Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žale se domaće banke

Više od 50 žalbi na nagodbu u Agrokoru

Agrokor
Igor Soban/PIXSELL
24.07.2018.
u 23:19

Vjerovnici se žale na neobjektivne kriterije priznavanja potraživanja, ali u koncernu očekuju da će sud priznati da su svi tretirani jednako

Do posljednjeg dana za predaju žalbi u slučaju nagodbe Agrokora pristiglo je više od 50 podnesaka.

Neki od njih usmjereni su na sadržaj same nagodbe dok se dobar dio odnosi na sadržaj zapisnika s ročišta na kojem se glasovalo o tekstu nagodbe. U tim slučajevima bila je riječ o prigovorima na podatke iz tablica uglavnom vezane uz visinu potraživanja koja nisu naplaćena. Ipak, ozbiljan dio žalbenih podnesaka odnosi se na prigovore nagodbi koje su, kako se može saznati, predali Adris grupa, Nova TV, Medika, ali i četiri domaće banke među kojima najveća potraživanja imaju Raiffeisen Bank i Addico banka.

To su ujedno i najveća imena među stotinjak tvrtki koje su glasovale protiv nagodbe, a, podsjetimo, tražbine tih kompanija imaju ukupnu vrijednost od 4,74 milijarde kuna, odnosno oko 640 milijuna eura.

Pritom se na tražbine Adris grupe i Raiffeisen banka odnosi 350 milijuna eura potraživanja. U žalbama se navodno kao argument najčešće spominju neobjektivni kriteriji priznavanja potraživanja, a problematizirani su i pojedini dijelovi nagodbe za koje dio vjerovnika nije siguran na kojem se pravnom argumentu temelje. U koncernu drže da će žalbe koje se tiču nezadovoljstva postotkom namirenja potraživanja biti uglavnom odbačene ako Visoki trgovački sud, koji će odlučivati o žalbama, zadrži stav koji je imao Trgovački sud, a to je da se prema svim vjerovnicima primjenjuje isti kriterij u modelu namirenja.

O detaljima žalbi više će se znati kada ih sudske vlasti objave na službenim stranicama, a to se očekuje do kraja tjedna. Iako je u ponedjeljak istekao rok za osobnu predaju podnesaka, sud još čeka eventualne podneske koji će pristići poštom. Kako smo i napomenuli, žalbe će rješavati Visoki trgovački sud, a očekuje se da će se nakon njihova rješavanja, najkasnije potkraj rujna, znati hoće li biti i potvrđena pravomoćnost nagodbe vjerovnika Agrokora. Bude li ona potvrđena, za potpunu implementaciju nagodbe kojom su podijeljeni udjeli u novom Agrokoru najvećim vjerovnicima koncerna, ostat će još razriješiti parnicu kojom će vlasnici obveznica morati dokazati opravdanost svojih tražbina jer bez toga neće moći naplatiti dug s 25 posto udjela u novom koncernu. Na putu im stoji Adris grupa koja im je osporila sve tražbine još početkom godine.

>> Lovren odlično raspoložen: Agrokor je u padu, a mi smo u usponu

Agrokor
1/13

Komentara 1

ZA
zaokica
00:58 25.07.2018.

mozes mislit samo srbi i komunjarski opegeovci ...dajte samo dajte

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije