Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovoljni uvjetima

Zaposlenici osječkog Županijskog i Općinskog suda prosvjedovali zbog plaća

prosvjed
Foto: Suzana Lepan Štefančić
1/2
16.05.2019.
u 12:09

Prosvjedom su se pridružili kolegama iz drugih gradova koji su ranije također izražavali nezadovoljstvo

Pedesetak zaposlenika osječkog Županijskog i Općinskog suda održalo je danas mirni prosvjed. Okupili su se pred zgradom suda i izrazili nezadovoljstvo plaćama koje primaju.

Prosvjedom su se pridružili kolegama iz drugih gradova koji su ranije također prosvjedovali.

Naime, početnička plaća sudskog zapisničara iznosi 3.200 kuna, a zaposlenici s radnim stažom od 40 godina primaju plaću od najviše 4.500 kuna.

Foto: Suzana Lepan Štefančić

Zaposlenici, službenici i namještenici županijskog, općinskog i trgovačkog suda u Bjelovaru te županijskog i općinskog državnog odvjetništva u Bjelovaru iskoristili su stanku u četvrtak za mirni prosvjed kojim žele upozoriti na, kako smatraju, nepravedan način na koji Vlada planira povećanje plaća u rujnu.

Prosvjednici ističu da se planirano povećanje plaća od devet posto odnosi samo na dio zaposlenika, a ne na sve njih. Stoga, kažu, neka se plaće povećaju ili svima ili nikome.

"Vlada je donijela odluku prema kojoj će, na nivou Hrvatske, veću plaću dobivati otprilike dvije trećine zaposlenih, dok preostala trećina neće. Povećanje plaća  ne odnosi se na radna mjesta kao što su informatičari, računovodstveni djelatnici, arhivari, ovršitelji, referenti, domari, vozači i čistačice. Oni nisu ušli u skupinu kojoj bi plaća trebala biti povećana, a to nije ni pošteno ni korektno", ističe sindikalna povjerenica Općinskog suda u Bjelovaru Aleksandra Knežević.

Dodaje kako je okupljanje zaposlenika mirni prosvjed za vrijeme pauze, a ne štrajk.

"Ovom odlukom razdvojena je masa ljudi, a s našim zahtjevom solidarizirali su se svi koji rade na sudu. I oni namještenici i službenici kojima je namijenjeno povećanje, ali i suci jer svi smatramo da ovo nije pravedno i korektno. Plaće nam nisu povećavane godinama, koeficijenti su isti od početka 90-ih i nećemo odustati od svojih zahtjeva", poručuje Knežević.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije