Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNAGA

'Zašto se ne radi na novom Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji?'

Zagreb: Zastupnici Živog zida i SNAGA-e o medicinski potpomognutoj oplodnji
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
22.02.2019.
u 12:38

Izvješće izgleda kao kampanja koja potiče žene na ranije rađanje – pojašnjava Turković Gulin

Najavljene izmjene Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO) i dalje su samo najava, registar o MPO i dalje ne postoji, a zakonom propisani godišnji izvještaji su tek kozmetički prikaz neuspjeha s kašnjenjem od gotovo dvije godine, poručili su danas predstavnici stranke SNAGA s konferencije za medije u Hrvatskom saboru. Predsjednik te stranke Goran Aleksić podsjetio je da su prije godinu dana ukazali na manjkavosti i propuste u liječenju, ali do danas nema nekih većih pomaka u liječenju.

Zamjenica predsjednika Glavnog odbora stranke SNAGA Katarina Turković Gulin dodala je kako je u tih godinu dana ipak anestezija i analgosedacija omogućene u svim klinikama prilikom zahvata aspiracije jajnih stanica, laboratorijska dijagnostika radi se detaljnije, renoviran je odjel humane reprodukcije KB Osijek koji su, prema podatcima Ministarstva zdravstva isticali kao kliniku s najlošijim rezultatima u Hrvatskoj, a u suradnji s HZZO-om postignute su, nastavlja, administrativne promjene vezane za D1 uputnice radi lakšeg ostvarivanja prava na odabir liječnika i ustanove u kojoj se pacijent želi liječiti.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Potaknuli smo te promjene, međutim, ministar zdravstva obećao nam je u svibnju prošle godine da će nas uključiti u radnu skupinu za izmjene zakona, no to se do danas nije dogodilo, pa inzistiramo da nas uključe u tu radnu skupinu – poručila je Katarina Turković Gulin. Upozorila je i na nedopustive razlike u privatnim klinikama ugovornim partnerima HZZO-a i javnim ustanovama. Dok u javnim ustanovama nema dodatnih troškova liječenja, u privatnim ustanovama, iako su partner HZZO-a za liječenje je potrebno doplatiti i do nekoliko tisuća kuna, pojašnjava.

- To uvodi sumnju da se pogoduje privatnim klinikama na štetu pacijenata i javnih ustanova – smatra Turković Gulin. Sporno joj je i da nema anonimnih donacija, podsjeća da u Hrvatskoj ima pohranjenih materijala parova koji se čuvaju, ali nije regulirano što s time kada ih parovi više ne trebaju iz nekog razloga, pa vjeruje da bi ih parovi rado donirali kada bi to mogli napraviti anonimno. Iako zakon propisuje podnošenje godišnjeg izvješća o MPO-u, posljednje je izdano u studenom 2018. godine, ali za 2016. godinu.

- To je prekasno, neprihvatljivo, nedostatno i sramotno. To je tek kozmetički prikaz, klinike su navedene s nejasnim, čak i nepostojećim šiframa, izvješće izgleda kao kampanja koja potiče žene na ranije rađanje – pojašnjava Turković Gulin. Tako se, dodaje, u izvješću navodi da je 8602 parova počelo liječenje, piše da je 700 njih u startu odustalo, ali ne objašnjava se zašto, kao ni za 2000 parova kod kojih nije došlo do transfera. Zabilježeno je, nastavlja, 1477 živo rođene djece, ali nigdje se ne navodi tek 17 posto uspješnosti.

Prigovorila je i da ne postoji Registar MPO-a.

- Važeći zakon jamči, a ne provodi činjenicu da nemamo registra banke s doniranim materijalima, a nema ni postupaka s doniranim materijalima. Da više ne bi naše ljude slali u inozemstvo na te postupke, nužno je uložiti veća sredstva nego se danas ulažu, pa će se smanjiti ukupan trošak liječenja, jer se neće trebati po 10 puta podvrgavati procesima bez ikakvog plana ili liječiti od tumora – zaključuje Turković Gulin.

Članica SNAGA-e Ana Šimić podsjeća da im je lani na sastanu s ministrom obećano i da će uvesti obavezno praćenje pojave malignih oboljenja, jer nedopustivo je, dodaje, da neke klinike tek preporučuju ultrazvučnu kontrolu, dok je drugdje ona obavezna. Ultrazvuk dojke treba postati standard, zaključuje.

VIDEO Neobična i zanimljiva hrvatska prezimena:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije