Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
socijalna reforma

Zar 780 tisuća eura samo za konzultante?

kolica,šetnja,djeca
Goran Stanzl/PIXSELL
09.05.2015.
u 06:30

Dr. Jasna Ćurković Kelava, bivša pomoćnica resorne ministrice, pitala je na što će se potrošiti 70 milijuna eura kredita Svjetske banke

Provede li se predložena socijalna reforma, oslabit će se povjerenje u centre za socijalnu skrb, upozorio je prof. Gojko Bežovan jučer na okruglom stolu o sustavu socijalne skrbi. Analiziralo se najavljeno osnivanje jedinstvenog novčarskog centra u tijelima državne uprave, gdje bi se do kraja 2017. isplaćivale novčane socijalne pomoći, dječji doplatak, rodiljske i roditeljske potpore te naknade za nezaposlene. Svi se slažu da postojeći sustav koji ima čak 80 različitih socijalnih naknada treba mijenjati, no niz je primjedbi. Gotovo su unisoni pravni stručnjaci i socijalni radnici da se objedinjena naknada treba isplaćivati u centrima za socijalnu skrb, a ne u uredima državne uprave.

– Naziv "zajamčena minimalna naknada" umjesto "socijalna pomoć" je nerazumljiv, a nejasno je kako će se administrativne prepreke smanjiti – navodi Bežovan.

Postavilo se pitanje troškova osposobljavanja ureda državne uprave za uspostavu JNC-a. Dr. Jasna Ćurković Kelava iz Doma za djecu Zagreb, bivša pomoćnica resorne ministrice, pitala je na što će se potrošiti 70 milijuna eura kredita Svjetske banke i koliko će ići za deinstitucionalizaciju socijalne skrbi, ako je tu predviđeno samo 780 tisuća eura za konzultante.

Pomoćnik ministrice socijalne politike Hrvoje Sadarić kazao je da se ne može čekati dok djeca gladuju, a sustav je potkapacitiran. Najavio je da JNC počinje raditi u listopadu te da je već provedenim objedinjavanjem četiriju naknada za 15% smanjena mogućnost zloporaba i grešaka.

>>Ni nama ni Grčkoj za dugove i pad nije kriva Njemačka

>>Osiromašeni, uživajte u slatkorječivosti do izbora

Komentara 6

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
08:35 09.05.2015.

Nadam se da će sljednica Komunističke partije, reformirani komunisti - SDP, na sljedećim izborima ponovno biti tamo gdje im je mjesto i gdje su i bili kada je došla demokracija 1990.: na par postotaka. Svaki dan njihove vlasti, dan je izgubljen za Hrvatsku. A štetu ćemo plaćati godinama.

AR
aristip
08:46 09.05.2015.

Zašto ne otvoreno reći u ministarstvima i državnim poduzećima Fimi mediu su zamijenili famozni konzultanti. Pitanje je samo dali će nova Vlada, od ove se ionako ništa više i ne očekuje, imati volju ovo riješiti ili će se sve spremiti pod tepih.

IB
iva.begovic
08:30 09.05.2015.

Bravo za gđu. Kelava što se usudila postaviti pravo pitanje. Vjerujem da je ona i otišla iz ministarstva jer nije mogla podnositi spregu ministrice s nekim udrugama, a koja je naročito izražena u deinstitucionalizaciji. U socijali se vrte veliki novci u raznim projektima od kojih potrebiti imaju najmanje ili gotovo nikakve koristi. Molim novinare da to malo istraže i da i oni poput gđe. Kelava počnu ministrici postavljati prava pitanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije