Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GNJUSAN NACIONALIZAM

Zapadni mediji zgroženi retorikom iz Srbije: 'Zašto susjede nazivaju crnčugama, ustašama i šiptarima'

Pixsell
07.10.2020.
u 17:32

"Bosna je ’islamska država’, a kosovski Albanci neka vrsta ’crnčuga’ Balkana", često su govorili Vučićevi ljudi

„Dačić je devedesetih bio Miloševićev portparol, dakle razumije se u propagandu. U intervjuu za privatnu televiziju Happy TV, srpski šef diplomacije je rekao da su Srbi prave žrtve u Bosni jer postoji opasnost da susjedna zemlja postane ’islamska država’. ’Ali to nećemo dozvoliti.’ Nažalost, rekao je Dačić, njegovim sunarodnjacima nedostaje talent da se predstave kao žrtve", piše Tagesanzeiger, a prenosi Deutsche Welle.

Autor članka Enver Robelli podsjeća da je Dačić nazvao političke vođe bosanskih muslimana „ajatolasima" te „indirektno optužio za veleizdaju sunarodnjake koji su surađivali s pravosuđem kako bi se otkrile masovne grobnice s tijelima kosovskih Albanaca".

U tekstu se dodaje da je bivši srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević ocijenio Dačićeve izjave kao „gluposti" i nastupe „klauna" koji govori kao u vrijeme Miloševića.

„Ulje na vatru je dolio ministar obrane Aleksandar Vulin pejorativnom opaskom o kosovskim Albancima. U jednom službenom priopćenju ih je nazvao 'Šiptarima'. Taj izraz je usporediv s rasističkom uvredom ’crnčuga’ za crne Amerikance. Beogradsko pravosuđe je 2018. u jednoj presudi došlo do zaključka da je pojam ’Šiptar’ politički nekorektan i uvredljiv.

Ali za Vulina to nije razlog da upristoji rječnik. Naprotiv. Kao njegovi sekundanti ukazuju se najvažniji masovni mediji u zemlji koji stalno upozoravaju na zle ’Šiptare’, koji će navodno uskoro objaviti rat Srbiji i koji bi mogli na prepad uništiti Srbe", dodaje se u Tagesanzeigeru.

Vulin je u tekstu opisan kao čovjek koji je u beogradskoj Vladi zadužen za oštre tonove. „Nikada nije služio vojsku, ali se često pojavljuje u paravojnim uniformama. Sebe vidi kao ljevičara, idol mu je Che Guevara, a u njegove junake se ubrajaju osuđeni srpski ratni zločinci i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke koji je opravdavao Miloševića.“

FOTO: Nasilni prosvjedi u Beogradu koji su se događali u srpnju

1/8

„I Vulin i šef socijalista Dačić u Srbiji važe kao rusofilne galamdžije. Nejasno je još da li će biti u novoj Vladi. Šef države Aleksandar Vučić uvjerljivo je dobio izbore krajem lipnja i u parlamentu raspolaže dvotrećinskom većinom. Nije upućen na podršku malih stranaka poput Dačićeve i Vulinove“, zaključuje švicarski list.

Najčitaniji njemački tabloid Bild na svojim internetskim stranicama donosi tekst o odluci da Ana Brnabić ostane premijerka. „Politički važi kao pomoćnica koja ispunjava želje predsjednika i šefa SNS-a Vučića. On u Srbiji sve važne odluke donosi sam.“

Tekst se fokusira na očito pikantniju temu za ovaj tabloid – seksualnu orijentaciju Ane Brnabić. „Oko 80 posto stanovništva u ovoj balkanskoj državi su pravoslavni kršćani. To je jedan od razloga što je homoseksualnost u Srbiji i dalje tabu. Srbija je svjetlosnim godinama udaljena od registriranih partnerstava ili homoseksualnih brakova, iako ima premijerku koja je lezbijka."

„Ona se pak uopće ne izjašnjava o mogućem zakonskom priznavanju homoseksualnih parova“, primjećuje Bild. „Kaže da kao premijerka predstavlja srpsku Vladu i zato ne može iznositi 'osobno mišljenje'."

Komentara 146

Avatar jeremija1
jeremija1
19:12 07.10.2020.

Albanci se na albanskom zovu Shqiptaret, dakle "Šćiptaret", tako da tu nema nikakve uvrede, A kaj se tiče ovih u Bosni, tu Srbi nisu daleko od istine ; osobno se sjećam intervjua u kojem Alija Izetbegović izjavljuje kak bi volil da je BiH islamska država, ali kao nije realno...Vidim ih ovdi po Njemačkoj ; nekad su bili najveći JugoslOveni po jugo-klubovima i držali su se boljima od Turaka. Danas obožavaju Erdogana i indentificiraju se s njima i Arapima te svakovrsnim muslimanima. Druže se i žene s njima. Jezik je jedino kaj nas još povezuje ...

DU
Deleted user
17:42 07.10.2020.

Pa to isto misli i 90% hrvata ukljucujuci i novinare vecernjeg. Volio bih znati koliko bi novinara iz deutsche welle i vecernjeg otislo zivjeti u crnu cetvrt ili slali djecu u skolu dje je 90% crnacke djece ucenika i koliko bi ih voljelo da mu sestra, brat, kcer ili sin dovedu u kucu crnkinju/crnca.

Avatar Illyricum44
Illyricum44
23:24 07.10.2020.

nije ni jedan od ovih 3 uopce neki ponizavajuci ili vridjajuci izraz. za afrikance nas ka prvo nije briga i necemo nikad trpit Africko u svojoj zemlji. oni internacionalisti koji bi se s Afrima tili igrat bractva i jedinstva i miscegenacijom upropastavat cile loze, genove i rodove triba ekspresno istrijebit najbrutalnijim nacinima. primarni zadatak i poslanje svakog roda je stitit svoju opstojnost, a ova opstojnost postojati ne moze ako se miscegenacija po politickim ideologijama siluje. dakle ovo je primarna prijetnaj i ona ce uvik doci na sam vrh onog ca se triba adresirat. a kako se afrikanci zovu ili kako ih drugi zovu, nas uopce nije briga. apropo ustasa i sciptara, nas ne vridja ni najmanje kad nas se ustasama naziva, a niti Albance kad ih se nazove sciptarima. ovo ustasa i sciptar su "uvridljivi" samo zato ca su jugoslaveni i Serbi tako plasirali uvride misleci da ce time poluciti ponizenja, podsmij, ruganja, poruge i omalovazavanja kako bi cakod vecu stetu nanijeli svojin neprijateljima, jer i ustase i sciptari su izrazi koji referiraju na nacionalno Croatskog i Albanskog naroda, a isti je slucaj i apropo bosanskog naroda ciji nacionalno predstavljanje nazivaju balijama i jugoslaveni i serbi. nisu jos dali pogrdne izraze za Dukljansko nacionalno, osin milogorcine koja jos nima uvridljivu konotaciju ka druge. chetnici nisu imali toliko vridjanja jer nije ni u nasoj prirodi ni Albanskoj sale ili uvride praviti na necije nacionalno predstavljanje iako svi mrzimo cheticko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije