Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužili je

Zaposlili je na projektu za teže zapošljive žene i dali joj otkaz. Sud kaže da je moraju vratiti na posao...

Županijski sud u Varaždinu
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
08.09.2020.
u 09:57

Saslušani su i korisnici projekta "Zaželi" koji su imali samo riječi hvale za nju. Sud je na kraju presudio da je odluka o otkazu donesena protivno odredbama Zakona o radu.

Ženu koja je zaposlena preko EU projekta "Zaželi" i dobila otkaz, Općina Donja Voća mora vratiti na posao jer je Općinski sud utvrdio da je otkaz bio - nezakonit.

Općina joj, prema nepravomoćnoj presudi, mora isplatiti 24.555 kuna za razdoblje od srpnja prošle godine do veljače 2020. Odbijen je protutužbeni zahtjev Općine da se raskine ugovor o radu sklopljen 16. srpnja 2018. i njegov aneks, a Općina mora platiti i 7500 kuna parničnih troškova.

Zaposlenica na projektu osmišljenom upravo radi zapošljavanja teško zapošljivih supina žena koje tijekom njegova trajanja pomažu starijim i nemoćnim osobama, rekla je da je s Općinom potpisala ugovor na određeno vrijeme, na rok od 23 mjeseca, no početkom kolovoza 2019.

Općina joj je dala izvanredni otkaz zbog teške povrede obveze iz radnog odnosa, bez obveze poštivanja otkaznog roka. Navodi da je trebala koristiti godišnji odmor od 14. do 23. lipnja 2019., no iskoristila je samo četiri dana jer je 17. lipnja završila na Hitnoj zbog kontuzije prsnog koša.

Otvoreno joj je bolovanje od 18. do 28. lipnja. Nakon prekida bolovanja 29. lipnja kao članica kulturno-umjetničkog društva nastupila je na manifestaciji koja se održavala toga dana. Glumila je u predstavi. Kad je Općina saznala za to, optužila ju je da je sudjelovala na manifestaciji za vrijeme bolovanja, i dala joj, kako tvrdi, na potpis odluku o privremenom udaljenju s posla ili odluku o umanjenju plaće za 50 posto.

Ništa od toga nije htjela potpisati, pa je odluku o privremenom udaljenju s posla primila poštom. U Općini smatraju da je tužba nedopuštena. Kažu da su je više puta pozivali na razgovore kako bi opravdala nedolaske na posao i neodgovorno ponašanje, a kad je odbila potpisati odluke o privremenom udaljenju s posla i smanjenju plaće, nisu imali drugog izbora nego dati joj otkaz.

Saslušani su i korisnici projekta "Zaželi" koji su imali samo riječi hvale za nju. Sud je na kraju presudio da je odluka o otkazu donesena protivno odredbama Zakona o radu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije