Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NCVVO

Zaposleni demantiraju uštede ravnateljice Jukić

Maja Jukić
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
21.10.2014.
u 18:47

Zaposleni tvrde da su izloženi mobingu ravnateljice Jukić, a da je u tome podržava predsjednik Upravnog vijeća Petar Bezinović.

Nesređeno stanje i loši međuljudski odnosi u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, krovnoj instituciji za provođenje državne mature i dalje se zaoštravaju. Nakon što su članovi Upravnog vijeća danas održali sastanak sa zaposlenima i obavijestili ih da ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maja Jukić(na slici) uživa njihovu punu podršku, zaposleni su odlučili demantirati niz podataka koje su ravnateljica i predsjednik Upravnog vijeća dr. sci. Petar Bezinović posljednjih dana iznosili u javnost.

Kao što je poznato, ravnateljica Centra Maja Jukić radničkom vijeću svoje ustanove krajem rujna uputila je izvješće u kojem se pohvalila uštedama od čak 11 milijuna kuna. Nezadovoljni stanjem u Centru i odnosom ravnateljice zaposleni su održali sastanak, a s njega su ravnateljici uputili niz pitanja o uštedama.

Ravnateljica im na njih nije odgovorila, a samo četiri dana nakon njihovih upita, izvješće ravnateljice objavljeno je u medijima

– Nije točan podatak koji je iznio Bezinović da smo najam prostorija u kojima je centar smješten plaćali 24 eura po metru četvornom, nije točno da je prostor za lanjski jesenski rok za državnu maturu plaćen 760 tisuća kuna, plaćen je nešto više od 84 tisuće kuna, nije točno da je održavanje skenera u 2012. godini plaćeno 200 tisuća kuna – kažu zaposleni koji zbog straha od otkaza žele ostati anonimni. Tvrde da su izloženi mobingu ravnateljice Jukić, a da je u tome podržava predsjednik Upravnog vijeća Petar Bezinović.

– Navodi se da je honorar za stručne skupine ove godine smanjen sa 3,1 milijun kuna na 1,3 milijuna, ali se ne objašnjava da ove godine stručne skupine za izradu testova za državnu maturu koriste već postojeće inačice ispita koje su već plaćene – ističu zaposleni i dodaju da su se do sada za svaku državnu maturu radile četiri inačice ispita, dvije bi se potrošile za ljetni i jesenski rok, a nekorištene su se čuvale.  

– Očekivanim smanjenjem proračuna, bez rezervnih inačica koje se troše, nije jasno kako ćemo napraviti nove testove – pitaju. Objašnjavaju također da je broj ugovora sa 3371 smanjen na 1300 i da je zato trošak s 18 milijuna kuna smanjen na 8,4 milijuna samo zato što su neki projekti obustavljeni, primjerice samovrednovanje škola. Ravnateljici zamjeraju da u radno vrijeme obavlja poslove za druge institucije, da plaća usluge vanjskih konzultanata i odvjetnika za strategiju razvoja Centra, koju je, kažu, morala imati kad je izabrana za ravnateljicu.

Što kažu na optužbe zaposlenika od predsjednika Upravnog vijeća Centra Petra Bezinovića i ravnateljice Maje Jukić nismo uspjeli doznati jer na naše pozive nisu odgovarali.

Predsjednik Školskog sindikata "Preporod" u izvještaju ravnateljice vidi pokušaj kojim se želi prikazati da se novac izdvojen za školstvo rasipnički troši. – Po meni je to priprema terena za nova rezanja financija za školstvo. To izgleda kao da je naručeno iz Ministarstva financija – pomalo u šali, ali s gorčinom kaže Stipić.

– S druge strane, taj izvještaj i sve oko njega čini mi se kao akcija za obranu ravnateljice jer je sve u stilu - ona je uspjela, ona je uštedjela, ona je otkrila ... Ako je na 40 milijuna kuna, koliko ima Centar, uspjela uštedjeti 11, onda bi ona mogla riješiti probleme ministra Lalovca s državnim proračunom. No bojim se da će se silnim uštedama dovesti u pitanje državna matura – komentira Stipić.

Ministar obrazovanja Vedran Mornar danas nam kaže da ravnateljičino izvješće još nije službeno dobio.

– Želim vidjeti taj pisani materijal, još nam nije urudžbiran – kaže Mornar koji bi sutra popodne trebao razgovarati s ravnateljicom Jukić.

– Situacija u Centru je nezdrava, nezadovoljan sam takvim stanjem i očekujem očitovanje ravnateljice. U slučaju velikih problema i ako se pokaže da je u njezinom mandatu bilo nepravilnosti, ja mogu zatražiti od Upravnog vijeća da je razriješi. Ali, ja to neću raditi dok ne budem imao čvrste dokaze da nešto nije u redu, ja ništa ne prijavljujem DORH-u ni bilo kome na temelju indicija, kao što to neki rade, već to mogu učiniti samo na temelju dokaza – kaže Mornar.

Komentara 6

TH
than
20:58 21.10.2014.

Ma nitko ne stedi, osim sirotinje. To je nazalost jedina cinjenica. Zato su i rezultati ovih 'usteda' same Vlade u drzavi nikakvi. Pa dok nam daju kredite. Kada prestanu krece kolektivno ludilo. Nema vise niti za place, niti za mirovine. Zapravo, nema niti trenutno za to, vec se zaduzujemo da bi mogli isplacivati sto sve govori koliko su nam politicari ozbiljni i koliko kratkorocno razmisljaju...

Avatar kvaternik
kvaternik
19:28 21.10.2014.

hapsiti Jovanovića..to je njegovo maslo

PK
Pero Kŕ
22:42 21.10.2014.

Nema državne ili gradske institucije gdje se neće netko žaliti na svog šefa. Čim ih netko pritisne, odmah je to: mobing, povreda radničkih prava, nesavjesno poslovanje, nepotizam i razno-razni drugi epiteti kojima se želi spriječiti ono što je osnovna namjena tih službi i institucija - da efektivno rade svojih 8 sati, da budu korisni, produktivni, opće korisni. Ljudima je jednostavno još uvijek u glavi - socijalizam i ona stara deviza: "Nitko me ne može platiti koliko malo mogu raditi" kao i ona: "Radio ti ne radio - svira ti radio". Kad je itko javno pisao o takvim situacijama i mobingu u privatnim tvrtkama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije