Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Političke preferencije

Zašto će dio birača SDP-a i HDZ-a biti za 'protivnika'?

Miroslav Škoro, Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL, Marko Lukunić/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL
1/4
09.10.2019.
u 06:37

Dražen Lalić kaže da se ne može očekivati da će svi birači ljevice biti imuni na PR populizam predsjednice

Političke preferencije kompleksno su pitanje koje ovisi o cijelom nizu društvenih čimbenika. U tom svjetlu treba gledati i istraživanja koja pokazuju da će predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović i njezini najopasniji protukandidati Zoran Milanović i Miroslav Škoro podijeliti ne samo najviše glasova na predstojećim predsjedničkim izborima nego i birače stranaka koje su ih formalno i podržale.

Naime, prema zadnjem istraživanju Promocije plus o preferencijama kandidata za predsjednika Republike rađenom za RTL televiziju, u prvom krugu oko 80 posto HDZ-ovaca svoj bi glas dalo Kolindi Grabar-Kitarović, a njih 15-ak posto Škori. Grabar-Kitarović dobiva i oko 19 posto glasova Mostovih birača iako je ta stranka službeno podržala Škoru, a oko 16 posto birača Mosta glasovalo bi za Milanovića. I Milanović dijeli SDP-ovce, pa bi u prvom krugu za njega bilo 72 posto birača SDP-a, oko 7 posto njih glasovalo bi za aktualnu predsjednicu, a 7,7 posto za Škoru.

Nisu imuni na PR

Jednako su zanimljivi i podatci za drugi krug. Kada bi se u njemu našli Grabar-Kitarović i Milanović, za Milanovića bi bilo 3,2 posto HDZ-ovaca, a za aktualnu predsjednicu čak 10,8 posto SDP-ovih birača. Ni stranke koje su Milanoviću dale potporu nisu jedinstvene po tom pitanju. Čak trećina birača HSS-a glasovala bi za aktualnu predsjednicu, 12,5 posto IDS-ovaca, 14 posto birača stranke Glas, trećina HSU-ovaca...

U srazu Grabar-Kitarović i Škore u drugom krugu, 16 posto HDZ-ovih birača svoj bi glas dalo Škori, a glasovi SDP-ovaca bi se podijelili, i to 33,8 posto bilo bi za sadašnju predsjednicu, a 57,9 posto za Škoru. Oko 20 posto birača Mosta glasovalo bi također u tom slučaju za Grabar-Kitarović iako je ta stranka i službeno podržala Škoru.

U potencijalnoj kombinaciji Škoro protiv Milanovića u drugom krugu, Milanović bi dobio gotovo 16 posto glasova birača HDZ-a, ali bi i Škoro dobio 11,4 posto glasova birača SDP-a. Zanimljivo, u toj situaciji Milanović bi dobio oko 35 posto glasova birača Mosta, a Škoro oko 11 posto glasova IDS-ovaca.

Koji su to razlozi zbog kojih bi SDP-ovci radije glas dali Kolindi Grabar-Kitarović, a HDZ-ovci Milanoviću, pitali smo političke analitičare.

Dražen Lalić kaže da se ne može očekivati da će svi birači ljevice biti imuni na PR populizam predsjednice.

– Ne čudi podatak da će dio SDP-ovaca glasovati za predsjednicu. Više je ona slična nekom neobrazovanom pristalici SDP-a koji sjedi doma i cijeli dan gleda televiziju nego što je neki obrazovani birač HDZ-a sličan Milanoviću – kaže Lalić i dodaje kako se Milanoviću svašta može spočitnuti, ali ne i da je populist koji se poziva na narod. Ne čudi ga ni što će dio HDZ-ovaca glasovati za Škoru. To je, kaže, dio birača koji traži čvrstu ruku, a Škoro se predstavlja kao zaštitnik radikalnih desnih i konzervativnih vrijednosti, a osim toga, dodaje Lalić, postoji i zasićenje predsjednicom.

Škoro kao Kerum

S druge strane, kaže pak Žarko Puhovski, ne treba zaboraviti i da je dio SDP-ovaca jako razočaran Zoranom Milanovićem i oni na biralištima glasuju protiv, ne za Kolindu Grabar-Kitarović.

– I to će napraviti radije nego ostati doma jer na taj način najviše kažnjavaju Milanovića i SDP, tako najviše boli – kaže Puhovski.

Politički analitičar Ivica Relković kaže da su posebno zanimljivi podaci koji pokazuju da bi u drugom krugu u srazu između predsjednice i Škore čak 33,8 posto SDP-ovaca bilo za Grabar-Kitarović.

– To je potvrda da znatan dio SDP-ova biračkog tijela radije bira sadašnju predsjednicu samo zato da na Pantovčak ne bi došao Škoro koji je opasan i HDZ-u i SDP-u. Kada bi u drugi krug ušli Milanović i Škoro, iz istog bi se razloga i postotak onih HDZ-ovaca koji bi radije glasovali za Milanovića povećavao. Nešto slično dogodilo se u Splitu gdje je Škoro bio Kerum – kaže Relković.

Komentara 48

ZA
zubalo_ankica
08:36 09.10.2019.

Ako u drugi krug prođu Kolinda i Škoro, Kolinda nosi pobjedu, jer lijevi sigurno neće podržavati Škorinu "politiku"; ako pak prođe Kolinda i Milanović, sva desnica, a i dio ljevice, opet idu Kolindi

MA
magdalenakristo
07:48 09.10.2019.

Ovo nije ništa čudno. Unutar svake stranke ima različitih grupa ljudi sa različitim gledištima i glasaju sukladno svojim preferencijama. Vjerujem da bi i vise od 10% SDP-ovaca podržalo Kolindu, jer se žena dokazala da zna i može, dok je Milanović ostavio poprilično ružnu sliku o sebi

JO
JOHNNY
08:41 09.10.2019.

Od svih kandidata Kolinda je najumjerenija, najnormalnija, lijepo nas predstavlja u svijetu, ima taj stav i imidž jedne dobre predsjednice #zatostovjerujemuhrvatsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije