Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjene ne idu

Zašto je Hrvatska ostala bez reformi? Zakoni se pišu za posebne skupine

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
22.09.2018.
u 08:20

Kada svi shvate da će im mirovina biti na razini socijalne pomoći, onda će sve što se događa postati malo manje smiješno. Tako poslodavci na vrijeme nisu shvatili što se događa pa su ostali bez radnika

Ova je godina po najavama Vlade trebala biti reformska. Najavljivalo se smanjenje dugova i kontrola rashoda u zdravstvu, rasterećenje gospodarstva od prekomjernih administrativnih troškova, efikasnija državna i javna uprava itd. No, vrijeme prolazi, a koliko napreduju reforme, svjedoči i najnoviji “vapaj” iz Hrvatske udruge poslodavaca da je stanje na tržištu rada toliko loše da moraju otkazivati poslove jer nemaju radnika.

Iako im planovi ministra financija donose manja davanja za doprinose, kažu da to nije dovoljno i od države traže hitno provođenje plana ukidanja parafiskalnih nameta. Poručuju da će, ne provede li se to do kraja godine, biti prekasno.

Konkurentnost na slabim plaćama

Administrativno rasterećenje, odnosno ukidanje suvišnih parafiskalnih nameta obećavale su i sve prijašnje vlade i dio takvih davanja tijekom godina doista je ukidan ili smanjivan, no poslodavci upozoravaju da su neki od preostalih potpuno nelogični pa spominju, primjerice, obvezno baždarenje termometara za meso. Skup i neefikasan javni sektor i ranije se spominjao kao razlog zbog kojega Hrvatska ima visoke poreze i zbog čega, tvrde poslodavci, ne mogu biti ni konkurentni ni radnicima privlačni u odnosu na okruženje. Sindikalac Krešimir Sever stvari, međutim, vidi nešto drukčije.

Foto: Borna Filić/PIXSELL

– Poslodavci su godinama gradili konkurentnost na slabim plaćama i pritom dobivali potpore za svašta. Tvrdili su da naši ljudi malo rade, da su nestručni, no sada su granice otvorene, radnici više ne žele raditi za tu plaću i njihova politika obila im se o glavu – govori Sever.

Da je odgovornost za stanje u kojem su se našli dobrim dijelom na samim poslodavcima, smatra i Željko Lovrinčević sa zagrebačkog Ekonomskog instituta.

– Otkako je prije tri godine krenuo oporavak, udio dobiti u BDP-u raste brže od udjela plaća. Dakle, od rasta su više koristi imali vlasnici kapitala nego radnici. Čini mi se da su oni prespavali situaciju u protekle tri godine u smislu ulaganja u radnike i borbe za njih – kaže Lovrinčević. Dodaje da problema i prostora za promjene ima i kada je riječ o trošenju države, ali kako HUP nikada nije našao za shodno uključiti se u tu raspravu.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

– Primjerice, nitko iz HUP-a nije izgovorio nijednu riječ vezano uz povlaštene mirovine, koje primaju akademici, saborski zastupnici, sve do branitelja – tvrdi Lovrinčević. Smatra da bi “nulta točka” mirovinske reforme trebala biti definiranje korisnika koji mirovinu stječu na temelju rada i onih na temelju posebnih prava.

– To Vlada nije htjela napraviti jer, kada bi to napravila, javni diskurs vrlo brzo otišao bi prema tome tko je uplatio, a tko nije i tko ima kakva prava. Kada svi shvate da će im mirovina biti na razini socijalne pomoći, onda će sve ovo što se događa postati malo manje smiješno, kao što poslodavci na vrijeme nisu shvatili što se događa pa su ostali bez radne snage – upozorava Lovrinčević. Kaže da se iluzije polako iscrpljuju i kada je riječ o zdravstvenom sustavu, gdje se očekuje da će svi imati besplatno zdravstvo, a da pritom nitko ne želi ozbiljnije participirati.

Hrvatska nije jedina zemlja EU koja muku muči s izostankom reformi, no činjenica je da smo, po analizi Europske komisije, uz Cipar i Italiju jedina zemlja s prekomjernim makroekonomskim ravnotežama. Susjedna Slovenija više nema ni makroekonomske neravnoteže. Prethodna, Cerarova vlada najviše je radila na poslovnom i investicijskom području. Proveli su i obuhvatnu reformu tržišta rada, a rezultat je rast od 5 posto. Novi premijer Marjan Šarec najavljuje reforme u zdravstvu, sustavu nacionalne sigurnosti i javnoj upravi.

Kako je to učinila Italija

Brojne reforme pokrenute su i u Italiji, koja je s Hrvatskom ostala u skupini s prekomjernim makroekonomskim neravnotežama. Vlada lijevog centra premijera Mattea Renzija predložila je, među ostalim, i reformu parlamenta i ukidanje Nacionalnog vijeća za ekonomiju i rad (CNEL), svojevrsnog trećeg doma parlamenta, no reformske namjere zaustavljene su mu na referendumu 2016. Nova vlada Luigija Di Maija i Mattea Salvinija predlaže smanjenje broja parlamentaraca s 945 na 600.

Foto: Riccardo Giordano/IPA/PIXSELL

Zbog talijanskih računa i visokog duga (132 posto BNP-a), koji su Italiji prijetili sudbinom Grčke, vlada Marija Montija (od 2011. do 2013.) donijela je niz zakona koji su bili usmjereni na štednju i mogućnost pokrivanja troškova.

Usvojena je mirovinska reforma nazvana po ministrici ekonomije profesorici Elsi Fornero koja je predviđala postupno povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu s time što se već 2012. prešlo sa 60 na 65 godina života. Salvini sada želi ukinuti “Fornero”, odnosno mirovinski zakon, kojim se postupno povećavala dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu. Predlaže da se, umjesto sa 67, u mirovinu odlazi sa 62 godine života i 38 godina staža.

>> Pogledajte žestoku raspravu Andreja Plenkovića i Gordana Marasa u Saboru

Komentara 113

Avatar puky
puky
11:01 22.09.2018.

Zašto nema reformi? zato što još uvijek prevladava mentalitet lijenih socijalističkih bitangi koji ne žele da se išta mijenja već samo da se nekim zakonima tim i takvim bitangama omogući da zarađuju a rade malo ili nikako,

Avatar zapovjednik granične utvrde
zapovjednik granične utvrde
09:38 22.09.2018.

cvile da nemaju radnika a onda ga zaposle na 4 sata - radi 10 sati - na određeno je i razliku dobiva na ruke.....zabranjuju radnicima izdavati račune, kradu i utajuju porez...meni još nijedan majstor nije radio u kući a da je izdao račun...u životu to nisam doživio.

Avatar zapovjednik granične utvrde
zapovjednik granične utvrde
09:24 22.09.2018.

država bi morala konačno stati na kraj lopovskim ugostiteljima i poduzetnicima koji svoje radnike prijavljuju na pola radnog vremena od 4 sata a rade deset i prijava obično na minimalac i na privremene ugovore....zato nam mladi odlaze najviše. moj klinac zaradi dkoro 6 tisuća...naradi se ali je zadovoljan visinom plaće...ali....gazda ima 8-10 000kn prometa dnevno a od 7 konobara , njih 5 prijavljeno na 4 sata a ona dvojica što su na puno radno vrijeme-na minimalcu....ostalo dobivaju na ruke...dakle krade gazda državi za zdravstvo i krede dečkima za mirovinu a napravi 250 000 - 300 000kn mjesečno prometa....i svi na određeno i svi nakon godinu dvije odu...ili van ili ako im se posreći naći neki posao gdje gazda nije kriminalac pa ih barem prijavi na puno radno vrijeme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije