Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FIKTIVNI RAČUNI

Zastupnik o krađi identiteta: 'Ovo svakako nije ugodno, sustav ne funkcionira'

Žarko Tušek
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
29.05.2019.
u 10:38

HNS-ov Milorad Batinić kaže da je bio prilično iznenađen kad je dobio poziv Državnog odvjetništva iz Rijeke.

Saborski zastupnici, gradonačelnici, načelnici, županijski i gradski vijećnici iz Krapinsko-zagorske županije žrtve su krađe identiteta. Naime, prevaranti su iskoristili njihove osobne identifikacijske brojeve i adrese objavljene na kandidacijskim listama na parlamentarnim izborima 2016. godine kako bi fiktivno prikazali da im je isplaćen novac za staro željezo. Među žrtvama su i saborski zastupnici Milorad Batinić iz HNS-a, HDZ-ov Žarko Tušek, SDP-ovi Siniša Hajdaš Dončić i Marko Vešligaj...

HNS-ov Milorad Batinić kaže da je bio prilično iznenađen kad je dobio poziv Državnog odvjetništva iz Rijeke.

– Nisam znao o čemu je riječ, prvo sam se nasmijao, oni su svjesni da ja nisam prodavao željezo nego da sam žrtva krađe identiteta. Ima nas županijskih i gradskih vijećnika, načelnika i gradonačelnika te zastupnika, a čekamo da čujemo kako je to radio i premijer – komentira Batinić. Tu se, dodaje, radi o nečemu neprimjerenom.

– Nije mi ni u primisli bilo da bi netko mogao zlorabiti podatke za stjecanje protuzakonite imovinske koristi. Činjenica je da nikada nema dovoljno transparentnosti, no u ovim situacijama zapitate se kome svi ti osobni podaci trebaju biti dostupni – pita se Batinić.

I HDZ-ov Žarko Tušek žrtva je krađe identiteta i još mu, tvrdi, nije jasno što se i kako se to dogodilo. Njega još Državno odvjetništvo iz Rijeke nije zvalo da svjedoči, ali očekuje taj poziv uskoro.

– Jedan je dio političara iz moje županije, a ima tu i gradonačelnika i načelnika, njihovi osobni identifikacijski brojevi korišteni su u nekom poslu krađe identiteta, prodaje starog željeza. Znam da to policija istražuje po nalogu Državnog odvjetništva iz Rijeke. To mi je na neki način simpatično, no realno gledano, nije ugodno kad se netko tako lako može poigravati s tvojim podatcima – kaže Tušek. Ne zna tko su točno sve žrtve uz njega, no čuo je da je na popisu 15,20 imena lokalnih političara iz Krapinsko-zagorske županije.

– Ne znam sam meritum slučaja, ali svakako ovo nije ugodno, očito sustav ne funkcionira, zaštitu osobnih podataka očito je moguće vrlo lako zlorabiti. Moramo svi zajedno razmisliti kako te podatke štititi – poručuje Tušek. U svim slučajevima ove krađe identiteta navodno su se izrađivali fiktivni računi prema kojima su zagorski političari zasad nepoznatoj tvrtki koja je predmet istrage prodavali sekundarni otpad, a po računu se izvlačilo oko 2000 kuna. 

Komentara 15

TH
than
12:11 29.05.2019.

Dok su običnim ljudima krali identitete i sklapali ugovore sa teleoperaterima nisu naši političari bili toliko ažurni. Ljudi su izgubili i vremena i živaca. Sada kao - sustav ne funkcionira.

TO
toljaga22
10:41 29.05.2019.

vaši susjedi cd romovi

Avatar marela
marela
12:20 29.05.2019.

Ima toga još,ali sa "obicnim" građanima. Nes ti problema doc do necijeg oib-a,al zato dijete koje je na jednom kraju RH ne moze dati punomoc svom roditelju na drugom kraju RH,da mu u njegovo ime u MUP-u u mjestu prebivalištaa izvadi,ni manje ni vise, nego samo uvjerenje o prebivalistu. Toliko o zaštiti podataka i pravima nas obicnih smrtnika. Po Ustavu ih imamo, ali nemamo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije