Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.04.2020. u 16:45

Treba donijeti odluke kojima će se zaraza držati pod nadzorom, ali i otvarati gospodarstvo i vraćati život na ulice

Mjesec dana od uvođenja strogih mjera za zaustavljanje širenja pandemije novog koronavirusa, zbog kojih je život u cijeloj zemlji stao, nalazimo se pred novom važnom odlukom, koja naše dosadašnje rezultate može poboljšati, ali ih može i pokvariti. Ključno je pitanje je li trenutak za postupno ublažavanje strogih mjera, zbog kojih trpe i građani i gospodarstvo?

Prije mjesec dana zatvoreni su kafići i trgovine, frizerski saloni i obrti, gradski i međugradski promet, a svi koji to mogu rade od kuće. Je li sada napokon došao trenutak za ublažavanje restrikcija? Iako je u nekoliko europskih zemalja odmah poslije Uskrsa počelo, doduše stidljivo, ukidanje pojedinih mjera, pa su tako Danci prije nekoliko dana prvi u Europi otvorili škole i vrtiće, podaci o daljnjem širenju pandemije i rastu broja zaraženih u nizu europskih zemalja i dalje bude sumnju je li se u otvaranje krenulo prebrzo.

 Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kada bi mogla završiti pandemija

Hrvatska je, po svim ključnim pokazateljima, u borbi protiv koronavirusa dosad bila jako uspješna, ali sada mora donijeti odluke kojima će i dalje održavati zarazu pod nadzorom, a istodobno postupno otvarati gospodarstvo i vraćati život na ulice naših gradova. Izolacija koja će trajati unedogled također predstavlja siguran put u propast, ne samo u zdravstvenom nego i u gospodarskom i društvenom smislu. Sudeći prema onome što ovih dana možemo čuti od naših stručnjaka, bez kojih ne bismo uspjeli ostvariti ovako dobre rezultate, jasno je da ćemo morati naučiti živjeti s virusom.

Zahvaljujući dosadašnjim mjerama, uspjeli smo zaustaviti prebrzo širenje virusa, čime smo osigurali da naši bolnički kapaciteti, kreveti na intenzivnoj njezi i respiratori ne budu preopterećeni. To nas zasad čini pobjednicima u ovoj krizi, ali sada moramo krenuti u postupno otvaranje i napuštanje izolacije, ali tako da i dalje virus zadržimo pod kontrolom. Život se vjerojatno na mnogim područjima nikad više neće vratiti na staro, jer će virus neke sfere života zauvijek promijeniti.

Pitanje je hoćemo li se ikad više ponovno rukovati i hoćemo li ponovno odlaziti na koncerte ili utakmice. Međutim, morat ćemo nastaviti živjeti i raditi, slušajući i dalje upute naših stručnjaka i epidemiologa, jer sve drugo dosadašnju bi pobjedu pretvorilo u poraz.

 

Komentara 1

ZE
Zambija export-import
20:13 18.04.2020.

Komemoracije u Jasenovcu, Srbu, Sutjesci, Veljunu, Glini i ostalih 12 milijuna lokacija ne smiju stati, kao ni obnova Titovog Galeba,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije