Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE PRIZNAJE PORAZ

Zapovjednik vojske Trumpu: Prisegnuli smo ustavu, ne vama

President Trump speaks at the Pentagon for 9/11
Foto: Kevin Dietsch/DPA/PIXSELL
1/6
14.11.2020.
u 06:59

Razbuktao se i novi sukob, onaj medijski, između Trumpa i do jučer “njegova” Fox Newsa, pa poraženi predsjednik najavljuje pokretanje vlastite TV postaje.

Predsjednik Donald Trump ne želi priznati poraz od izabranog predsjednika Joea Bidena na izborima zbog čega čak i američki generali govore da nisu prisegnuli služiti bilo kojem pojedincu, već ustavu.

“Najsigurniji izbori u povijesti”

Za to vrijeme Trump, prema brojnim izvješćima, planira nakon što ode s vlasti osnovati novu medijsku kuću kojom bi kontrirao Fox Newsu, tijekom mandata uglavnom bliskom Trumpu, ali odnedavno i sve više nezavisnoj televizijskoj postaji, koja je još uvijek najsnažniji glas konzervativaca u SAD-u. Za to vrijeme nastavlja se borba u Demokratskoj stranci o ideologiji koju bi ona trebala zastupati tijekom Bidenova mandata. Prošlog utorka Biden je na predsjedničkim izborima pobijedio Trumpa, koji je pak izbore proglasio nelegitimnima i namještenima.

Zbog toga ne samo da je odbio čestitati Bidenu, već još uvijek tvrdi da je upravo on pobjednik te da će to dokazati presude na tužbe koje je podnio. Zbog toga se velik dio američke javnosti pita kako će teći prijenos vlasti u siječnju s Trumpa na Bidena koji je trenutačno potpuno izgledan. Mnogi su se zato i pitali kome će lojalna biti vojska, predsjedniku koji još stoluje u Bijeloj kući ili nadolazećem jasnom pobjedniku izbora. Šef glavnog stožera američke vojske Mark Milley bio je vrlo jasan:

– Mi smo jedinstveni među vojskama. Ne polažemo prisegu kralju ili kraljici, tiraninu ili diktatoru. Ne polažemo zakletvu pojedincu. Ne polažemo zakletvu državi, plemenu ili religiji. Mi zakletvu polažemo na ustav. I svaki vojnik, svaki mornar, pilot, marinac, svatko će od nas braniti taj dokument, bez obzira na osobnu cijenu – rekao je Milley. Takva je izjava u normalnim okolnostima potpuno nezamisliva za jednog američkog generala. I to svjedoči o drami kroz koju SAD prolazi.

No, ovu situaciju bez presedana, smatraju brojni Trumpovi kritičari, stvorio je upravo predsjednik svojim nepriznavanjem poraza i proglašavanjem izborne krađe, bez sveobuhvatnih dokaza. Važno je isto tako naglasiti da je Trump proveo neku vrstu čistke u vojsci, uključujući i nedavnu smjenu ministra obrane Marka Espera. To je jedan od razloga zašto Milley naglašava apolitičnost vojske.

Kako bi kontrirali Trumpovim stalnim izjavama o ukradenim izborima, koje je ponovno naglasio u četvrtak kada je na Twitteru napisao da su mu oteli 2,7 milijuna glasova, skupina dužnosnika koji su radili na izborima na federalnoj, državnoj i lokalnoj razini objavila je izjavu kojom su izbore proglasili “najsigurnijima u američkoj povijesti” te su rekli da “ne postoje dokazi” da su sustavi glasovanja bili kompromitirani. Nisu spomenuli Trumpa, ali jasno su se obraćali njemu, kao i njegovim suradnicima i pristašama koji izbore proglašavaju nelegitimnima, a koji uključuju i republikanske senatore.

Drugi republikanci založili su se, pak, za to da obavještajne službe počnu brifirati Bidena kao izabranog predsjednika, kako bi imao sve potrebne informacije jednom kad zasjedne u Bijelu kuću. Za to se vrijeme na desnici razbuktao novi sukob – onaj medijski, između Donalda Trumpa i Fox Newsa. Trump je na Twitteru napisao da se “gledanost Fox Newsa potpuno raspala”. Kako je ta televizija lakmus-papir konzervativnog mišljenja u SAD-u, ona i Trump tijekom gotovo čitavog mandata vrlo su dobro surađivali.

No, tijekom izborne noći Fox je prvi proglasio Bidena pobjednikom u Arizoni, na što su Trumpovi pristaše počeli prosvjedovati ispred biračkih odbora uzvikujući da je “Fox News sranje”. Na kraju je Fox ipak bio u pravu jer je Biden pobijedio u toj državi. Prije nekoliko je dana i jedan od nezavisnih voditelja Neil Cavuto prekinuo emitiranje izjave Trumpove glasnogovornice kada je počela govoriti o krađi izbora. Trump je na Twitteru optužio tu televiziju da je zaboravila da je popularna postala upravo zbog njega.

I zaista, medijima je Trump pomogao: kako izvještava britanski Economist, od 2015. gledanost Fox Newsa porasla je za trećinu, ali je i gledanost MSNBC-ja, daleko najljevije televizije prepune novinara kritičnih prema Trumpu, porasla gotovo tri puta.

Predmet ismijavanja komičara

Zbog svega toga, piše portal Axios, Trump je rekao svojim prijateljima da planira uspostaviti digitalnu medijsku kuću kojom bi konkurirao Foxu. Prema tom izvještaju, radilo bi se o internetskoj televiziji koja bi privlačila mnoge gledatelje Foxa. Predsjednik je u prošlosti već znao apelirati na svoje pristalice da umjesto Foxa gledaju televiziju One America News Network, koja je poznata kao širitelj teorija zavjere i predmet je ismijavanja američkih komičara te struka upozorava da su njezini novinarski standardi mnogo niži nego na Foxu.

Na drugoj strani političkog spektra, demokrati si i dalje međusobno spočitavaju krivnju zbog slabijih rezultata od očekivanih za Kongres. Centristički demokratski senator iz Zapadne Virginije Joe Manchin obećao je u Senatu blokirati bilo kakvu “suludu socijalističku agendu”, uključujući i povećavanje broja sudaca Vrhovnog suda. Na Twitteru je pak napisao: “Uskratite sredstva policiji? Uskratite moje dupe... Mi smo stranka radnih ljudi. Želimo zaštititi američka radna mjesta i zdravstvo. Nemamo socijalističku agendu i ne vjerujemo u uzimanje novca policiji”.

VIDEO: Trump i Melania napali medije: “Kako je moguće da jadni mediji proglase tko je pobjednik?”

Ključne riječi

Komentara 149

PL
@ploto@
08:21 14.11.2020.

Soroševi bojovnici se po redu javljaju sa propagandom koju su provodili još od izbora Trumpa za predsjednika. Trump je bio neželjeni predsjednik,koga je izabrao narod unatoč dubokoj državi i njenim plačenicima diljem svijeta pa i ovdje na VL.

Avatar dzambo
dzambo
08:18 14.11.2020.

A sta ce mo sa svim onima u Americkom Kongresu koji su isto ''prisegnuli tom istom ustavu'' gdje su se zakleli da ce stiti Americku granicu i postivati zakone koji postoje i na snazi su za ''imigrante i ilegalne imigrante''...a ovamo na sav glas nepostivaju te zakone i zele da sto vise ilegalnih imigranata dodje....netreba zid...netreba ovo...netreba ono...a kad ih se uhvati u ilegalnom prelasku ovi iz Kongresa na sav glas trube da ih se pusti u Ameriku pa ce se oni sami ''vratiti'' na sud ponovo da vide hoce li biti deportirani ili ne....naravno da se nece pojaviti na sudu...pa ne bi niko kad im se tak fino izaslo u susret u ilegalnom prelasku granice....to medije okolo nepisu ZA TAJ zakon i za tu ''prisegu''....nego samo ako Trump to postuje i taj zakon sprovodi u djelo...to vise nije normalno sta sve Medije i ljevicari postivaju a sta ne....kad ljevicarii krse zakon i tu prisegu e onda ''nikom nista'' a kad Trump postiva tu prisegu i zakon e onda oni na sav glas okolo....ma sve je to jedno te isto ko one dvije b.... u New-Yorku gdje su zabranili okupljanje u restoranima i skraceno vrijeme a ovamo dozvoljavaju proteste gdje bilo na tisuce na ulicama i to danima a i sad ove poslije ovih izbora....cudan jer ovo neki virus koji za na primjer u New-Yorku vazi za jedne a za druge ne...i dzaba je sad da se bilo sta odredjuje za bilo koje mjere u vezi ovog virusa kad su mnogi vidjeli do sad svojim ocima da virus je opasan za jedne dok za neke druge nije ko da su oni drugi imuni

DU
Deleted user
08:11 14.11.2020.

Eto i Večernjak proglasio pobjednika! Znate li vi tko službeno proglašava pobjednika u USA?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije