Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ranko Ostojić:

'Zaprimio sam vrlo argumentirano izvješće SOA-e. Nisu potvrđene optužbe Mektića'

Ranko Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
15.03.2019.
u 14:07

Argumentirano su odgovorili na sve iznesene optužbe, a to što netko ne vjeruje ni u institucije vlastite države, onda misli da mu to dozvoljava da blati drugu državu, kazao je Ostojić

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić izvijestio je da je "promptno zaprimio vrlo argumentirano" izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije o navodnom terorističkom djelovanju hrvatskih obavještajaca u BiH.

Podsjetimo, izvješće je zatražio nakon optužbi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da su hrvatski obavještajci bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u toj zemlji djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija kako bi se potvrdile optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je „BIH leglo terorizma“.

- O detaljima izvješća ne mogu govoriti, ali sam zadovoljan time što sam dobio vrlo argumentiran i kvalitetan odgovor SOA-e u kojem nije potvrđeno da su se dogodile stvari za koje je Mektić optužio Hrvatsku. Argumentirano su odgovorili na sve iznesene optužbe, a to što netko ne vjeruje ni u institucije vlastite države, onda misli da mu to dozvoljava da blati drugu državu – kazao je Ostojić dodavši kako očekuje i brzu reakciju Hrvatske na ovakve optužbe bez dokaza i argumenata.

- Hrvatska je dio EU i u situaciji u kojoj bi se dokazalo istinitim da potiče ili pomaže terorizam, bila bi vrlo opasna i za EU, a vjerojatno bismo dobili i sankcije od EU. Ovdje je evidentno bez dokaza, bez optuživanja i ne po prvi put, dobivamo istu situaciju od iste osobe, što je vrlo neozbiljno za jednog visokog dužnosnika. To se očito koristi za unutarpolitičke odnose u BiH – tvrdi Ostojić zaključivši kako se nada da nikome neće pasti na pamet da taj način radi iz Hrvatske prema BiH.

- Imali smo nekih takvih naznaka, što nije dobro i nije dobro za dobrosusjedske odnose, a stabilnost BiH je važna Hrvatskoj – poručuje.

Branimir Bunjac iz Živog zida, i sam član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost još nije vidio izvješće SOA-e, ali detaljno će ga proučiti do idućeg tjedna kada sigurnosno-obavještajne agencije ionako podnose izvješća o svom radu pred članovima Odbora. Misli, kaže, da SOA ima određenih slabosti, te da "postoje sumnje u politički utjecaj, ali nema konkretna saznanja pa će imati otvorene oči".

- Da nisu postojale ozbiljne sumnje da je hrvatska strana Srbima u ratu prodavala naftu, i kada bi hrvatska politika prema Bosni i Hercegovini bila iskrena, kada se ne bi slavila Republike Srpska, i ne bi podržavalo okupljanje četnika u Višegradu, tada bi jučerašnje izjave bile smješne, ali u ovakvim kontacijama one padaju na plodno tlo i to je problem naše vanjske politike prema BiH, jer ne nastupamo iskreno pa nam mogu gurati takve podvale – komentira Bunjac.

Predsjednik Kluba Zastupnika HDZ-a Branko Bačić podsjetio je da se SOA odmah jučer očitovala o tim "besmislicama i manipulacijama".

- Treba pitati Dragana Mektića zašto je baš jučer kad je Andrej Plenković sudjelovao na znanstveno-stručnom skupu u Neumu on govorio da Hrvatska potiče terorizam u BiH – primjetio je Bačić.

Video: Pogledajte obuku kosovske vojske

Komentara 3

Avatar andrej II  kara von bruxeles
andrej II kara von bruxeles
15:24 17.03.2019.

Ostojić mi je zadnja osoba na listi pozitivnih.... ali ovakav stav i izjava su za poštovanje i vraćaju tračak nade u izabrane predstavnike...

KO
koriolis
16:54 15.03.2019.

Ovo je amaterski rad,priucenih BH spijuna.

KO
komar64
18:09 15.03.2019.

Ma kakvi špijuni...njima je još uzor zagor tenej i blek stena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije