Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirisne stjenice

Zašto su naši stanovi toliko privlačni 'smrdljivom martinu'

Smrdljivi martin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
22.10.2020.
u 10:40

Posljednjih godina se najčešće susrećemo s tri vrste mirisnih stjenica, a to su smrdljivi martin, smrdljiva greta i Nezara viridula - zelena stjenica koja može biti različitih boja.

U Hrvatskoj postoji 800 vrsta smrdljivih martina, a najviše su štetni u poljoprivredi gdje svojim sisalom oštećuju cvjetove, listove ili plodove, piše HRT.  

Smrdljivi martin ( Raphigaster nebulosa) spada u porodicu tzv. mirisnih stjenica, a toj istoj porodici pripada i smrdljiva greta (Dolycoris baccarum). Ove bube koje se pojavljuju već u proljeće ispuštaju jako neugodan miris kad se osjećaju ugroženima, a oko Martinja počinju hibernirati. Ipak, neki uspiju pronaći utočište u toplom prostoru i na taj način prežive zimu. Upravo zato toliko vole naše stanove. 

Smrdljivi martini su fitofagni organizmi i iako predstavljaju problem poljoprivrednicima, nisu opasni za ljude i ne prenose bolesti. Doc.dr.sc. Ankica Sarajlić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek je predstavila veliku zbirku smrdljivih martina, a neki od njih potiču još iz 1920. godine, prenosi HRT.

Posljednjih godina se najčešće susrećemo s tri vrste mirisnih stjenica, a to su smrdljivi martin, smrdljiva greta i Nezara viridula - zelena stjenica koja može biti različitih boja. 

Smeđa mramorna stjenica (Halyomorpha halys) je nova invazivna vrsta mirisnih stjenica. Ova vrsta poljoprivrednicima radi najveće štete, a prvi je put u Hrvatskoj primijećena 2017. Iako postoje neke biljke čiji miris ne odgovara smrdljivom martinu poput češnjaka i mente, prave zaštite od njih zapravo nema.
 

Ključne riječi

Komentara 3

SI
sisavac
13:01 22.10.2020.

bitno je da smo mi u eu, koja je zabranila sve insekticide koji su bili učinkoviti, pa nam sad za veće novce prodaju svetu vodicu, nikakve koristi od toga. kad mi uvedemo u sustav prirodne neprijatelje tih invazivnih vrsta, imamo ogromne štete. amer to uvede jako brzo. mi deset godina proučavamo i istražujemo, sve dok 10 ljudi ne dobije doktorat na tu temu, nema ništa. previše brinemo o nečemu što ne razumijemo, a premalo o onome do čega nam je stalo.

DH
dalibor.hren
11:33 22.10.2020.

Smrdljivi Martin nosi lovu: nekome u kuću, meni iz kuće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije