović stiže u Međimurje

Kajtazi se uzrujao i napustio emisiju, Balog se odbio ispričati

veljko kajtazi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
03.06.2019.
u 19:29

Napomenuo je da su gotovo sve nevladine organizacije osudile prosvjed kao rasizam i diskriminaciju

Prosvjed u Čakovcu kojim su stanovnici Međimurja htjeli upozoriti na probleme s tamošnjim romskim stanovništvo ne prestaje izazivati prijepore u javnosti. Saborski zastupnik Roma Veljko Kajtazi u gostovanju na HRT-u pokušao je iznijeti svoju stranu priče, no iznerviran drugim gostima odlučio je napustiti studio.

Gosti Veljko Kajtazi iz Kluba zastupnika nacionalnih manjina, načelnica općine Pribislavec Višnja Ivačić te njezin zamjenik Željko Balog gostovali su u emisiji na kojoj su trebali diskutirati o proteklom prosvjedu.

Zastupnik Kajtazi je odmah na početku spomenuo kako je još prije problema razgovarao s načelnicom, no zbog gostovanja njezinog zamjenika rekao je da ne želi sudjelovati u emisiji koju je ubrzo napustio.

- Pokušavali smo razgovarati, ali s njima je to bilo nemoguće. O ovoj temi već sam iznio svoj stav i iznenađen sam što ste pozvali i zamjenika načelnice koji nije bio u Hrvatskoj već u Njemačkoj. Načelnica je nekada permanentno bila kod mene da joj pomognem i ja sam joj svaki put pomogao. Govorila mi je protiv svog zamjenika i odjednom ona skupa s njim organizira ovakav prosvjed - rekao je Kajtazi i ponovio da se prosvjed nije trebao održati te nastavio.


 

- Zamjenik načelnice činio je sve da se stanje u Međimurskoj županiji ne poboljša, a to su riječi načelnice općine Pribislavec. Dobio sam potporu načelnika općina u Međimurskoj županiji koji nisu sudjelovali u prosvjedu - rekao je također Kajtazi rekavši još da je bolje da su novac uložili u normalizaciju odnosa, a ne u organizaciju prosvjeda.

Zatim je Kajtazi napomenuo da je većina nevladinih organizacija osudile prosvjed kao rasizam i diskriminaciju.

- Sve nevladine organizacije rekle su kako je ovaj prosvjed čisti rasizam i diskriminacija romske zajednice, kao i govor mržnje. Već drugi dan nakon prosvjeda došlo je do problema i situacija je loša zato što su napadnuti Romi - rekao je i potom napustio studio.

Željko Balog je Kajtaziju rekao "da prvo nauči hrvatski jezik pa neka onda javno istupa" te se odbio ispričati.

- Ne želim se ispričati. Kako je moguće da jedan saborski zastupnik, koji je čuo moje ime kao legitimno izabranog predstavnika Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji i kao zamjenika općinske načelnice iz reda romske nacionalne manjine, bojkotira gostovanje zato što sam ja ovdje. Ja sam morao bojkotirati njega, zato što me je 2017. godine pokrao na izborima - rekao je Balog.

U Međimursku županiju sutra stiže ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović. U Čakovcu će održati radni sastanak s čelnim ljudima Policijske uprave međimurske, a tema je stanje sigurnosti na području te policijske uprave i nezadovoljstvo dijela građana sa stanjem sigurnosti. U zgradi Općine Pribislavec sastat će se sa čelnicima Općine i Međimurske županije. Podsjetimo u subotu se na prosvjedu "Želim normalan život" u Čakovcu okupilo oko tisuću prosvjednika koji su zatražili zaštitu zbog čestih krađa, provala, razbojništava i narušavanja javnog reda i mira. Za prosvjed koji je organizirala građanska inicijativa iz Pribislavca saborski zastupnik Veljko Kajtazi rekao je da je bio usmjeren protiv Roma.

Komentara 34

AI
Ante III
20:10 03.06.2019.

Katjazi laze. Prosvjed nije rasisticki i bilo protiv koga. Medimurci su samo rekli dosta kradama, razbojnistvu i socijalnim primanjima od rodenja do smrti. Ponekad istina boli

Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
20:51 03.06.2019.

Koji su ovo apsurdi... poznam dobro Medjimurce... mirnijeg i tolerantijeg naroda od njih nema u Hrvatskoj. Ako su oni odlucili prosvjedovati, znaci da je stvarno preslo granice izdrzljivosti... Taj problem se da vrlo jednostavno rijesiti - onemoguciti grupiranje Romske populacije,, raseljavati ih “tockasto”, planski. Ukinuti novcane potpore, davati iskljucivo u namirnicama i kucanskim potrepstinama. Otvoriti javne radove - svi koji tri puta odbiju raditi - ukinuti socijalnu pomoc. Svaki kriminal drakonski kaznjavati, ukljucujuci prosnju. Tko su oni da bih se ja ili moja djeca zbog njih osjecao ugrozeno ili nesigurno u vlastitoj ulici, dvoristu, vlastitom selu ili gradu..? Samo se ci nacudjavajte, uzet ce narod stvari u svoje ruke, a onda.. Sjecam se prije par desetljeca kada se dogodio incident sa Albancima u Omisu... Tu noc je krenulo samoorganiziranje lokalnog stanovnistva, drugo jutro ih se 90% iselilo iz grada... Hocete da se to pocne dogadjati..? Ljudsko strpljenje ima granice. A ove tzv. nevladine - doselio bi ja njih u Pribislavec... nakon tjedan dana pobjegli bi glavom bez obzira... lako je pametovati sa sigurne distance....

BO
borcanac
19:56 03.06.2019.

Balog je u pravu a cuj ovoga sve nevladine udruge pa mislim da susvi komentari suvisni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije