Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politički potres

Zaokret i u Bavarskoj: Zaokret i u Bavarskoj CSU prvi put bez apsolutne vlasti?

Angela Merkel i Horst Seehofer
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
12.10.2018.
u 11:12

Izbori koji čekaju Bavarce bit će vrlo važni za budući izgled njemačke vlasti i politike

Naš uspjeh je i naša osuda, kazao je bivši predsjednik Bavarske i čelnik demokršćana (CSU) Edmund Stoiber, koji je na čelu te pokrajine bio 14 godina, do 2007. Kaže kako je Bavarska zahvaljujući politici CSU postala jaka i bogata te je tako postala primamljiva za sve imigrante (u toj njemačkoj saveznoj državi živi i oko 100 tisuća Hrvata) te ih je u posljednjih 10 godina stiglo milijun.

“AfD je Božja kazna za CSU”

A upravo dolazak imigranata razlog je što je demokršćanima pao rejting, drži Stoiber. Imigranti (što drugo?) krivi su što bi na nedjeljnim izborima u Bavarskoj CSU mogao dobiti između 30 i 33 posto glasova, odnosno 15 postotnih poena manje nego na prošlim izborima 2013. Demokršćane ugrožava Alternativa za Njemačku (AfD) sa svojim desnijim programom i mogla bi prvi put ući u bavarski parlament s 12 do 13 posto glasova. CSU će morati koalirati.

Najznačajniji bavarski premijer Franz Josef Strauss, koji je umro prije točno 30 godina, govorio je kako CSU ne smije nikada dopustiti da u bavarskom parlamentu sjedi ijedna stranka desnija od njih. Sada će u tom parlamentu biti radikalno desna stranka AfD te će biti treća stranka, dok bi socijaldemokrati (SPD), koji bi trebali dobiti 11 posto glasova, odnosno devet postotnih poena manje u odnosu na prošle izbore, mogli biti tek četvrti. Druga stranka trebali bi, prema anketama, postati Zeleni sa čak 18,5 posto glasova. To je možda i veće iznenađenje od rasta rejtinga AfD-a.

Prema tim anketama, i bavarski se birači polariziraju i idu prema krajnjoj desnici (uglavnom stariji) i ljevici (uglavnom mladi). AfD je ksenofobna desnica, a Zeleni su ljevije orijentirani od SPD-a i za njih glasaju oni koji smatraju da su socijaldemokrati otišli previše udesno, ali i imigranti. Biračko tijelo polariziralo se na politici prema imigrantima. Zapravo, prvi će put CSU morati koalirati s nekom desnijom strankom od sebe, ali ne isključuje se ni koalicija sa Zelenima.

– AfD je Božja kazna za CSU – kaže Katrin Ebner-Steiner, nositeljica AfD-ove liste na pokrajinskim izborima, te dodaje da, što jača bude pljuska CSU i što jači bude AfD u bavarskom parlamentu, to će brže završiti kancelarska dužnost Angele Merkel. No to ne znači da dvije stranke neće u koaliciju.

Kopija lošija od originala

Radio DW prenosi da birači koji su nekoć glasovali za CSU sada to više neće ponoviti jer su razočarani tom strankom, koja je u koaliciji s Merkeličinim demokršćanima (CDU) odgovorna za najezdu imigranata 2015. Prema tome, CSU nije rješenje. Zapravo ovi bavarski izbori postaju talac imigrantske politike. Istina, rejting Zelenima ne raste zbog toga što su otvoreniji prema imigrantima, već zato što imaju ekonomsku politiku koja nije vezana samo za zaštitu okoliša, prihvatljivu mnogima koji su do sada glasovali za socijaldemokrate, pa i demokršćane.

To bi moglo značiti i da imigrantska politika nije presudna za dobivanje glasova. Kada se stiša polemika oko tog pitanja, AfD će izgubiti glasove, ali hoće li se to dogoditi prije europskih izbora 2019.? Zapravo, dok se ne ponudi politiku sigurniju za budućnost, na prvom će mjestu ostati protuimigrantska politika. Zbog tog su se pitanja već sukobili i čelnik CSU-a Horst Seehofer te njemačka kancelarka Angela Merkel.

Markus Söder, koji je u CSUovoj bazi prilično popularan, u nekoliko mjeseci, odnosno otkako je postao bavarski premijer, mnoge je razljutio. Zamjerali su mu skretanje udesno u politici prema migrantima i uvođenje obveze da u svim javnim zgradama u Bavarskoj mora visjeti križ. Ali, za razliku od ranijih govora, Söder sada govori umjerenije o temi migracije i želi da Bavarska bude otvorena, ali da ne izgubi vlastitu kulturu, da bude moderna, ali da ostane bavarska.

To je veliki kontrast u odnosu na desne populiste, ali i na njegov CSU proteklih mjeseci. Dakle, i CSU je uvidio da ne treba imitirati politiku AfD-a. Uostalom, uvijek je kopija lošija od originala. Dakle, potrebno je nešto izmijeniti u programima tradicionalnih stranaka, ali što? Antiimigrantska je politika privremena i nije privlačna mladima koji se brinu zbog drugih stvari. Eventualni uspjeh Zelenih to će potvrditi. Mladi žele nešto novo. 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Pavel ic
Pavel ic
11:47 12.10.2018.

haha ti novinaru kažeš da su stari više za desno a ljevicu čine mladi a zbog čega. ti mladi ne znaju kakav je bio život prije dolaska turska tadašnjih Jugoslaveni pa malo kasnije marokanaca pa afrikanaca. polako i oni dolazee sebi jer to je sramota sto je Merkel napravila

Avatar nekakav
nekakav
14:40 12.10.2018.

i stari i mladi su sve više desniji. možeš ljude neko vrijeme držati u zabludi, al ne uvijek. merkelica i njena agenda ovim izborima gubi jednu cijelu nogu i pet na drugoj nozi. od idućeg tjedna će se početi okretati sve desnije, al vlak je otišao, sama je na stanici ostala ona i njena stranka koja se je želi riješiti već jedno vrijeme. i posebno je fascinantno u ovih 4 godine napada na ruse i naročito optuživanja na utjecanje na američke izbore ne prisjetiti se sustavnog prisluškivanja merkelice i svih jačih njemačkih političara od strane amerikanaca, i to bez ikakve reakcije, osude, kamoli posljedica. pazi, amerikanac prisluškuje mobitel njemačke kancelarke i nikom ništa... neka padaju!

KA
KaraMarko
15:59 12.10.2018.

Kraj baba... kraj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije