Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Stan na Gajni"

Zaštićeni krajobraz brodskog Posavlja dobit će info centar

gajna
Vedran Balen/VLM
26.04.2013.
u 15:48

Projekt uključuje rekonstrukciju i dogradnju tradicijske drvene kuće sa solarnim kolektorima, koja će služiti za poduku i informiranje posjetitelja – kaže ravnatelj ustanove Mario Pavičić.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Brodsko-posavske županije sredstvima zajma Svjetske banke realizirat će 105 tisuća eura vrijedan projekt \"Stan na Gajni\", zamišljen kao informativno-edukacijski centar s poučnom stazom. Ovaj zaštićeni krajobraz nedaleko od Oprisavaca i Slavonskog Broda, koji se prostire na 300 hektara površine, svojevrsna je arka brojnih autohtonih pasmina poput ovce cigaje, crne slavonske svinje, konja posavca, podolskog goveda, hrvatskog ovčara...

- Projekt uključuje rekonstrukciju i dogradnju tradicijske drvene kuće sa solarnim kolektorima, koja će služiti za poduku i informiranje posjetitelja. Uređenje poučne staze podrazumijeva i postavljanje deset info panoa te gradnju tri drvena mostića i odmorišta s pet stolova na trasi staze – kaže ravnatelj ustanove Mario Pavičić.

\"Stan na Gajni\" prvenstveno je namijenjen edukaciji djece, nevladinih udruga, biologa i svih koji se bave zaštitom prirode, ali ne isključuju se ni turističke posjete. Riječ je o jednom od projekata integracije u EU Natura 2.000, za koje je Svjetska banka osigurala zajam od ukupno 20,8 milijuna eura.

Ovim projektom Ministarstvo zaštite okoliša i prirode omogućit će podršku Državnom zavodu za zaštitu prirode, javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode i zaštićenim prirodnim vrijednostima u županijama. Kako je uz Gajnu vezan dugogodišnji rad Brodskog ekološkog društva, tako je i ovaj projekt nadogradnja na svu onu infrastrukturu koju je BED na čelu s dr. Šimom Benešom svojim radom stvorio.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije