Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO GLASOVANJE

May pretrpjela novi poraz, otvoren put poništenju Brexita

Foto: Reuters/PIXSELL
13.03.2019.
u 23:51

Vlada je rekla kako želi prihvaćanje dogovora kako bi Velika Britanija napustila EU, ali da je u zakonu pretpostavljena pozicija bila izaći bez dogovora ako se sporazum ne postigne do 29. ožujka.

Britanski parlament izglasao je odluku kojom poručuje da ni u kakvim okolnostima ne želi tzv. “no-deal Brexit”, odnosno izlazak Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije bez sporazuma o povlačenju. Iako nije pravno obvezujuća, odluka je iznimno važno jer formulacija “u bilo kakvim okolnostima” zapravo može otvoriti vrata da se Brexit uopće ne dogodi.

Odgoda do 30. lipnja?

Jer, ako EU ne odobri produljenje roka za dovršetak procedure izlaska 29. ožujka, i ako ispregovarani i dvaput odbačeni sporazum o povlačenju ne može proći kroz britanski parlament, onda odluka da Britanci ne žele Brexit bez sporazuma ni u kakvim okolnostima jednostavno može značiti da nema Brexita. Odnosno, da se procedura izlaska iz EU poništava.

Takav ishod u srijedu navečer još je jedan poraz za premijerku Theresu May, koja je također htjela da se parlament izjasni protiv “no-deal Brexita”, ali ne u bilo kakvim okolnostima, nego nadolazećeg, očekivanog dana izlaska iz EU 29. ožujka. Osim toga, formulacija u tekstu koji je predložila vlada naglašavala je da “izlazak bez sporazuma ostaje kao činjenica po britanskim i europskim zakonima ako britanski parlament i EU ne ratificiraju sporazum”.

Ta formulacija izbačena je amandmanima, i vlada premijerke May naložila je zastupnicima vladajuće većine da glasaju protiv toga, no doživjela je poraz. Čak su se i neki ministri oglušili, pa poslije ponudili ostavke.

Kao u onoj pjesmi Joy Divisiona, premijerka je “izgubila kontrolu, opet”, po tko zna koji put. Ali i dalje je na dužnosti. Parlament u Westminsteru u četvrtak glasa o tome želi li produljiti rok za Brexit, koji je sada zapisan da se ima dogoditi u noći s 29. na 30. ožujka.

Vrlo je izgledno da će biti izglasan zahtjev za privremenom odgodom Brexita, a iz kabineta premijerke May tijekom večeri najavili su s kakvim će prijedlogom ići. Zalažu se za kratku odgodu Brexita s 29. ožujka na 30. lipnja, ali pod uvjetom da do 20. ožujka, dakle do srijede sljedećeg tjedna, parlament ipak prihvati sporazum o povlačenju koji je već dvaput odbio.

Ako ga prihvati iz trećeg pokušaja, kratko produljenje roka za izlazak iz EU ima smisla i može se opravdati. U suprotnom, ako britanski parlament ne pokaže naznake da je spreman prihvatiti ispregovarani sporazum o povlačenju iz EU, lideri ostatka EU koji se okupljanju na summitu 21. ožujka u Bruxellesu neće vidjeti koja je to jasna svrha za produljenje roka za Brexit.

U tom scenariju produljenje bi, ako bi ostatak EU na njega uopće i pristao, moglo biti dulje, a to bi značilo da Britanci moraju sudjelovati na novim izborima za Europski parlament 24. svibnja. A to, ponovila je sinoć May, nema nikakvog smisla. Iz Bruxellesa je sinoć poručeno Britancima kako za otklanjanje mogućnosti kaotičnog Brexita bez sporazuma nije dovoljno glasati protiv “no-deal” scenarija, nego je potrebno glasati za sporazum.

Takva poruka govori da ostatak EU gleda što se događa i shvaća da britanski parlament ne želi ratificirati sporazum, da ne želi Brexit bez sporazuma, ali ne shvaća što to točno britanski parlament želi. Jer u općem kaosu u koji je taj parlament utonuo nema jasne većine ni za što, samo ima različito sklepanih većina protiv ovoga ili onoga.

- Ovaj dom se mora suočiti s posljedicama odluka koje je donio - poručila je premijerka May.

- Kratko, tehničko produljenje (roka za izlazak iz EU, op.a.) moguće je jedino ako imamo usvojen sporazum - dodala je, očito spremna i na treći pokušaj usvajanja sporazuma koji je najprije, u prosincu, povučen s dnevnom reda kad se shvatilo da ga zastupnici neće podržati, zatim je, u siječnju, odbačen rezultatom 432:202, a onda u utorak navečer odbačen po drugi put rezultatom 391:242.

Kako je primijetio izvjestitelj Europskog parlamenta za Brexit Guy Verhofstadt, veliki slogan referendumske kampanje za izlazak UK-a iz Europske unije bio je “vratimo natrag kontrolu”, ali sada se događa raspad sistema u kojem sve potpuno izmiče kontroli.

Moraju reći što žele

U raspravi koja se u Europskom parlamentu u Strasbourgu vodila prijepodne, glavni europski pregovarač za Brexit zapitao se zašto bi ostatak EU pristao produljiti vrijeme za pregovore o izlasku Ujedinjene Kraljevine kad je sporazum o izlasku već ispregovaran i za EU je nepromjenjiv.

- Moraju nam reći što žele. Koji je njihov izbor? Koja je jasna linija koju zauzimaju? To je pitanje na koje trebamo odgovor sada. To mora biti odgovoreno prije odluke o produljenju. Zbog čega bismo mi produljili Brexit? Imamo sporazum o povlačenju - rekao je Barnier.

U toj je raspravi riječ dobila i hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica (HDZ):

- Smatram da još uvijek ima prostora za drugi referendum te da Ujedinjena Kraljevina ostane u EU - rekla je.

Za taj scenarij zalažu se i neki premijeri, pa i Andrej Babiš, češki premijer (drugi Andrej u Europskom vijeću, hrvatski premijer Plenković, ne izjašnjava se o tome).

- U subotu sam razgovarao s britanskom premijerkom, raspravljali smo o Brexitu, i rekao sam joj da bi najbolje rješenje bilo kad bi Velika Britanija ostala u EU. Uvjeren sam da treba raspisati novi referendum.

Odbila je to, ali još uvijek to po meni nije isključeno - napisao je češki premijer na Twitteru.

Komentara 51

ZA
zagabria1
00:49 14.03.2019.

Ma stari su to lukavci premazani svim bojama, nepošteni. Htjeli su na ho ruk izvući od EU daljnje beneficije sada kada vide da je to propalo i da će imati više štete kao odustaju polako od Brexita jer imaju više koristi da ostanu u EU. Ako se to desi i vrate se u EU izgubit će vjerodostojnost totalno i to je stvarni početak kraja utjecaja Britanije kao važne sile

ST
stefj
20:50 13.03.2019.

Ovo je bilo jako na knap, skoro pa da su izašli bez ugovora. Sada im ostaje još glasanje za odgodu, bit će jako interesantno ako glasaju i protiv odgode...

MM
Mirko_Motika
00:01 14.03.2019.

zanimljiva je ta moderna demokracija. kad im ne paše mišljenje naroda onda će se glasati dok se ne dobije željeni rezultat ili će se čak odluka naroda poništiti bez drugog glasanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije