Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLOBALNI ODNOSI

Zašto je Janša jedini i prije svih čestitao Trumpu na "pobjedi", a svi drugi čelnici su se suzdržali?

Reuters/Pixsell
05.11.2020.
u 14:02

Slovenski premijer Janša jedini je iz EU čestitao Trumpu, dok se drugi europski lideri boje ustavne krize u SAD-u

Slovenski premijer Janez Janša prvi je europski lider koji je požurio čestitati Donaldu Trumpu i podupro preranu Trumpovu tezu da je američki predsjednik pobijedio Joea Bidena i osvojio drugi mandat.

“Poprilično je jasno da su američki građani izabrali Donalda Trumpa i Mikea Pence na još četiri godine. Što je više odgađanja i negiranja činjenica od strane masovnih medija, to je veći konačni trijumf predsjednika SAD-a. Čestitam Republikanskoj stranci na snažnim rezultatima diljem SAD-a”, napisao je Janša na Twitteru dva sata nakon Trumpova govora u Bijeloj kući, u kojemu je proglasio pobjedu i upozorio na prijevaru, od čega ni prvo ni drugo nije u tom trenutku izgledalo kao da je utemeljeno na činjenicama.

Aktivan i prije izbora

Twitter je i na Janšinu poruku dodao upozorenje čitateljima da službeni izvori nisu proglasili tko bi mogao u tom trenutku biti pobjednik izbora. Janez Janša je uoči američkih izbora javno dao podršku Trumpu, ustvrdivši da bi Joe Biden bio “jedan od najslabijih američkih predsjednika u povijesti, i to u trenutku kad slobodan svijet očajnički treba snažne Sjedinjene Države kao nikad prije”. Svi su se ostali europski državnici suzdržavali od komentiranja rezultata američkih izbora dok traje prebrojavanje glasova i dok još nije jasno tko je zaista pobijedio.

– Američki građani su se izjasnili. Dok čekamo rezultat, EU ostaje spreman nastaviti graditi snažno transatlantsko partnerstvo, utemeljeno na zajedničkim vrijednostima i povijesti – izjavio je Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije.

Njegova prethodnica na toj dužnosti, Talijanka Federica Mogherini, izjavila je jučer da, u slučaju Trumpove pobjede, EU treba “sjesti i definirati kontrolu štete”. Njemački mediji prenose izjave nekoliko ministara u vladi kancelarke Angele Merkel. Ministrica obrane Annegret KrampKarrenbauer smatra da neizvjesnost iz izborne noći može biti razlog za veliku zabrinutost.

– To je vrlo eksplozivna situacija, koja može dovesti do ustavne krize u SAD-u, kao što s pravom upozoravaju stručnjaci – rekla je.

Ministar gospodarstva Peter Altmaier kaže kako strahuje da će se rasprava o tome tko je pobijedio odužiti bude li rezultat tijesan.

‘Promjena dobije li Trump’

Lider stranke Zelenih Robert Habeck smatra da će se “globalni poredak iz temelja promijeniti pobijedi li Trump” i da se Europa mora ujediniti jer u suprotnom više neće igrati nikakvu ulogu na međunarodnom planu. Britanski premijer Boris Johnson, pitan za komentar američkih izbora tijekom aktualnog sata u parlamentu u Westminsteru, odgovorio je da britanska vlada “ne komentira demokratske procese naših prijatelja i saveznika”.

Jeremy Hunt, bivši šef britanske diplomacije, izjavio je da je na kušnji ugled demokracije diljem svijeta jer, ako se počne dovoditi u sumnju izborni proces u SAD-u, od toga će imati koristi lideri poput ruskog i kineskog predsjednika koji uvjeravaju svoje građane da im je bolje živjeti u sustavu u kojem ne moraju gledati takav nered. A to bi, zaključuje Hunt, bilo katastrofalno.

VIDEO Stručnjaci otkrivaju trikove američkih i hrvatskih izbornih kampanja

 

Komentara 46

KP
konzervativni_preporod
14:30 05.11.2020.

Količina malicioznih laži protiv trumpa na portalima u hrvatskoj je zapanjujuća.. zašto nema niti jednog članka o bezbrojnim snimljenim dokazima neregularnosti na trenutnim izborima u americi.. koga zanima naći će u 2 min 1) protuzakonito postavljanje stranačkih (dnc) plakata pred ulaze u biračka mjesta 2) fizičko i nasilno udaljavanje registriranih promatrača od prisustvovanja prebrojavanju 3) osobna svjedočanstva brojača glasova o vozilima koja usred noći dostavljaju kutije sa preko 100 000 glasova svi 100% biden 4) dijeljenje neregularnih olovki za popunjavanje listića i time uništavanje i invalidiranje listića 5) brojanje dopisnih listića ZADNJIH umjesto prvih kako bi se ostavilo prostora za koruptivno dodavanje lažnih listića.. Evo ja sam u 5 točaka napisao najbitnije stvari o kojima trenutno šuti svaki režimski portal.. sramite se

TA
Tarica1912
15:54 05.11.2020.

ovdje nitko nije normalan 💪

Avatar AligatorX
AligatorX
15:38 05.11.2020.

Zato što je zvao Melaniju, a ovaj se javio pa nije znao što reći ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije