Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rupe u tlu

Zašto se učestalo otvaraju rupe u tlu po Hrvatskoj, ali i svijetu?

rupa
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/5
04.03.2013.
u 19:43

Ne iznenađuje - Krško tlo kakvo je i u Hrvatskoj podložno je stvaranju jama. Jame su prirodan fenomen koji se rijetko vidi, ali se to događa. No nije mu se pridavala pozornost.

Velike rupe u zemlji otvaraju se prije svega zbog utjecaja prirode, ali čovjek svojim djelovanjem i zagađivanjem okoliša može “razljutiti” prirodu. U našim kraškim područjima obilne kiše najčešće uzrokuju stvaranje jama iako se zemlja može “otvoriti” i zbog potresa.

– Jame su prirodni fenomen koji se rijetko vidi, ali se to događa. Toga je bilo i prije, ali se tome nije pridavala velika pozornost. Mi živimo na kršu i otvaranje rupa nas ne smije iznenaditi – kaže prof. dr. Tihomir Marjanac, profesor na Geološkom odsjeku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. U posljednje vrijeme česta su “otvaranja” zemlje zbog kojih su građani uplašeni.

Propao mladić

Prije nekoliko dana zbog obilnih kiša urušila se zemlja u blizini bivšeg rudnika boksita kod Drniša. Nastala je rupa duboka 100 metara. Zatim se otvorila rupa na šetalištu u Lovranu kroz koju je propao mladić koji je sjedio na klupi. Deset dana prije toga 22-godišnji mladić propao je u rupu duboku 10 metara na livadi kod Selnice u Međimurju te poginuo.

“Zemlja se otvorila” i u Zadru, u naselju Bokanjac, gdje je na dojavu intervenirala policija i ogradila prostor. “Da se otvorila zemlja u širini i duljini većoj od metra” policiji je prijavio 39-godišnji Zadranin Josip Marasović. Koliko je jama duboka, još nije istraženo, no Marasović vjeruje da je duboka možda i pet metara.

– Stalno šetam ovuda sa psima i nikada te rupe nije bilo. Ima puno šetača i netko bi mogao stradati ako se rupa ne sanira. Vjerojatno se tlo urušilo zbog podzemnih voda, a koliko je duboko pokazuje to što se kamen, nakon što ga baciš u rupu, uopće ne čuje – rekao nam je Josip Marasović.

Nepredvidljivi krš

Profesor Tihomir Marjanac objašnjava da otvaranje zemlje u krškim krajevima najčešće uzrokuju obilne kiše koje ispiru zemlju koja se na kraju “otvara”. Kaže da se slične pojave događaju i u drugim dijelovima Hrvatske. U okolici Zagreba upoznao je jednog čovjeka koji mu je pokazao jamu koja se pred njim otvorila. Savjetuje građanima da odmah prijave sve takve fenomene koji im izgledaju čudni.

– Često prođe nezapaženo kada se otvore jame. Međutim, kada se ne reagira, onda se može otvoriti i još veća jama – objašnjava Marjanac. Podsjeća na veliku jamu koje je otkrivena kada se u okolici Trsta gradila jedna vila. Jama je imala galeriju visoku čak 135 metara, a u međuvremenu je postala velika turistička atrakcija. Jama slične veličine otkrivene je i u blizini Senja kada se gradio tunel.

Marjanac smatra da moramo voditi računa o kršu dodajući da je dobro što se jame ponekad “otvaraju” jer nas upozoravaju da živimo na osjetljivom području.

– Ne možemo u zemlju bacati sve što nam padne na pamet jer sve to na kraju završi u pitkoj vodi – ističe Marjanac.

Što se pak tiče nedavnog “otvaranja zemlje u Međimurju”, kada je poginuo mladić, Marjanac je uvjeren da tamo nije bila riječ o prirodnom fenomenu, nego o posljedicama ljudske intervencije u prirodu jer je na tom mjestu bila nafta bušotina koja očito nije bila konzervirana na pravi način.

Ljudski nemar kriv je i za stradavanje mladića u Lovranu koji je upao u ponor dubok oko četiri i pol metra. Jednostavno, “propao” je dio nasute obale preko koje je napravljen asfalt. Marjanac kaže da je teško predvidjeti kada će se zemlja ponovno otvoriti. Možemo čekati stotinu godina, a može se dogoditi već nakon prve obilne kiše.

>>Zemlja se otvorila i u Zadru: promjer rupe veći od metra

>>Zaledili se od straha kad se zemlja pred njima otvorila

Komentara 42

BR
BratCroat
10:51 05.03.2013.

Zato jer đavo traži svoje.

TI
Titan
19:55 04.03.2013.

Po svemu sudeći crna rupa nam ne gine, Hrvatska Amerika itd. puno rupa zadnje vrijeme.

KN
KnightInTheShiningArmour
22:33 04.03.2013.

Kad se toliko nafte crpi iz unutrasnjosti Zemljine kore, tlo mora negdje popustiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije