Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROCEDURA PO EUN-u

Zašto je britanski sudac tako odlučio o Todoriću i što sada slijedi

ivica todorić
Foto: AFP
1/5
08.11.2017.
u 09:05

Ekstradicijsko saslušanje određeno je izvan redovnog roka i za odluku o EUN-u jer je Todorić to tražio, a britanski sudac je ocijenio da je to u interesu pravde

Očigledno je samoinicijativni odaziv Ivice Todorića doveo do produljenja procedure postupanja po EUN-u iz Hrvatske, jer su britanski suci ocijenili da se postupak može voditi i bez njega, te da nema potrebe za žurnosti postupanja.

Odvjetnica Jadranka Sloković rekla nam je da se Ivica Todorić preko svojih britanskih odvjetnika sam javio vlastima u Londonu.

– Još 10. listopada prijavio se preko svojih odvjetnika i čim su oni dobili poziv, s njima se sam javio britanskoj policiji, te je tek sada britanskim vlastima dao adresu svoga boravka – rekla nam je Todorićeva odvjetnica.

Prema britanskom Zakonu o izručenju iz 2003., na Ivicu Todorića primjenjuju se odredbe koje vrijede za osobe uhićene po nalogu sudbenih vlasti zemlje iz tzv. kategorije 1, a to su države članice Europske unije. Temeljna karakteristika europskog uhidbenog naloga, za razliku od klasičnog sustava izručenja, da se sva komunikacija vezana za izručenje odvija između sudbenih vlasti bez utjecaja politike. Prema tomu, nevažno je kakav status ima Hrvatska i Andrej Plenković u Velikoj Britaniji i kod premijerke Therese May, već će o Todorićevu izručenju odlučivati isključivo britanski suci. Dakle, ako Todorićevo izručenje jest ispit za nekoga, onda je to za Županijski sud u Zagrebu i posredno za Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

ivica todorić
1/8

Za pretpostaviti je bilo, s obzirom na to da je sve vrijeme pišući blog isticao da je žrtva političkog progona, da će se Todorić protiviti izručenju. U tom slučaju, prema propisanoj proceduri, postupak bi trebao potrajati dva mjeseca, uz mogućnost produljenja za još mjesec dana, priopćilo je nedavno i naše Ministarstvo pravosuđa, te dodalo kako smo u protekle tri godine imali osam postupaka po EUN-u i Velika Britanija je u jednom slučaju odbila izručenje. Prema statističkim podacima britanske Nacionalne agencije za kriminal, otprilike 70% osoba uhićenih temeljem EUN-a izručeno je zemljama koje su ga izdale. Naše je Ministarstvo navelo i kako je Velika Britanija proširila osnove za odbijanje EUN-a pa i zbog osobnih razloga – psihičkog ili fizičkog stanja te ako postoji bojazan da bi traženoj osobi mogla biti kršena prava iz Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama (pravo na pravično suđenje ili pravo na vlasništvo) i antidiskriminacijska klauzula, tj. da bi predajom došlo do progona zbog jedne od diskriminatornih osnova.

Prema propisanoj proceduri za EUN, ekstradicijsko saslušanje trebalo se održati unutar roka od 21 dana. Saslušanje Todorića određeno je ne samo izvan tog roka već i onog za odluku o EUN-u. Sinoć su zbog toga i u Otvorenom na HTV-u izražene sumnje je li britanski sud uopće postupao po proceduri za EUN. Ali, u britanskom smo "Extradition Act 2003" našli odredbu (8 točka 5) prema kojoj sudac može odrediti i "kasniji datum" (i to više puta!) u slučaju kad to stranka u postupku traži, a sudac ocijeni kako bi to bilo u interesu pravde.

Na saslušanju sudac prvo treba odlučiti je li optužba iz hrvatskog EUN-a valjana ekstradicijska optužba (jedno od 32 kaznena djela za koja se ne ispituje kažnjivost i po britanskom pravu), a ako je odgovor potvrdan, ispituje se postoje li razlozi za zabranu izručenja: zbog dvostruke kažnjivosti, zastare, starosti uhićenoga..., a među ostalim i je li izručenje u skladu s pravima koje uhićeni ima temeljem Europske konvencije o ljudskim pravima, a osobito prava na pošteno suđenje, te bi li izručenje bilo “razmjerno” s obzirom na težinu djela, zapriječenu kaznu i mogućnosti da se poduzmu druge mjere.

Na odluku o izručenju Todorić se može žaliti višem sudu pa i vrhovnom sudu.

Todorić odbija izručenje temeljem EUN-a

U tom slučaju, određuje se datum za ekstradicijsko saslušanje koje bi, prema britanskom Zakonu o izručenju iz 2003., trebalo biti unutar 21 dana.

Ekstradicijsko saslušanje Ivice Todorića

Sudac razmatra predstavlja li optužba iz hrvatskog EUN-a “ekstradicijsku optužbu”, pa u slučaju pozitivnog odgovora nastavlja proceduru ili u protivnom oslobađa Todorića.

Ima li razloga za zabranu izručenja po EUN-u

Čitav je niz razloga zbog kojih sudac može donijeti odluku o zabrani izručenja, ali postoji pitanje njihove primjenjivosti u Todorićevu slučaju.

Je li izručenje u skladu s EU konvencijom

Sudac će između ostaloga odlučiti i bi li izručenje Ivice Todorića bilo u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, osobito u pogledu prava na pošteno suđenje te bi li bilo “razmjerno”.

Mogućnost podnošenja žalbe višim sudovima

Nakon eventualne odluke britanskog suca o izručenju, Ivica Todorić ima, ovisno o okolnostima, mogućnost žalbe višem sudu pa i vrhovnom sudu.

Pogledajte video: Todorići - Od raja do sloma

Komentara 2

CH
Challenger
09:35 08.11.2017.

Meni je sve to čudno! Prvo je otet Pevec a sad se ponavlja s Agrokorom! Kako se može tako oduzimati privatno vlasništvo?? Toga u kapitalizmu nema!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije