Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetla reflektora iznova su, nakon uhićenja, uperena na njegovu obitelj

Zaštitite Gotovininu djecu, i to sina i kćer!

got_zasti.jpg
import
09.12.2005.
u 19:22

U trenutku uhićenja generala Gotovine svjetla reflektora iznova su uperena na njegovu obitelj. U teškom emocionalnom trenutku, najdelikatnijem otkako je general u bijegu, svi su se iznenada zabrinuli nad sudbinom njegova malog Ante.

Svi apeli zvuče izuzetno licemjerno jer dolaze iza dugih godina šutnje u kojima se doslovce nitko od mjerodavnih institucija – uključujući i državnu pravobraniteljicu za prava djece – nije potrudio ni na koji način reagirati na sve šikaniranje kojem je obitelj bila izložena. Tada je izostanak bilo kakve reakcije bilo pitanje političke hrabrosti, baš kao što je sadašnje inzistiranje nad zaštitom malog Ante pitanje tradicionalne hipokrizije našeg društva.

Brak i veza
Kako je, naime, moguće da se od svih mogućih šokova treba zaštititi samo sin kada javnost, baš kao i svi dušobrižnici, odavna zna da Ante Gotovina u Hrvatskoj ima dvoje djece – osmogodišnjeg sina Antu, iz braka s Dunjom Zloić-Gotovinom, te jedanaestogodišnju kćer Anu, iz veze s HTV-ovom urednicom Vesnom Karuzom Podgorelec.  Teško se u toj situaciji ne zapitati ovisi li zaštita djeteta o tome je li njegova majka supruga Ante Gotovine ili nije?

Obje majke u ovoj situaciji ne žele govoriti za javnost i s pravom štite djecu. Dunja Gotovina sa sinom se sklonila iz svog stana na Srebrnjaku i treba se nadati da je u okrilju obitelji i prijatelja pronašla najbolji mogući način da sinu objasni novonastalu situaciju. Malom Anti sada je osam godina i sudeći po nekim informacijama traume kojima je bio izložen proteklih godina ostavile su posljedice.

Njegovi roditelji vjenčali su se 1998. godine kada je Ante i kršten kao jednogodišnji dječak. Kći Ana rođena je u ožujku 1994. godine i general Ante Gotovina dao joj je ime po svojoj majci. Sudeći po oskudnim informacijama koje su sve ovo vrijeme bile dostupne javnosti, djeca ne samo da se poznaju nego su se i intenzivno družila, jer Ante Gotovina ne samo da nikada nije skrivao to da ima izvanbračnu kćer nego se o njoj i brinuo. Vesna Karuza danas je u braku s redateljem Sašom Podgorelcem koji također surađuje s Hrvatskom televizijom i premda nikada nije htjela govoriti o prošlosti i vezi s generalom Gotovinom, nakon nekoliko javnih napada stala je u njegovu obranu upravo izjavom da se on brine o kćeri.

Nemoguće izolirati
Svojedobno je (sredinom 2004. godine) V. Karuza zatražila policijsku zaštitu za sebe i kćer pošto su se u javnosti javile spekulacije o mogućoj otmici jednog djeteta generala Gotiovine, a otmičari su znali da Ana posjećuje brata Antu u stanu na Srebrnjaku.

Danas je bilo koje dijete, a posebno Gotovininu djecu, nemoguće izolirati od vijesti i slika o uhićenju njihova oca.  Nemoguće je stoga pretpostaviti tko će se od njih teže boriti s emocionalnim posljedicama ove krize: curica pred pubertetom ili osmogodišnjak  kojem je otac željeni uzor, a u njegovu ga životu nije bilo više od četiri godine. Koliko-toliko zaštićena je jedino kći Ante Gotovine – Ximena, dvadesetdvogodišnjakinja iz Kolumbije.


Kći Ximena

To mu je prvo dijete iz veze s istoimenom 19-godišnjom Kolumbijkom. Nju je upoznao 1983. kad je došao u Kolumbiju za instruktora specijalaca. Više se nisu čuli pošto je on dobio drugu kćer iz druge veze.


Kći Ana

Druga mu je kći rođena u kraćoj vezi s novinarkom Vesnom Karuzom s kojom se družio u Zadru. Ana je rođena u ožujku 1994., a dobila je ime po Gotovininoj majci. Vesnom se nije oženio, ali su ostali prijatelji. Htio je javiti Ximeni da je dobio još jednu kćer, ali ona mu se više nije javljala na telefon.


Sin Ante

Vjenčao se s Dunjom Zloić, pukovnicom HV-a, koja je bila tajnica pokojnog ministra obrane Gojka Šuška. On im je bio i kum na vjenčanju. Dunja je sinu dala očevo ime u skladu s obiteljskom tradicijom. I kad je dobio sina, Gotovina se nastavio brinuti za svoju kćer Anu, a s Ximenom je izgubio svaki kontakt.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije