Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PFIZER/BIOTECH

Zaradili milijarde na cjepivu protiv koronavirusa, a sad otkrili što planiraju s tim bogatstvom

FILE PHOTO: Ugur Sahin, CEO and co-founder of German biotech firm BioNTech, is interviewed by journalists in Marburg
Foto: Fabian Bimmer/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
15.05.2021.
u 15:11

BioNTech je u prvom kvartalu prošle godine još bilježio gubitak od pedesetak milijuna eura, ali svi troškovi istraživanja i ulaganja su se debelo isplatili. Trenutno ova tvrtka radi na tomu da još više poveća proizvodnju kako bi što prije pokrili potražnju za cjepivom u čitavom svijetu

Kompanija BioNTech se svojim cjepivom protiv koronnavirusa uzdigla u sam svjetski vrh - i financijski. Međutim, već i sad razmišljaju o tome što će biti nakon što pandemija završi te spremaju golemu investiciju u Singapuru. 

Ova tvrtka iz njemačkog Mainza je povećala svoj promet u prvom kvartalu ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine za preko 70 puta na oko 2 milijarde eura, a dobit se utrostručila u usporedbi s prethodnim kvartalom na oko 1,1 milijardu eura, piše DW. Očekivano to je zasluga cjepiva. 

- Obzirom na naše cjepivo sam izuzetno sretan zbog jedinstvene izvrsnosti našeg tima i suradnje s našim partnerom Pfizerom. Do danas smo isporučili preko 450 milijuna doza u 91 zemlju diljem svijeta -izjavio je ovog ponedjeljka jedan od osnivača tvrtke BioNTech, Ugur Sahin na virtualnoj konferenciji za novinare.

BioNTech je u prvom kvartalu prošle godine još bilježio gubitak od pedesetak milijuna eura, ali svi troškovi istraživanja i ulaganja su se debelo isplatili. Trenutno ova tvrtka radi na tomu da još više poveća proizvodnju kako bi što prije pokrili potražnju za cjepivom u čitavom svijetu. No, već sad su prestali o sebi razmišljati kao o novom igraču u svijetu farmacije, nego su spremni preuzeti ulogu globalnog koncerna koji će imati posla i nakon što pandemije korone završi. Specijalnost će im i dalje biti cjepiva protiv zaraznih bolesti, ali i preparati protiv karcinoma.

VIDEO: EU uvodi COVID putovnice, Vijeće Europe upozorava na ljudska prava

Planovi i za vrijeme nakon korone

Kad je riječ o cjepivu, BioNTech planira osnovati sjedište za regiju jugoistoka Azije. U Singapuru je planiran pogon u kojem će se moći proizvesti i do milijardu doza cjepiva godišnje, ali tu ne misle samo na koronu. 

- Mi gledamo dalje od COVID-a 19. Nadamo se da ćemo tu stvoriti kako regionalni, tako i možda globalni opskrbni centar za čitav niz različitih cjepiva i terapeutskih preparata - izjavio je Sahin za novine FAZ. Tu je i dalje riječ o genetski modificiranim preparatima kojima se proriče velika uloga u medicini, sve do borbe protiv raka.

U njemačkoj tvrtki ne žele konkretno govoriti o visini ulaganja, ali u svakom slučaju će u pogon u Singapuru biti uložena sredstva "u visini od više stotina milijuna američkih dolara", kaže suosnivač tvrtke. Kako javljaju mediji, Singapur je spremno prihvatio i sam sudjelovati u investiciji, a tamošnji pogon bi trebao početi s radom već godine 2023, piše DW. 

Singapur će biti već drugi korak u ekspanziji BioNTecha. Još prošle godine je osnovano sjedište i u Cambridgeu u američkoj saveznoj državi Massachusetts. Dosad je tvrtka iz Mainza tek težila suradnji s Kinom. Tamo je dogovorena suradnja s kineskim farmaceutskim koncernom Fosun koji je također nedavno najavio gradnju novog proizvodnog pogona također kapaciteta od oko milijardu doza cjepiva godišnje. Zapravo preparat BioNTecha protiv koronavirusa tek čeka dopuštenje za uporabu u Kini i dozvola bi trebala biti izdana najkasnije ovog srpnja.

Impfspritze | usage worldwide /DPA/PIXSELL
Foto: Frank Hoermann/DPA/PIXSELL

Cjepiva će već ubrzo biti dovoljno za sve

Najveći kupac BioNTecha je još uvijek Europska unija. Bruxelles očito naručuje od svih proizvođača daleko više doza nego što uopće ima stanovnika u Uniji. Od BioNTecha je već naručeno još 900 milijuna za razdoblje od prosinca ove godine do godine 2023. s opcijom za još 900 milijuna.

Europska unija je još uvijek 'srdita' na britansko-švedsku tvrtku AstraZeneca i njezinu politiku isporuke u kojoj je Europska unija prošla mnogo gore nego Velika Britanija. Trenutno se već vodi i spor protiv te farmaceutske tvrtke pred jednim belgijskim sudom, ali je upitno hoće li Bruxelles uopće željeti dalje nabavljati preparate AstraZenece.

Kako izgleda, u Europskoj uniji će već u najskorije vrijeme biti dovoljno doza cjepiva, ali u siromašnijim zemljama je stanje mnogo lošije. Nakon što je to već nekoliko puta bila tema i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, nedavno je i američki predsjednik Biden dopustio mogućnost suspenzije patenta na cjepivo protiv korone kako bi ga mogli proizvoditi i u siromašnijim zemljama. Ugur Sahin iz BioNTecha to ne smatra idejom koja će mnogo pomoći suzbijanju pandemije, jer čak i kad bi se suspendirao patent, trebat će najmanje godina dana dok se bilo gdje uopće napravi pogon koji bi bio u stanju proizvoditi takve složene preparate.

I drugi stručnjaci koji prate rad farmaceutskog sektora ne misle da će to biti nužno: ne samo BioNTech nego i drugi proizvođači cjepiva već rade na proširenju kapaciteta i u veoma dogledno vrijeme će biti dovoljno preparata za sve. Isto tako je očita i politička volja imućnijih zemalja da pomognu siromašnima nabaviti dovoljno cjepiva za svoje stanovništvo.

Komentara 17

DU
Deleted user
16:43 15.05.2021.

Mogu pare dobro uložiti u novu plandemiju...

DU
Deleted user
16:34 15.05.2021.

Stvarni profit se skriva ali očito da tvrtka pfizer sada vrjedi 300 puta viša

DU
Deleted user
17:52 15.05.2021.

Uloziti u nova cjepiva i nove viruse,sve po zelji i narudžbi narucitelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije