Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRIJUMF U KONGRESU

Zašto su Netanyahuu u Kongresu pljeskali jače nego Obami?

Benjamin Netanyahu
reuters
25.05.2011.
u 21:01

Čak su se neki kongresnici pridružili izraelskom premijeru i kritizirali svog predjsednika zato što ne podupire dovoljno Izrael

Dok je izraelski premijer Benjamin Netanyahu govorio o budućnosti Izraela pred prepunim parlamentom, oduševljeni auditorij ga je čak 30 puta prekidao frenetičnim pljeskom. U zraku se mogla osjetiti posebna bliskost između govornika i slušatelja. Govornik se usudio izravno suprotstaviti politici koju predsjednik SAD-a Barack Obama vodi prema Bliskom istoku.


Jake veze

No, trijumfalni govor ponosnog premijera nije održan u izraelskom parlamentu Knessetu, kako bi mogao pomisliti slučajni putnik namjernik, nego u Američkom kongresu. Ljudi koji su oduševljeno pljeskali Netanyahuu su sve redom zastupnici američkog naroda. To što je izraelski premijer dobio takve ovacije u hramu američke demokracije samo na slikovit način potvrđuje kako su jake veze između Amerike i Izraela. Čak su i neki kongresnici, i to ne samo iz Republikanske stranke, kritizirali Obamu zbog toga što ne podupire dovoljno Izrael.Obama se zalaže za uspostavu Palestine u granicama koje su vrijedile prije izraelske okupacije 1967. To u praksi znači da bi se neovisna Palestina prostirala na području današnje Gaze, Zapadne obale i istočnog Jeruzalema. Dok Gaza nije sporna, problem je Zapadna obala (koju mnogi Židovi smatraju svojom povijesnom pokrajinom) te posebno istočni Jeruzalem. Tim više što je tijekom godina okupacije država Izrael na sporna područja naselila gotovo 400.000 Židova. Za razliku od svog prethodnika Georgea Busha, Barack Obama odlično poznaje svjetsku politiku i zna da bez rješenja palestinskog pitanja nema mira na Bliskom istoku te, u krajnjoj liniji, nema pravog rješenja za borbu protiv terorizma.

Međutim, to mu stvara probleme u Americi kod židovske zajednice koja u zadnjih stotinjak godina uglavnom glasuje za kandidate Demokratske stanke. Tako je na prošlim izborima Obama dobio 78 posto židovskih glasova, što je prosjek za kandidata Demokratske stranke. Franklin Roosevelt dobivao je čak 90 posto židovskih glasova. Zanimljiv je slučaj Jimmyja Cartera koji je dobio 71 posto židovskih glasova kad je pobijedio, ali samo 45 posto kada je izgubio na predsjedničkim izborima.

Židovski glasovi su često presudni za pobjedu na Floridi, u Ohiju i Pennsylvaniji.


Protivnik mira

Židovi su vrlo utjecajni u gospodarstvu i politici, imaju vrlo dobro organizirane udruge, a ne treba zanemariti podatak da su čak 42 kongresnika židovskog podrijetla. Na velikoj je muci i oko 5,6 milijuna američkih Židova koji sada “moraju” birati između Obame i premijera Izraela. Iako je dobio ovacije u Washingtonu, pod velikim je pritiskom i Netanyahu kojega sve češće etiketiraju kao glavnog protivnika mira. Neki ga komentatori nazivaju “izraelskim Mubarakom” koji ne zna prepoznati znakove vremena.

Komentara 102

OB
-obrisani-
21:49 25.05.2011.

ja bih se kladio da njih više od pola, off the record, podržava Obamu Ali valja donacije opravdati

PA
Pasdaran
00:39 27.05.2011.

\"Demokratska\" Amerika u kojoj živi 2% židovskog stanovništva, a imaju polovicu u kongresu. Tragikomedija!

OB
-obrisani-
21:39 25.05.2011.

Zato jer bedasti republikanci imaju većinu u kongresu. Njima je očito jeftini populizam važniji od pravde i razumne politike. Čisti populistički diletanti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije