Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBIJEDIO JE

Zapadni čelnici čestitali Janukoviču

ukrajinski izbori
Reuters
12.02.2010.
u 13:54

Premda Julija Timošenko najavljuje da će osporavati rezultate izbora koje je izgubila "za dlaku", za manje od tri i pol postotka glasova, čini se da neće dobiti mnogo pomoći iz svijeta, jer su čelnici SAD-a, NATO-a i EU već čestitali njezinu protivniku na pobjedi.

Viktor Janukovič možda je proruski nastrojen, ali to ne znači da ga Zapad neće prihvatiti u nadi da se s njime može dogovoriti i možda ga iz čvrstog stiska ruskog medvjeda ipak odvući malo i na zapadnu stranu, praveći od Ukrajine nekakav most između Europe i Rusije. Stoga su zapadni čelnici požurili čestitati novom ukrajinskom šefu države na izboru, bez obzira na optužbe Julije Timošenko koja je izbore izgubila za samo 3,48 posto glasova.

Janukoviču su nakon francuskog predsjednika Sarkozyja, koji mu je prvi nakon Medvedeva priznao pobjedu, čestitali i Barack Obama (poželio mu je "uspješno odrađivanje mandata"), glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen najavio je tijesnu suradnju s Ukrajinom u radu na reformama i rekao da se "osobno veseli suradnji s Janukovičem", dok je predsjednik Vijeća ministara EU Herman van Rompuy Janukoviču čestitao "od sveg srca". Čestitkama se pridružio i Poljak na čelu europskog parlamenta Jerzy Buzek.

Očito je mogućnost suradnje sa šezdesetmilijunskom državom na strateški bitnom mjestu važnija od podrške prozapadnoj kandidatkinji, kojoj je preostalo samo podnijeti ostavku ili se dogovoriti s novim predsjednikom. A tako joj je malo nedostajalo....

Ključne riječi

Komentara 1

BT
bili-tartuf
16:53 12.02.2010.

ma nima EU ni Amerika, $oldi za hraniti Ukrajinu (njih 70.000.000 ljudi), u ovome momentu..., a i NATO-Rusija pregovori su na stolu,..jer sa Kinom se nikada nezna....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije