Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Zašto je Smiljana Srnec osuđena prema, za nju povoljnijem, starom Kaznenom zakonu?

Varaždin: Smiljana Srnec osuđena na 15 godina za ubojstvo sestre Jasmine Dominić
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/6
02.07.2020.
u 17:43

- U konkretnom slučaju Kazneni zakon iz 2011. za kazneno djelo ubojstva nije blaži - objasnio je sudac Tomislav Brđenović tijekom izricanja presude

Komentari na društvenim mrežama i mišljenja mještana Palovca, međimurskog sela u kojem je lani u veljači pronađeno tijelo Jasmine Dominić, gotovo da su unisoni: njezina sestra Smiljana Srnec (45) trebala je dobiti veću kaznu. No, Smiljana je za ubojstvo tri godine mlađe sestre zapravo dobila najveću moguću kaznu koju je propisivao Kazneni zakon iz 1997. godine, koji je bio na snazi te 2000., kad je Jasmina ubijena. U međuvremenu, 2011. godine, Hrvatski sabor izglasao je izmjene, a ukoliko je u međuvremenu Kazneni zakon mijenjan, a jest, obveza je suda da osuđeniku propiše kaznu koja je za njega blaža, odnosno povoljnija.

- U konkretnom slučaju Kazneni zakon iz 2011. za kazneno djelo ubojstva nije blaži - objasnio je sudac Tomislav Brđenović tijekom izricanja presude.

U slučaju da je Smiljana osuđena prema Kaznenom zakonu iz 2011., mogla bi dobiti 20 godina zatvora, što je maksimalna kazna za obično ubojstvo, za koje je i optužena. Veće zatvorske kazne propisane su za teška ubojstva. Za obično ubojstvo za koje je optužena i osuđena, minimalna kazna zatvora je pet godina. U roku od 15 dana od primitka pisane presude, i obrana i tužiteljstvo mogu uložiti žalbu.

To će, kako je i najavio Smiljanin branitelj Krešimir Golubić, i učiniti. Osim što smatra da nema dokaza da je Smiljana ubila sestru, Golubić je rekao da sudac tijekom čitanja presude nije obrazložio motiv ubojstva. Tužiteljstvo također čeka tekst presude.

>> VIDEO Izjava odvjetnika osuđene Smiljane Srnec

DORH smatra da je donijeta ispravna i zakonita odluka, a razlozi za žalbu mogli bi postojati samo na visinu kazne koja ovisi o tome koji Kazneni zakon sud primjenjuje. Smiljani Srnec u kaznu se uračunava i boravak u istražnom zatvoru, ravnih 500 dana, što znači da bi, postane li presuda pravomoćna, na slobodu izašla za 13 i pol godina, s navršenih 59. 

>> VIDEO Obrana Smiljane Srnec: 'Nisam kriva! Nikome od svoje obitelji ne bi naudila nikako'

Komentara 5

DU
Deleted user
18:16 02.07.2020.

zasto ovo komentirati? KZ/11 daleko je stroziji nego KZ/97. Prilikom odlučivanja koji zakon primijeniti mora se primijeniti onaj koji je za nju blaži... Zakon ne kaže "može se " već " mora se".... i sada bi mi trebali razglabati..... to nije naša novotarija....

AZ
Azdaja1234
17:33 09.07.2020.

Sto ocekivati od suca koji je prije par godina zensku osobu osudio samo na 6 mjeseci uvjetno a izmlatila je do krvi troje djece i to ispred skole

KA
Kana
12:10 03.07.2020.

Ubojstvo, je ubojstvo, kad god da se dogodilo, ima stu težinu, sudi joj se danas, kazna sramotno mala, za 5 god će izaći, zbog dobrog vladanja, a setre nema . Blažena Amerika, koliko god ima sranja, ali zakon za ovakvaakva obiteljska , a i druga ubojstva, je puno drasti čniji i primjereniji , nego u nas. Ova je zaslužila najmanje 50 god, ilj doživotni, jer je setri oduzela pravo na život, neće je ništa vratiti, ali ta monstrumica je izvrśila monstruozno ubojstvo, rođene sestre, za kojh he trebala i mati emocije ljubavi, a ne ubojstva, jer bi ona i svoje dijete ubila, ako zatreba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije