Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je Alessandra Mussolini

Zašto Duceova unuka otvara pitanje istarskih Talijana?

Alessandra Mussolini
Foto: Milestone Media/Pixsell
12.02.2015.
u 17:39

Zahtjev – 
Alessandra Mussolini traži reviziju Rimskog sporazuma

Podsjetivši u Europarlamentu na to da Italija obilježava Dan sjećanja na fojbe i progon Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije, Alessandra Mussolini rekla je da talijanska manjina traži ponovne pregovore Italije s Hrvatskom i Slovenijom o Rimskom sporazumu iz 1983., koji je formalno izvan snage, te pisanje imena gradova i mjesta te ostalih oznaka i na talijanskom jeziku.

Na to joj je Ivan Jakovčić odgovorio kako su u Istri već uspostavljene dvojezične oznake. Što hoće i tko je ta eurozastupnica?

Seksi komedije

Alessandra Mussolini, rođena u Rimu 1962., kći je Romana Mussolinija (1927. – 2006.) jazz-klavirista, četvrtog djeteta fašističkog čelnika Benita Mussolinija i Anne Marije Scicolone, mlađe sestre glumice Sophije Loren. Alessandra se 1989. udala za Maura Florianija s kojim ima troje djece. Početkom osamdesetih počela je karijeru u svijetu šoubiznisa kao glumica, pjevačica, manekenka. Glumila je u filmovima i seksi-komedijama, a 1983. pozirala je i za Playboy. Nakon filma poznate redateljice Line Wertmuller „Subota, nedjelja i ponedjeljak“ iz 1990., u kojem je glumila i njezina tetka Sophia Loren, Alessandra Mussolini povukla se iz tog svijeta i posvetila se politici. Prethodno je snimila i jednu pjesmu, za japansko tržište. Diplomirala je medicinu 1992. i te je godine prvi put izabrana u talijanski parlament kao članica stranke MSI (Talijanski socijalni pokret) neofašističkih obilježja.

Stranka je imala grb jednak onome koji ima Francuska nacionalna fronta, odnosno plamen u bojama zastave. Pokret MSI zatim se pretvorio u Nacionalni savez, koji je s pokretom "Naprijed, Italijo" Silvija Berlusconija stvorio PDL (Stranku sloboda). Mussolini se 1993. kandidirala za gradonačelnicu Napulja, ali u drugom krugu izgubila je od Antonija Bassolina, kandidata tadašnje lijeve stranke nastale iz komunističke partije. Posvadila se s čelnikom Nacionalnog saveza Gianfrancom Finijem 2003. i napustila Nacionalni savez. Fini je, naime, pohodio Izrael i ispričao se izraelskoj vladi zbog rasističkih zakona koje je 1938. uveo Duce te kazao da je „fašizam bio apsolutno zlo 20. stoljeća“. To mu je zamjerila Duceova unuka i osnovala svoju – neuspješnu – stranku krajnje desnice.

Savez s Berlusconijem

Silvio Berlusconi sklopio je s Alessandrom Mussolini 2006., uoči parlamentarnih izbora, novi savez, ali je na izborima pobijedio lijevi centar. Alessandra Mussolini nije bila izabrana u talijanski parlament. No, na prijevremenim izborima s Berlusconijevim pokretom Narod sloboda ponovno ulazi u zastupnički dom, a na izborima 2013. u Senat. Narod sloboda ponovno se raspada, odnosno Berlusconi vraća svoju prvu stranku, "Naprijed, Italijo", i na europskim izborima 2014. Mussolini na listi pokreta "Naprijed, Italijo" ulazi u Europarlament.

Širokoj javnosti Mussolini je poznata zbog svađa u televizijskim političkim emisijama. Kao parlamentarka zdušno se bori za ženska prava zajedno sa zastupnicama lijevog centra. Razmjena mišljenja između Alessandre Mussolini i Jakovčića nije ništa neobično...

>>Jakovčić objasnio zašto se upustio u 'okršaj' s unukom Benita Mussolinija

>>Jakovčić unuci diktatora: Gospođo Mussolini, znate li da je Istra dvojezična?

Komentara 107

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
17:48 12.02.2015.

Očekujemo odgovor gospodina Furia Radina. Nadam se da se nije puno istrošio braneći Pupovca u Saboru?!

KA
kakao
18:06 12.02.2015.

u istri ima po zadnjem popisu 6% talijana, I istra nije italija od 1945. dokad zastave države italije na hrvatskom tlu? zašto vijeće talijanske nac. manjine ne usvoji zastavu drukčiju od državne talijanske?

DD
ddh
18:11 12.02.2015.

Pa revizija Rimskih sporazuma je vec i dijelom tu. Ako nije, a sto je znacilo to, da su Jakovcic i drugovi slali delegaciju Istre 1994-e sa debeljuhom na celu na ispracaj talijanske reprezentacije za odlazak na svjetsko prvenstvo u SAD kao delegaciju talijanske pokrajine Hystrie sa ne hrvatskom nego talijanskom zastavom. Ako nije revizija u pitanju, onda je pitanje zasto pojedini slikari talijanskog porijekla u Groznjanu sa Hrvatima ne zele govoriti Hrvatskim jezikom, jer kao oni ne znaju jezik kojim govore Slavi i sl. I u tome imaju podrsku i istarskih politicara i doseljenika u Istru kao na pr. onih koji se krste sa tri prsta. Zato je Jakovcic sa Mussolinijevom unukom u drustvo kome i taj Jakovcic pripada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije