Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napušteni ljubimci

Zašto od udomitelja pasa traže 300 eura?

30.11.2018.
u 14:45

Psi iz varaždinskog skloništa završavaju u Njemačkoj

Sunčica nije upoznala puno sunčanih strana života. Prelijepa kujica prošla je mnogo lošega u svom životu. Njezini vlasnici napustili su je u Hrvatskoj. Tako je otprilike na internetskoj stranici njemačke udruge opisana Sunčica, crna mješanka koja se nudi na udomljavanje, a iznad njezine fotografije naveden je i iznos od 300 eura. Ispred te brojke piše da je riječ o naknadi.

Taj i slični oglasi na stranici izazvali su reakcije u Varaždinu, gdje neki tvrde da se psi zbrinuti u tamošnjem skloništu za napuštene životinje, koje vodi udruga Spas, prodaju u Njemačkoj. Pojavila su se pitanja koliko je pasa završilo u inozemstvu, zašto se u Njemačkoj za njih traži novac ako su cijepljeni i čipirani već u Hrvatskoj na trošak donatora, gradova i općina.

– Organizacija Lesika Hundehilfe ne prodaje nego udomljava pse iz našeg skloništa. I na tome smo im neizmjerno zahvalni – kažu u udruzi Spas i dodaju da je riječ o ozbiljnoj organizaciji registriranoj prema njemačkim zakonima.

– Ako pronađu dobrog udomitelja, udomitelji pristaju dati naknadu za koju je i na službenim stranicama navedeno da se taj novac ulaže u projekte u našem skloništu, a psi se prevoze u Njemačku s certifikatima veterinarske inspekcije – kažu u Spasu, koji se brine o oko 500 životinja.

Udruga je lani imala oko 1,16 milijuna kuna prihoda i sedmero zaposlenih. Jedan od projekata koje provode Nijemci je kupnja kontejnera za štence i skotne kujice, a financirali su i kupnju novog automobila za sklonište Spas. Pri udomljavanju u Varaždinu se, uvjeravaju, ne traži plaćanje, a donacije su dobrodošle. U nekim državama EU udomitelji sami podmiruju troškove cijepljenja, čipiranja i sterilizacije te prolaze kontrole prije udomljavanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije