Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Probuđeni interes

EU otkrila zapadni Balkan – to je tržište s 20 milijuna potrošača

Summit Zapadnog Balkana
Foto: Guido Bergmann/DPA/PIXSELL
1/7
14.07.2017.
u 12:20

Na sastanku na vrhu tzv. Berlinskog procesa u Trstu susreli su se šefovi vlada šest zemalja EU i čelnici šest zemalja Zapadnog Balkana

Zapadni Balkan prostor je od 20 milijuna osoba i kao takav zanimljiv kao tržište za sve europske države, prema tome i za hrvatsku ekonomiju. Na sastanku na vrhu tzv. Berlinskog procesa, odnosno država Europske unije i zapadnog Balkana u Trstu bio je i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je imao više bilateralnih susreta, a jučer je razgovarao i o priznavanju hrvatske jezičke manjine u regiji Furlaniji-Julijskoj krajini.

Talijanski premijer, domaćin sastanka, Paolo Gentiloni, iznio je ključne pravce mogućeg razvitka toga dijela Europe.

Win-win situacija

– Ne želim vam govoriti kako iza ugla postoji velika perspektiva, jer znamo koliko su još žive razlike, podjele i sučeljavanja – vrlo je iskreno kazao Gentiloni novinarima dodajući kako je važno što su tu u Trstu bili i njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Potrebno je imati zajednički pogled na proces osnaživanja EU, kao i na njegovo proširenje prema Balkanu. Dakako, te balkanske države trebaju provesti duboke reforme, ali važno i da članice EU imaju viziju budućnosti Europe.

U Trstu su razmatrani projekti i njihova primjena doneseni na sastancima Berlinskog procesa 2015. i 2016. i sa zadovoljstvom ustanovili kako su pokrenuta važna ulaganja u infrastrukturu. Samo u infrastrukturu bit će uloženo 500 milijuna eura. Ako se tome pridodaju i projekti pokrenuti 2015., onda se dolazi do ukupno 1,4 milijarde eura ulaganja za 20 projekata.

Summit Zapadnog Balkana
1/9

Dio kolača trebala bi dobiti i Hrvatska, a Plenković je istaknuo kako je projekt LNG-a na Krku značajan za Hrvatsku, ali i za diversifikaciju opskrbe plinom susjednih zemalja.

– To je dobar, razvojni i bitan strateški projekt, koji Hrvatsku čini posebno važnom u ovom dijelu Europe – kazao je Plenković.

I Gentiloni je kazao kako na tim prostorima još postoji nepovjerenje, pa Plenković želi potaknuti rješavanje otvorenih pitanja sa Srbijom kroz, kako kaže, „kvalitetnu suradnju s novom premijerkom“. Da, Srbiju je u Trstu predstavljala nova premijerka Ana Brnabić, koja je izjavila da je potrebno razmišljati pobjednički. – To je win-win situacija. Moramo nadići situaciju da jedan dobiva, a drugi gubi. Moramo razmišljati da svi dobivamo – kazala je Brnabić i naglasila da se svi trebaju usredotočiti na pozitivne stvari.

Napetost nikome ne koristi

Posebno se govorilo o digitalizaciji država zapadnog Balkana. To je ključna poveznica u razmjeni ne samo podataka već i u poslovanju. Nikome ne koristi zadržavanje napetosti, odnosno koristi samo onima koji ne žele promjene nabolje. A, kada se razmišlja o prostoru koji još jako zaostaje za standardima država EU i na kojem ima 20 milijuna potrošača, onda se razmišlja o budućnosti, o ulaganjima i profitu za sve.

U Trstu su se sastali šefovi vlada zemalja EU Njemačke, Francuske, Italije, Austrije, Hrvatske i Slovenije te čelnici zemalja zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Komentara 10

Avatar babas
babas
12:49 14.07.2017.

Davno je EU otkrila tržište zapadnog Balkana,Slovenija i Hrvatska imaju miljarde eura deficita utrgovinskoj razmjeni sa Njemačkom i Italijom i obje su već u dugovima do grla. Sada pucaju da porobe one istočnije i južnije.

Avatar southman
southman
13:14 14.07.2017.

Tko je predstavljao BiH ? Izetbegović, Čović ili dodig ili svi skupa ? Je li bilo srdačnog pozdrava između Srbije i Kosova te između Makedonije i Albanije ?? Lakše je pomiriti Sjevernu i Južnu Koreju nego Balkan !!!

Avatar heyhay
heyhay
13:15 14.07.2017.

švabe nas uporno guraju u jugu i nekakvu bugarsku planinu balkan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije