Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je austrijska ministrica Karin Kneissl?

Zaplesala s Putinom, a sad s mužem uživa u Hrvatskoj

Karin Kneissl
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
22.08.2018.
u 10:45

Ministrica integracija i vanjskih poslova u knjizi je nemire u arapskom svijetu i migrantski val podvela pod biologiju

Ljudi koji imaju boksere vrlo ležerno idu kroz život. Kazala je to jednom prilikom austrijska ministrica integracija i vanjskih poslova Karin Kneissl (53), neovisna s podrškom slobodnjaka (FPÖ), koja se gotovo ne odvaja od svoja dva prekrasna psa. U skladu s tim, prilično ležerno učinila je ono što je donedavno bilo nezamislivo – članica vlade jedne države EU pozvala je ruskog predsjednika Vladimira Putina na svoje vjenčanje.

Dio djetinjstva u Ammanu

Ta to – barem koliko se za sada zna – nije napravio ni bivši njemački kancelar Gerhard Schröder, dobar prijatelj ruskog predsjednika koji se u listopadu ponovno ženi. Putin je došao u Štajersku prošle subote, održao govor na dobrom njemačkom jeziku, zaplesao s mladenkom, ona mu se – kao dio koreografije – naklonila, a potom je otišao, ostavljajući ministricu pod kritikama iz inozemstva, prvenstveno Ukrajine i baltičkih država, ali i domaće opozicije.

No teško da ministrica Kneissl o tome mari – trenutačno ministrica i suprug Wolfgang Meilinger (54) uživaju na bračnom putovanju, i to u Hrvatskoj. Već je to drugi medeni mjesec austrijskih ministara ovog ljeta na Jadranu – prije K. Kneissl ovdje je uživao i ministar obrane Mario Kunasek, još jedan uzvanik s vjenčanja.

Karin Kneissl
1/8

Ako je nešto sigurno, onda je to da se K. Kneissl ne boji kontroverza. Dio djetinjstva provela je u Ammanu jer joj je otac bio polit jordanskom kralju Husseina I., studirala je pravo i orijentalistiku u Beču te međunarodne odnose u Izraelu i Jordanu. Karijeru je započela u uredu ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka, služila u gradskom vijeću Seibersdorfa kao neovisna na listi Narodne stranke (ÖVP), radila kao znanstvenica i novinarka, a njezini su stavovi izazivali burne reakcije. Šefa EK Jean-Claudea Junckera nazvala je arogantnim Cezarom iz Bruxellesa.

U knjizi “Moj Bliski istok” okarakterizirala je cionizam, pokret Židova za utemeljenje države, kao ideologiju krvi i tla, baziranu na njemačkom nacionalizmu. Nemire u arapskom svijetu i migrantski val podvela je pod biologiju kazavši da je u pozadini frustracija muškaraca punih testosterona.

Ti su stavovi izazvali zanimanje slobodnjaka, koji su je i predložili u Kurzovu vladu. S druge strane, privatni život joj i jest ležeran. Ima farmu nedaleko od Beča na kojoj udomljuje životinje – ima dva konja, ponija, zečeve, mačke, kokoši...

Iznimno je vezana za svoja dva boksera, kao i Putin za svoje pse. U dugoj je vezi s financijašem Wolfgangom Meilingerom, još otkako su se prije 10 godina slučajno upoznali u bečkoj podzemnoj željeznici. Meilinger također ima poveznicu s Putinom – obojici je strast džudo.

Čime se sada točno bavi, ne zna se. Na pitanja novinara o trenutačnim projektima kratko je odgovorio: “Nešto u inozemstvu.” Karijera mu nije uvijek tekla glatko. Radio je u PSK, poštanskoj banci, a potom prešao u druge financijske institucije.

Poslovni život supruga

Početkom 2000-ih angažirao ga je njemački fond-menadžer Jens Ehrhardt. Meiliner je preuzeo njegove aktivnosti u Austriji pod kompanijom Fundpromotor. Bilo je to zlatno doba financijskih usluga, a tvrtka je godišnje zarađivala više od šest milijuna eura, sve dok nije nastupila kriza.

Istovremeno, agencija za financijski nadzor oduzela joj je koncesiju. Meiliner je krivnju svalio na grešku odvjetnika te dodao da je ionako htio ugasiti firmu. Od tada mu poslovna karijera vrluda. Osnivao je niz tvrtki koje su bile aktivne kraće vrijeme. U Gradišću je pokrenuo kompaniju Ronovis koja se trebala baviti bioplinom, u kojoj je bila angažirana i K. Kneissl, koju je tada predstavio kao poznatu analitičarku energetskog sektora, no i ona je bila kratka vijeka. 

Sastanak Donalda Trump i Vladimira Putina

Karin Kneissl
1/6

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije