Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAVA U SPLITU Psihički bolesnik pokušao ubiti dvomjesečnu bebu

Zašto je luđak bio na slobodi?

18.04.2009.
u 14:49

Danas oko 12.45 sati kod treće marjanske vode, na popularnim splitskim Benama, nepoznati muškarac prišao je majci koja se u pratnji brata i nećaka šetala gurajući u kolicima svoju djevojčicu u dobi od mjesec i pol dana. U hipu je odgurnuo brata i nećaka, zgrabio bebu iz kolica i njome udario o pod.

Stanje vrlo kritično
Djevojčica je odmah prevezena na JIL Odjela za dječje bolesti KBC-a Split čiji su liječnici konstatirali teške ozljede. Beba je pretrpjela više ozljeda mozga, stanje joj je vrlo kritično i liječnici se bore za njezin život.

Muškarca je ubrzo nakon stravičnog napada uhvatila policija koja je, prema kazivanju očevidaca, na Bene stigla s četiri automobila.

Marina Kraljević-Gudelj, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske, potvrdila je za Večernjak da je policija brzo uhitila muškarca, duševno bolesnog, te da je hospitaliziran na Odjelu za psihijatriju KBC-a Split.

Taj duševni bolesnik otprije je poznat policiji po tome što je u više navrata, svaki put kad bi bio u krizi, ona morala intervenirati pri njegovu dovođenju na psihijatriju.U splitskoj bolnici na pedijatriji zatekli smo u hodniku rodbinu roditelja jednoipolmjesečne djevojčice.

Šokiran čupao kosu
– Ako Boga znate, nemojte ništa pisati – kazala nam je postarija gospođa sa suzama u očima tresući se od muke, boli, nevjerice...

Mlađi muškarac, u šoku, gotovo čupajući kosu, mrmljao je sebi u bradu: “Je li moguće da se ovo događa u Splitu?” Dvije postarije gospođe tješile su jedna drugu.

– Bit će dobro. Mora biti dobro. Čula sam kako je zaplakala. Nemoj ružno misliti. Kad crno misliš, onda se to i dogodi. Živa je, preživjet će. Moraš u to vjerovati – hrabrile su jedna drugu premještajući se sa sjedalice na sjedalicu u čekaonici ispred dječje Jedinice intenzivnog liječenja na četvrtom katu bolnice.

Rodbina je potom otišla na balkon pedijatrije sklanjajući se od fotoaparata i novinara. Liječnici nisu htjeli davati baš nikakve izjave uz objašnjenje da bez pristanka roditelja ništa ne smiju kazati. Toga će se, rekoše nam, čvrsto držati.

Bolničkim hodnikom na pedijatriji užurbano prolaze liječnici i medicinske sestre. Svi su prestravljeni. Dosad im je, kažu, najgori i najteži slučaj bio kad je u bolnicu stigla beba koju je ugrizla zmija.

Majci pozlilo u bolnici
No, ovo je puno gore. Suviše strašno. Teško je vjerovati da je netko bebu iz kolica uzeo i tresnuo njome o pod. Roditeljima je nakon dolaska u bolnicu i samima pozlilo. Majci poglavito.

Pružena im je medicinska pomoć. Liječnici se bore za život djevojčice kojoj je samo mjesec i pol dana.


Psihijatri nemoćni pred lošim zakonom

Jedino suvislo pitanje koje se sada može postaviti jest kako tako težak duševni bolesnik može slobodno šetati. Na žalost, na nj nije mogao odgovoriti ni šef splitske psihijatrije prof. dr. Goran Dodig pozivajući se na zakon koji zabranjuje davanje podataka o psihički bolesnim osobama. – Ovo je sudska priča, a riječ je o glupom zakonu – rekao je dr. Dodig.


Zbog nuspojava ne piju lijekove

– Bolesnici liječeni u psihijatrijskim ustanovama, nakon izlaska iz bolnice, u pravilu nisu opasni za građane – rekao je prof. dr. Vlado Jukić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče u Zagrebu. Kako će se poslije liječenja ti pacijenti uklopiti u društvo ovisi najviše o načinu njihova liječenja. – U posljednjih 15-ak godina u svijetu raste broj onih koji su zbog bolesti počinili krivično djelo – ističe prof. Jukić. Razlog je tomu, kaže, nastojanje osiguravajućih društava da skrate boravak takvih pacijenata u bolnici, pa oni u svijet kreću nedovoljno zaliječeni. – Često im se i prepisuju lijekovi s teškim nuspojavama pa pacijenti ne uzimaju terapiju – ističe dr. Jukić. Da se to spriječi, kaže, važno je dati nove lijekove koji imaju manje nuspojava i koje će pacijent prihvatiti. (S. Ho.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije