Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
političko-pravosudna trakavica

Zašto se Rončevića progonilo 11 godina?

berislav rončević jasen mesić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.12.2015.
u 13:06

Aferu Kamioni pokrenuo je, tijekom predizborne kampanje u siječnju 2005., tadašnji predsjednik države Stjepan Mesić

Bivši ministar obrane Berislav Rončević, nakon 6,5 godina postupka, pravomoćno je oslobođen krivnje u poslu s nabavom vojnih kamiona iz 2004. Vrhovni sud tu je odluku donio u rujnu 2014., a objavio ju je u ponedjeljak. 

Mesić ga prvi prozvao 

Time je okončana jedna od najduljih političko-pravosudnih trakavica, koja se vukla još od siječnja 2005. kada je tadašnji predsjednik države Stjepan Mesić, u jeku predizborne kampanje, prozvao Rončevića zbog sumnjive nabave kamiona. Ujedno je i propao jedan od najrazvikanijih slučajeva kada je riječ o borbi protiv korupcije, a koji je ujedno bio i ogledni primjer provođenja postupka po tada novom ZKP-u, kojim su se hrvatski dužnosnici hvalili kao preduvjetom za zatvaranje poglavlja 23. u pregovorima o pristupanju EU. A cijeli tijek afere Kamioni, iako vrlo neugodan za Rončevića koji je u prvom postupku bio i osuđen po presudi koju je Vrhovni sud kasnije poništio, bio je gotovo apsurdan za promatrače. 

Naknada štete

Gotovo četiri godine prošle su otkad je Mesić upozorio na mogući kriminal u MORH-u do trenutka kada je, potkraj 2008., tadašnji čelnik USKOK-a Dinko Cvitan (današnji glavni državni odvjetnik) zatražio kriminalističku obradu nad Rončevićem. Cvitan nikad nije objasnio što je čekao gotovo četiri godine. A onda se odjednom krenulo na Rončevića svim sredstvima, od igrokaza sa saborskim povjerenstvom do prvog suđenja na kojem je proglašen krivim.

Tek su na ponovljenom suđenju stvari sjele na svoje mjesto, što je potvrdio i Vrhovni sud. Kaže se da političare ne treba žaliti jer ulaskom u politiku moraju biti spremni na sve, ali pitanje je zašto se Rončevića, koji je tada bio perspektivni HDZ-ov kadar, prozivalo i progonilo gotovo 11 godina i tko će mu nadoknaditi štetu koju je pretrpio. Onu mjerljivu, a to su troškovi sudskog postupka, kao i zastupanje odvjetnika, platit će porezni obveznici. 

– O eventualnoj naknadi nematerijalne štete odlučit će moj klijent – rekao nam je Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović.•

>> Rončević slobodan - nabavom kamiona nije oštetio MORH za 10 mil. kn

Komentara 32

ZD
zdepar
13:15 23.12.2015.

sada bi bilo zgodno da se zamjene za mjesta, pa da stipe opiše što je sve zamračio

ZM
zmik
13:27 23.12.2015.

Kad je vec rijec o Mesicu, zanima me tko je njemu i njegovoj supruzi platio put u Dohu bisnis klasom u nedjelju 20.12. Ako je to iz proracuna (a vjerojatno jest), koja je svrha tog putovanja i kakve koristi od toga ima Hrvatska?

Avatar raco
raco
13:26 23.12.2015.

zato nam i treba monitoring u pravosuđu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije