Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepredvidiva situacija

Zapovjednik Vojske Srbije ne isključuje mogućnost vojne reakcije na Kosovu

12.03.2019.
u 12:57

Načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije (GŠ VS), general potpukovnik Milan Mojsilović rekao da je VS u stalnom kontaktu sa snagama KFOR-a, čija je 'odgovornost osigurati stabilno stanje na čitavom teritoriju Kosova'

Načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije (GŠ VS), general potpukovnik Milan Mojsilović ocijenio je danas, u povodu pojačanog prisustva policije na sjeveru Kosova, da je stanje sigurnosti "stabilno", ali "jako nepredvidivo" i rekao kako on "kao vojnik" ne može isključiti vojno reagiranje.

Mojsilović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je VS u stalnom kontaktu sa snagama KFOR-a, čija je "odgovornost osigurati stabilno stanje na čitavom teritoriju Kosova".

"Mi smo primarno zainteresirani za zaštitu naših građana ne samo na sjeveru, nego i na jugu, na čitavom teritoriju Kosova i Metohije", rekao je general Mojsilović.

On je ocijenio da postoji "otvoreno sigurnosno pitanje" u zemlji i poručio da vojna reakcija trenutno nije opcija, ali je, kao vojnik, ne može isključiti. "Predsjednik Republike i vlada i cjelokupan državni aparat opredijeljeni su za mirno rješenje stanja na Kosovu i Metohiji, tako da je opcija vojnog reagiranja trenutno isključena, odnosno, trenutno se ne razmatra. Ja kao prvi vojnik ne mogu je isključiti, ali mogu reći građanima da se trenutno ne razmatra", rekao je Mojsilović.

On je naglasio kako je Vojska Srbija "u potpunosti spremna" odgovoriti na sve eventualne sigurnosne izazove i krize u regiji i najavio veliki vojno-policijski mimohod u Nišu 24. ožujka, u povodu 20. obljetnice početka NATO bombardiranja tadašnje SR Jugoslavije.

"Naravno da nećemo moći pokazati sve čime raspolažemo, ali ćemo pokazati svoju sposobnost i spremnost, pokazati da je vojska spremna i motivirana ispuniti sve zadatke", istaknuo je načelnik GS Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Zapadni vojni savez započeo je 24. ožujka 1999. godine bombardiranje vojnih ciljeva i infrastrukture u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu, a petomjesečnom kampanjom zračnih udara okončani su srpsko-albanski sukobi na Kosovu nakon kojih su se s tog teritorija povukle vojne i policijske snage tadašnje SR Jugoslavije. 

Video: Pogledajte kako je ruski lovac presreo švedski istraživački avion koji je letio iznad Baltika

 

Ključne riječi

Komentara 58

DU
Deleted user
13:42 12.03.2019.

ne isključuje mogućnost vojne reakcije......vojne reakcije. zar nije vojne akcije.

Avatar Trica
Trica
15:20 12.03.2019.

Ne daj Bože rata , opet bi sirotinja nastradala.

DU
Deleted user
16:38 12.03.2019.

Kada su Hrvatska i Srbija imale onaj konflikt oko kamiona na granici,ceo svet je video da je Srbija bila u pravu,i konflikt je resen za nekoliko dana.Hrvatska je morala slusati svet.Isto bi se desilo,i da su uloge bile obrnute.Kosovo uvodi carine 100%,sto je protivzakonito,i protiv svih medjunarodnih zakona.Prekrsaj,10 puta veci od onog kojeg je Hrvatska tada ucinila.I,sta se desava?Albanci i dalje drze te carine-a svet ih "kao opominje",da ih moraju skinuti.Ha,ha.Pa i deca bi shvatila o cemu se radi.Isti primer,kao sa porodicama koje imaju dva sina.Jedan je 4,a drugi 10 godina.Onaj mali non-stop pravi probleme,a roditelji ga ne mogu kazniti?Ne budimo smesni...Posto Kosovo nije ucinilo nista,a Srbija uglavnom sve,sto se od njih trazi(to svet cak i priznaje,da ironija bude veca)-sve je jasno.Barem onima koji iskreno zele shvatiti situaciju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije