Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problem je integracija

Zaokret pape Franje – nerazumno je otvoriti sva vrata migrantima

Migranti
Reuters/Pixsell
27.09.2018.
u 09:29

Pritisak EU na Afriku da zaustavi migrante sve je veći – marokanska policija zapucala je na brodicu, pri čemu je ubijena djevojka.

Brod marokanske ratne mornarice zapucao je na brodicu koja je prevozila ilegalne migrante preko Sredozemlja do Španjolske, pri čemu je ubijena jedna djevojka, migrantica, a još je troje ljudi ranjeno.

Prema svemu sudeći, ovakvih će incidenata u skoroj budućnosti biti sve više jer Europska unija pokušava sve grčevitije i očajnije prekinuti veliki migrantski put iz Afrike do Europe. Put koji se u posljednje vrijeme premješta s dosadašnje rute od obala Libije do talijanske Lampeduze ili Sicilije prema zapadu, od Maroka do obale Francuske ili Španjolske. Istovremeno dok se događala drama s propucavanjem migrantske brodice, riješena je napokon i agonija 58 migranata koje je spasilački brod Aquarius 2 spasio nedaleko od obala Libije i pokušao ih prevesti prema najbližoj europskoj luci, u ovom slučaju francuskom gradu Marseilleu. No predsjednik Macron je to odbio zabranivši iskrcavanje migranata. Nakon drame koja je trajala pet dana, migrante s Aquariusa prihvatila je Malta, a dio će njih biti prebačen u Španjolsku, Portugal, Njemačku, i Francusku.

Slučaj spasilačkog broda Aquarius 2 pokazuje i dvoličnost francuske politike budući da upravo francuski predsjednik Macron svakodnevno dijeli lekcije iz humanosti novoj talijanskoj vladi i njihovom ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju koji nisu dopustili spasilačkom brodu Aquarius, također u vlasništvu “Liječnika bez granica”, da iskrca spašene migrante na Siciliju.

Iako je pooštravanjem uvjeta za prihvat migranata na Siciliji smanjen dotok migranata iz Libije do Lampeduze, to ne znači da je ruta preko Sredozemlja zaustavljena. I papa Franjo, koji je do jučer stalno pozivao da se prihvate svi migranti, jučer je poručio da je “nerazumno otvoriti sva vrata migraciji”.

“Migranti mogu biti primljeni dok je to moguće. Kod integracije migranata u obzir treba uzeti i pitanja prostora i rada, ali ne na masovnoj razini jer to nije moguće”, poručio je papa Franjo na povratku s baltičke turneje. Vrata mogu biti otvorena “dok migranti mogu biti integrirani - i što je veoma važno - dok nisu prijetnja identitetu”, kazao je papa. Otvorenost mora biti “razborita i dobro promišljena”, zaključio je.

Komentara 27

Avatar southman
southman
09:42 27.09.2018.

Što je sada ?? Kada je Kolinda to govorila prije dvije godine popljuvaše je mediji, a Franju i Angelu dizaše u nebesa ! Danas i papa i Merkel okreću ploču kad vidješe da gube potpore !?

BE
Bel
09:39 27.09.2018.

Tko god zagovara nekontrolirano dopustanje migracije, mora dati primjer: osobno mora preuzeti barem jednu obitelj od deset clanova. Pa neka ih hrani i integrira. U suprotnom, moralno je sutjeti.

GA
Gajger
09:42 27.09.2018.

Nakon ove izjave, više nema nikakve sumnje. Papa je fašist. I ustaša, ipak dolazi iz Argentine. Očekujemo seriju naručenih članaka napisanih od provjerenih kadrova kojima će se neukom hrvatskom puku utuviti u glavu ta činjenica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije