Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIMJENJIVANJE PROPISA EU

Zašto država oštri zube na sirotinji koja peče rakiju?

Šimun Jakopiček godinama uslužno peče rakiju
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/2
07.03.2019.
u 06:39

Poreznu presiju treba smanjiti u opustošenim područjima, a negdje ih i posve osloboditi

Zašto ova država ne primjenjuje propise EU u slučajevima korupcije, kod iznajmljivanja apartmana i stanova na crno, zamračivanja poreza raznih kasti bogataša, kršenja propisa o radnom vremenu i plaćanju radnika tako revno kao u slučaju starice (86) iz Like koja je u svom dvorištu pekla šljivovicu? Carinska uprava pravdala se da zbog kršenja propisa EU koji brane neprijavljeno pečenje rakije bez plaćenih trošarina nije kaznila staricu, nego 58-godišnju ženu, njezinu kćer koja je posudila kotao rakije od susjeda, ali to je za meritum stvari nebitno. Sve dok se zakoni ne provode na imućnima i privilegiranima, sramotno je da država zube oštri na sirotinji. Je li pravedno da seljak za kotao rakije plaća godišnji paušal 200 kuna plus trošarinu od 21 kune po litri ako proizvede više od 50 litara rakije dok iznajmljivač apartmana na atraktivnom dijelu obale godišnje plaća 300 kuna paušala po krevetu?

Zarađuju kao kirurzi

Zarada između iznajmljivača i seljaka je neusporediva, prvi lagodno živi, a drugi preživljava radeći krvavo od rođenja do groba, što zna svatko tko je ikad živio na selu ili barem svjedočio kako seljaci u demografski opustošenim područjima žive. Ali njih slabe i marginalizirane koji rade dok ne izdahnu i žive od onoga što rukama zarade nikome nije u interesu štititi. Da smo u normalnoj državi, opustošeni prostori u kojima su ostali samo starci bili bi proglašeni besporeznim prostorom ako se u njih želi vratiti život.

Hrvatska tradicija je da se porezne vlasti dokazuju na nemoćnima, sporednima, marginalnima, nad onima koji žive od proizvodnje koja im je važna za život – komentira profesor socijalne politike Gojko Bežovan. Apsurdno mu je da za kotao rakije seljak u Slavoniji treba platiti 200 kuna paušala, a iznajmljivač četverokrevetnog apartmana 1200 kuna.

– Netko s tri apartmana u Dubrovniku može imati zaradu kirurga s minimalnim davanjima državi – kaže Bežovan. Revni smo, dodaje, u kažnjavanju sporednih stvari i pita se kako će građani vjerovati u institucije i kako je moguće u Zagrebu ilegalno prodavati cigarete te što je porezna uprava napravila po tom pitanju.

Kome je starica iz Like s mizernom mirovinom od 1400 kuna naštetila jer je htjela od svojih šljiva zaraditi kunu više za goli život prodajući susjedima ili prolaznicima koju litru šljivovice? Država bi joj trebala biti zahvalna što u toj dobi radi i brine se sama za sebe i nije na teretu socijalne države.

– Mogu se nizati razni epiteti, ali, najkraće rečeno, to upućuje na jedno licemjerno društvo. Zakonodavac nije razmišljao o krajnjim posljedicama nekih zakona i propisa i što u praksi znače za pojedine slojeve stanovništva. Bili smo pristali i na mogućnost da se ribarima na obali ukine mogućnost tradicionalnog ribarenja pa smo, hvala Bogu, zbog truda europarlamentaraca dio te mogućnosti da ljudi i dalje ribare vratili. Kod tradicionalnog pečenja rakije uopće se nije razmišljalo što će propisi EU značiti kad se primijene na seljake pa čovjek pomišlja da od zakona stradaju slabiji – kaže sociolog dr. Drago Čengić. U zemlji u kojoj se ne kažnjavaju osobito imućniji utajivači poreza od obale do Zagreba kažnjavanje starice zbog kotla rakije samo može izazvati revolt građana.

– U nizu slučajeva pokazalo se da zakonodavac i politička elita selektivno kroje zakone i tako ih i primjenjuju. U pozadini je politički oportunizam, a u nekim situacijama pravi politički populizam. Na kraju prevagu odnesu zagovornici “običajnog prava” u smislu da se ne dira u skupine koje će ti poslije izazvati probleme u politici – govori Čengić.

Hrvatski apsurdi

Pita se kako se primjenjuju zakoni o komunalnoj naknadi kod gradnje na obali kad domaći plaćaju jeftiniju naknadu od dotepenaca unatoč sustavu ravnopravnosti, a kad gradite na kopnu, podliježete jednakim propisima? Zbog svih apsurda i nepravdi kod nas licemjerno je pozivati se na EU propise kad se kažnjava seljake zbog rakije. Uostalom iz EU nas godinama traže da uvedemo porez na nekretnine, pa to ne radimo zbog zaštite nečijih interesa.

– Možemo li si mi dopustiti luksuz u prostorima koji se intenzivno demografski prazne da ne pokušamo naći ravnotežu između poreznih davanja i ostanka stanovništva na tom području? Državna politika, pa i porezna, mora voditi računa da se smanji porezna presija u područjima koja se demografski prazne, a u nekim slučajevima i da ih se potpuno oslobodi plaćanja poreza. Nije isto živjeti u Zagrebu ili na obali i na periferiji i treba malo više socijalne osjetljivosti imati za periferiju u smislu stambene, porezne i socijalne politike – govori demograf iz Vukovara Dražen Živić, dodajući da treba voditi računa o pravilima i specifičnosti hrvatskog prostora.

>>Hrvatski apsurdi

Ključne riječi

Komentara 101

Avatar navijač
navijač
07:40 07.03.2019.

Izvrstan i istinit članak kakav se rijetko viđa u HR. medijima. Dajte više toga a ne "antifašista" i njihovih laži. Kod nas u Slavoniji na primjer traže one koje peku rakiju po salašima tako što dođu stari i mladi policajac u civilu i predstave se kao otac i sin , a "sin" se ženi pa mu treba više rakije za svatove , kad nađu tko ima dalje znate. Tako su radili samo yugo-udbaši poslije drugog svjetskog rata kad su "čistili tavane".

DU
Deleted user
07:54 07.03.2019.

Pod kraj petog mjeseca imamo priliku reći što mislimo o svemu!

ZI
zip123
07:16 07.03.2019.

Jedino na sirotinju smije,sirotinju ne smatraju ljudima,ne smatraju je svojom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije